Vrtić 20. rujna 2022.

Muškarac prozvao roditelje čija djeca vrište u dućanima pa izazvao raspravu: "Smirite ih ili ih nemojte voditi u dućan"

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Objava na društvenoj mreži izazvala je lavinu različitih reakcija

Ispadi bijesa, plakanje i glasno cviljenje dosežu vrhunac u dobi između dvije i četiri godine, a za roditelje mogu biti zaista iscrpljujući. Naučiti kako zaustaviti cviljenje djece težak je podvig, posebno u trenutcima kada mnoge metode ne djeluju. 

Cviljenje je često jedini način na koji se mala djeca mogu izraziti kada su umorna, nezadovoljna, frustrirana, gladna ili kada jednostavno ne žele nešto učiniti. Za roditelje su ispadi bijesa na javnim mjestima prava noćna mora, posebice ako uzmemo u obzir neugodne poglede prolaznika ili negodovanje drugih ljudi u trgovini. 

Upravo je o toj frustrirajućoj situaciji, točnije o "vrištećoj djeci" u trgovinama progovorio jedan korisnik društvenih mreža koji je priznao da ga takvo ponašanje "živcira" te da su mu roditelji koji u takvim situacijama ne reagiraju i ne pokušavaju smiriti dijete u potpunosti nepojmljivi. Njegovu objavu prenosimo u nastavku. 

"Idem danas u dućan, mali leži na leđima i urla, vrišti, plače, a mama pored njega drži nešto u rukama i skoro i ne reagira, a pored njih je krcat kafić. Rekoh, možda je mali bolestan, uđem u trgovinu sportskom opremom i kao da sam došao na dječje igralište - vrištanje, trčanje... Bio sam u trgovini 10 minuta, klinka je vrištala 10 minuta bez prestanka. I za kraj, odem u treći dućan, gdje mama vozi malog u kolicima, a on proizvodi zvukove kao da je vrag ušao u njega, čuo se preko cijelog dućana. Mama nije reagirala, ponašala se kao da se ništa ne događa. Ja počnem gledati direktno u dijete, a on mi se smije i vrišti. Malo mi je falilo da ih sve pošaljem u onu stvar. Uglavnom, što je s ljudima? Ili ih smiri ili ih nemoj voditi u dućan. Svaka čast onim restoranima i kafićima koji imaju zabranjen ulaz djeci", napisao je na forumu pa svojim pitanjem je li jedini kojeg takve situacije živciraju izazvao burnu raspravu.

Možda te zanima... Bez cendranja i plakanja: Popuštanjem radimo veći problem jer ohrabrujemo loše ponašanje Vrtić

Mnogi su roditelji reagirali na objavu, a neke su objasnili zbog čega su se i sami nekoliko puta našli u takvim situacijama i kako su postupili.

"Meni je mala samo jednom imala takav izljev bijesa kad je vidjela lutku. Imala je godinu i pol. Ne vrijedi reagirati jer je tako samo potičeš. Ja sam joj rekao da se slobodno dere ako to želi, a ja idem dalje. Normalno da joj to nije ništa značilo dok nije vidjela da se ne šalim. Počela je trčati za mnom, pitao sam je je li bilo dosta i nastavili smo kupovinu bez problema. Djecu ne treba tući i ne treba vrištati na njih. Izignoriraš i onda sami skuže da je takvo ponašanje glupo", kaže jedan tata.

"Moj mali ima poremećaj iz spektra autizma i nekad mu neka bezvezna stvar bude okidač. Onda mi frajer u dućanu prigovara da mi je dijete neodgojeno. Prišao sam mu i pitao ga bi li se opametio ako ga udarim. Samo je ušutio", prisjetio se drugi.

"Moraš uzeti u obzir da je toj ženi užasno neugodno jer joj dijete radi scenu, ali samo će pogoršati situaciju bude li reagirala i počela se derati. Izdržiš ako moraš, ako se već ne možeš udaljiti", poručuje treći.

"Mama koja je pustila klinca da plače je dobro postupila. Dijete će kad-tad skužiti da ne može emocionalno iskorištavati i prestat će s tim", tvrdi četvrti.

"70% roditelja nije sposobno odgojiti psa, kamoli dijete"

Bilo je i onih koji smatraju da mnogi roditelji ne znaju puno o odgoju ili da se vode krivim pristupom.

"Od svih prijatelja i poznanika koji imaju djecu, za bar 70% njih tvrdim da nije sposobno odgojiti psa, kamoli dijete i to se vidi po klincima. Imam troje djece. Prvo i osnovno, ako dijete vodiš u dućan, onda računaš na to da ga u nekoj mjeri treba animirati. Ako to ne možeš, ne vodiš dijete u dućan. Ne treba dijete tući, ali ako se postaviš kao prijatelj, odgojit ćeš asocijalnog kretena koji misli da je centar svijeta."

Na posljetku, jedan korisnik ističe da je i sam bio pun nerazumijevanja za roditelje dok mu se ista situacija nije dogodila s vlastitom djecom. "Bio sam mišljenja da se takve situacije nikad neće događati mojoj djeci u javnosti, ali djeca su takva, a u odgoju treba ustrajati, pogotovo dok su još mali i ne razumiju kako treba funkcionirati."

Što ti misliš o ovoj temi? Napiši nam svoje mišljenje u komentarima!

 

Možda te zanima... Zašto roditelji nikada ne bi smjeli govoriti djetetu koje negoduje da će ga ostaviti Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.