Vrtić Igre za djecu 21. listopada 2019.

Pogledaj kako izgleda ovisnost odraslih o mobitelu iz perspektive šestogodišnjakinje

Foto: Gettyimages
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

'U društvu se uglavnom govori o problemu ovisnosti djece i mladih o mobitelima, međutim, zanemaruje se kako su roditelji prvi modeli djeci'

U povodu kampanje "Dan bez mobitela u prometu" koja se danas, 21. listopada, obilježava u Hrvatskoj, odlučili smo podijeliti ovaj glazbeni spot koji na alarmantan način prikazuje ovisnost odraslih o mobitelu sagledanu iz perspektive šestogodišnjega djeteta koje šalje snažnu poruku, aktualnu svaki dan, a posebno u povodu ove kampanje.

Središnja poruka spota koju dijete upućuje odraslima glasi: Molim vas malo pažnje, nešto bih reći htjela - može li bar jedan da biti dan bez mobitela.

U društvu se uglavnom govori o problemu ovisnosti djece i mladih o mobitelima, međutim, zanemaruje se kako su roditelji prvi modeli djeci. Dakle, ako roditelji doma neprestano "zure" u mobitel, kako će očekivati od djece da čitaju knjige. Ako roditelji dok voze telefoniraju i šalju sms poruke, šalju zapravo djeci poruku kako je takvo ponašanje prihvatljivo.

Možda te zanima... Roditelji unajmljuju savjetnike koji ih uče odgoju djece bez mobitela i ekrana Vrtić

"Dan bez mobitela u prometu je dugoročan projekt provođenja kampanja osvješćivanja s ciljem smanjenja broja nesreća uzrokovanih korištenjem mobitela u prometu," stoji na službenim stranicama Dan bez mobitela u prometu.

"Mobitel se smatra četvrtim ubojicom na cesti! Korištenje mobitela za volanom ometa pažnju vozača - najmanje dvostruko smanjuje brzinu reakcija na događanja u prometu. Samo kod pisanja poruka naše su reakcije trostruko sporije, nego što bi bile da nemao mobitel u ruci."

Nakon provedenoga istraživanja u kojem je fokus bio na navike i ponašanja svih sudionika u prometu u odnosu na korištenje mobitela i u Hrvatskoj, rezultati su pokazali kako:

91% vozača telefonira za volanom
33% biciklista koristi mobitel dok pedalira
50% pješaka svoju pažnju ima usmjerenu mobitelu dok istodobno prelazi prometnice

Možda te zanima... Tablica prema dobi: Koliko vremena bi djeca trebala provesti ispred ekrana? Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.