Vrtić 07. travnja 2023.

Ova će ti 4 primjera pokazati kako naučiti dijete da poštuje svoje tijelo – a evo zašto je to važno

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Moramo li uopće istaknuti koliko je važno da dijete naučimo da poštuje svoje tijelo? A da bi u tom uspjeli, moramo to činiti i mi, te tako pružiti primjer djetetu, a evo i kako to učiniti.

Ne, uistinu ne moramo isticati koliko je bitno, i inače, a posebno u današnje vrijeme, da naučimo dijete da razumije svoje tijelo, njegove potrebe, da se brine o sebi i da zna postaviti granice. Svaka odrasla osoba koja je u djetetovoj okolini, odgovorna za dobrobit i sigurnost djeteta, morala bi paziti na djetetove potrebe, brinuti se o njima i voditi ih u situacijama koje mogu predstavljati rizik.

Možda te zanima... Zašto dijete treba učiti prave riječi za intimne dijelove tijela Vrtić

Ali to ne znači da nema ograničenja. Zapravo, jedno od osnovnih ograničenja treba biti poštivanje dječjeg tijela. I ne govorimo ovdje o izbjegavanju zlostavljanja, agresivnosti ili zanemarivanju. O tom uopće nećemo razgovarati u ovom kontekstu. Ovdje govorimo o daleko bezazlenijim ponašanjima odraslih osoba koja se događaju svakodnevno, i s dobrim namjerama, ali koja djeci mogu biti invazivna i neugodna.

Što znači poštovati ​​djetetovo tijelo?

Za početak, uvijek moramo imati na umu da su djeca individualna bića. To znači da oni nisu naš produžetak i stoga moraju imati određeni suverenitet i pravo odlučivati ​​o sebi. A mi, kao odrasli, moramo im pomoći da postave vlastite granice i poštuju ih.

Za mnoge roditelje briga o djeci znači odlučivanje umjesto njih i manipuliranje njihovim tijelima i okolinom kako bi im bilo ugodno i sigurno. I to možemo vidjeti u mnogim svakodnevnim situacijama. Na primjer, kad popravljaš djetetu frizuru dok se igra ili mu odijevaš jaknu jer misliš da mu je hladno.

Mnoga djeca u takvim situacijama reagiraju ljutnjom. Čak se pokušavaju pobuniti protiv tebe i inzistiraju na ponovnom skidanju jakne ili raspuštanju kose. Ovo ne treba shvatiti kao inat i neposlušnost, već kao zahtjev da poštuješ njihove granice. I to je nešto prirodno ako uzmemo u obzir da smo u tim trenucima mi zapravo invazivni.

Kako možemo poštovati djetetovo tijelo?

Nekima će se ovo zasigurno učiniti kao pretjerivanje, ali istina je da su potrebne često tek male promjene kojima možemo puno učiniti. Evo nekoliko primjera koji se mogu primijeniti u svakodnevnom životu.

1. Ne uzimaj djetetove potrebe zdravo za gotovo

Odrasli često donose odluke i rade nešto za dobrobit djece, ali zapravo ne uzimaju u obzir njihove potrebe. Na primjer, oblačimo im ili skidamo odjeću ovisno o tome kako se mi osjećamo ili ih tjeramo da jedu dok ne pojedu tanjur.

Umjesto toga, možemo obratiti pozornost na ono što oni osjećaju i trebaju. Da bismo to učinili, možemo ih pitati prije nego što nešto učinimo. Na primjer, možeš reći: “Vruće mi je. Je li tebi vruće? Hoćeš li skinuti jaknu ili ti je dobro ovako?” ili možeš reći „Želiš li jesti još ili je to dovoljno? Da ti pomognem da završiš tanjur ili bi radije da ga ja odnesem?"

Ovakvim načinom djelovanja pomažemo djeci da budu svjesni svojih potreba i tjelesnih senzacija te da se njima vode. Osim toga, pokazujemo poštovanje prema njihovim potrebama i odlukama. Ako djelujemo bez pitanja, postupno ih odvajamo od tog njihovog tjelesnog instinkta i možda im nećemo pomoći da se osjećaju bolje.

 | Author: Freepik Foto: Freepik

2. Upozori i ne napadaj

Ponekad postoji opravdana potreba za manipuliranjem dječjim tijelima kako bi im se pomoglo oko njihove higijene i zdravlja. Međutim, puno je bolje ako ih upozorimo prije nego što poduzmu svoje radnje. Na primjer, ako želiš obrisati djetetovo lice, možeš reći "Imaš jogurta na licu, mogu li ti to obrisati?" Ili, ako se djetetu tijekom igranja poremeti odjeća i moraš popraviti ju, dovoljno je reći: "Pomoći ću ti poravnati hlače, u redu?"

Iako se može činiti potpuno besmislenim i suvišnim, ovo je za stjecanje navika kod djeteta puno bolje nego napraviti to bez upozorenja. Stavi se samo u djetetov položaj – ni ti ne želiš da ti netko samo priđe i počne popravljati košulju. Očekivat ćeš da će ipak prvo reći „Popravit ću ti košulju, može?“.

3. Dopusti da bira

Poštivanje dječjeg tijela također znači dopustiti djetetu da bira u određenim situacijama. Ne samo u smislu higijene i osobne njege, već i u smislu iskazivanja naklonosti. Na primjer, kad se susrećete s rođacima ili dragim prijateljima, dijete uvijek pitaj: "Želiš li dati tetku poljubac?" ili "Kuma te želi zagrliti, dobro?". Mnogim odraslim osobama to može zvučati nelogično, ali kad im dopuštamo da odluče kada će dopustiti drugima da uđu u njihov prostor, osiguravamo im kriterije za sprječavanje neugodnih i opasnih situacija u budućnosti.

4. Potakni autonomiju

Sve u svemu, nije li zapravo vrlo pozitivno naučiti dijete da samo napravi ono što bismo i mi mogli, ali ne moramo. Ako, na primjer, vidimo da će dijete umočiti kosu ili rukav u hranu, ne moramo automatski micati kosu ili zasukati rukave. Možemo dijete upozoriti na ono što se događa i potaknuti ga da samo potraži rješenje.

Poštivanje dječjeg tijela ima smisla i koristi

Traženje dopuštenja od djeteta da mu se obriše nos, počešlja kosa ili namjesti odjeća možda zvuči kao pretjerivanje mnogima. No, to pitanje može biti sasvim usputno, a može djetetu puno toga reći i usaditi. To je vrlo važno za podučiti dijete asertivnosti i samopoštovanju. Kako dijete raste, želiš da bude sigurno, da zna kako postaviti granice, da ima samokontrolu i da ne dopusti bilo kakvo zlostavljanje. Ali taj trening mora početi vrlo rano, u djetinjstvu, kod kuće.

Poštivanjem njegova tijela djetetu pokazujemo da ono ima suverenitet nad sobom. Također, učimo da ga nitko ne smije dirati bez njihova dopuštenja, da im drugi ne smiju stvarati nelagodu i da imaju pravo reći ne. Tako odgajamo generaciju samouvjerene djece s osjećajem odgovornosti, djece koja znaju što žele i trebaju, te su spremna zauzeti se za sebe s poštovanjem i asertivnošću. A to su iznimno vrijedne vještine koje njegujemo ovim malim dnevnim promjenama.

Možda te zanima... Roditelji određuju pravila: Kako postaviti granice s djedovima i bakama? Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.