Vrtić Oni su najbolji! 31. prosinca 2021.

Što roditelji misle da su odgojitelji, a što su zapravo odgojitelji?

Foto: Guliver Nakon roditelja odgojitelji (tete i stričeki) su prvi koje djetetu pružaju utjehu, zabavu i odgoj, pri čemu ih educiraju i u velikoj mjeri doprinose njihovom ranom obrazovanju

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Prijatelj, superjunak, psiholog, čarobnjak - sve su to odgojitelji u vrtiću! Odgojitelji u vrtiću često se susreću s predrasudama koje umanjuju njihov trud, no posao koji čine kako bi naša djeca imala sretno i zabavno odrastanje treba nagraditi

Kada ostavljaš dijete na vratima vrtića, sigurno se pitaš što se iza njih odvija dok si na poslu ili zauzeta drugim obavezama. Kada nakon cijelog dana u vrtiću pozdraviš svoje dijete, ono će ti pričati o svim igrama koje je igralo, o pjesmicama koje je pjevalo i zabavi koju je proživjelo taj dan. Ono što ti dijete ne može reći je koliki trud odgojitelja je uložen da djetetu takav dan pruži. 

Biramo najbolju ekipu iz vrtića! Prijavite naj odgojitelje i pokažite nam zašto su najbolji!

O tome koliko roditelji nisu svjesni truda i rada stoji iza posla odgojiteljice pričala nam je Sanja Hajsek, magistra ranog i predškolskog odgoja, koja se susrela s predrasudom roditelja koji je izjavio kako bi se i on rado igrao na poslu. Upravo je to česta zabluda koja prati zanimanje odgojitelja, da je sve što na poslu rade igra i zabava, a prava slika truda i mukotrpnog rada se ne vidi. Odgojiteljica Sanja je ispričala kako u svojoj grupi ima 24 djece u dobi od 3 do 4 godine te da mnoge njezine kolege rade i s 30 djece u skupini, a sve češće u svakoj skupini imaju barem jedno dijete s posebnim potrebama. Samo se prisjeti koliko je tebi izazovno provesti dan s dvoje djece ili kada im prijatelji dođu na igru. Možeš li se zamisliti s njih 30?

Možda te zanima... Ovo su najvažnije vještine i životne lekcije koje dijete uči u vrtiću Vrtić

Sve uloge u jednoj osobi - odgojitelju

Posao odgojitelja puno je više od koje otpjevane pjesmice i nacrtanog crteža. "Naš radni dan nikad nije isti, mi nemamo ispisanu rutu koju moramo odraditi, naši planovi često se ne ostvare jer su nas djeca odvela u drugom smjeru. Nama se nikada ne događa da na poslu nemamo posla", objasnila je odgojiteljica Hajsek i dodala: "Uvijek treba nekome pelenu presvući, nekoga obući, nosić obrisati, izmjeriti temperaturu, riješiti sukob, utješiti, slikati, crtati, bojati, motivirati i poticati. Djeci treba servirati nekoliko obroka na dan, pri tome ih motivirati i nahraniti, naučiti ih što je žlica, a što vilica".
 

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock Portal missMAMA i Lidl pozivaju vas da prijavite svoju i djetetovu omiljenu odgojiteljicu/odgojitelja iz vrtića!
Tako se posao odgjiteljice pretvara i u posao psihologa, logopeda, rehabilitatora pa i savjetnika roditeljstva. Iako za to nisu službeno školovani, odgojitelji se moraju upustiti u ove uloge kako bi djeci pružili što bolji odgoj i sretnije odrastanje. No uloga roditelja u istim procesima nekada je premala.

jaslice vrtić dijete Možda te zanima... Savjet odgojiteljice: Prvi put u vrtiću, prvi put u jaslicama Vrtić

Odgojitelji često rade i posao roditelja

Odgojiteljica Hajsek napominje kako može skoro svakodnevno čuti kako se roditelji žale da njihovo dijete nije naučilo pjevati, plesati, crtati, pisati, čitati, a da je nekad posve očito da pojedine četverogodišnjake još uvijek roditelji hrane. Dodaje da nisu sva djeca za pjesmu i ples, nisu svi za knjigu i slova, te da je neku djecu potrebno više poticati i gurati. Ta uloga ne smije pasti samo na odgojitelja, ona je i uloga roditelja. "Ponekad bi se i vi dragi roditelji trebali uključiti, to su prije svega vaša djeca, ogledalo vas. Mi odgajatelji uvijek smo spremni pomoći vam doći do najboljeg mogućeg rješenja, na koncu i do uspjeha", rekla je Hajsek. 


"Ja sam odgajatelj, čarobnjak, superjunak, prijatelj, sudac, promatrač, doktor, psiholog, logoped, rehabilitator, dizajner, tvorac, dirigent. To sam sve ja", rekla je Sanja i usput pohvalila sve svoje kolege koje svakodnevno dijele ljubav svakom djetetu bez predrasuda, što od ničega naprave sve, što se smiju i plešu i kad nisu sretni, a ako i ti želiš nagraditi svog omiljenog odgojitelja ili odgojiteljicu, nastavi čitati. 

Prijavite naj odgojitelje i pokažite nam zašto su najbolji!

Kako bismo zahvalili našim odgojiteljima u vrtiću na svemu što rade za našu djecu, ali i olakšali im posao barem malo, portal missMAMA i Lidl pozivaju vas da prijavite svoju i djetetovu omiljenu odgojiteljicu/odgojitelja iz vrtića!

Možda te zanima... Biramo najbolju ekipu iz vrtića! Prijavite naj odgojitelje i pokažite nam zašto su najbolji! Vrtić

Najbolju odgojiteljicu/odgojitelja biramo u tri kategorije. Na temelju tvoje priče koju nam možeš ostaviti u obrascu na linku (napiši nam zašto je tvoja odgojiteljica/odgojitelj najbolja/najbolji) - izabrat ćemo po tri finalista/finalistice u tri sljedeće kategorije:  
  • Naj za igranje 
  • Naj za pričanje 
  • Naj za sve što treba

Nakon što pristignu prijave, naš stručni žiri odabrat će najbolje iz svake kategorije i objaviti ih na micrositeu. Slijedi predstavljanje tri finalista/finalistice u svakoj kategoriji na portalu missMAMA, a putem javnog glasovanja odabrat će se i proglasiti pobjednik/ca u svakoj kategoriji koji će za vrtić u kojem rade osvojiti vrijedne nagrade. Više saznaj u pravilima natječaja.

Lidlova robna marka Lupilu nudi bogat i kvalitetan asortiman za mališane: hranu, pelene, kozmetiku, odjeću, omekšivače i deterdžente. Na Lidlovoj web stranici lupilu.hr, namijenjenoj prvenstveno mladim obiteljima, možete pronaći mnoštvo edukativnih i zanimljivih informacija. Za portal pišu etablirani stručnjaci – liječnici specijalisti i nutricionisti, kao i mame blogerice koje dijele svoja svakodnevna iskustva i daju vrijedne savjete. Lidl Hrvatska nedavno je pokrenuo suradnju svog brenda Lupilu s istaknutim hrvatskim pedijatrom, prof. dr. sc. Milivojem Jovančevićem, novim zaštitnim licem kampanje naziva „Sve što beba treba“. Kroz 12 epizoda serijala na Lidlovu Youtube kanalu, obrađuju se edukativne teme vezane uz majčinstvo – od prenatalne dobi djeteta do polaska u školu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.