Vrtić 24. kolovoza 2023.

Kronično nam nedostaje dječjih fizijatara, u Dječjoj bolnici u Zagrebu je samo jedan!

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ako dijete treba pregled kod fizijatra ili ortopeda, pripremite se na čekanje mjesecima u većini bolnica. U zagrebačkoj dječjoj bolnici, na primjer, samo je jedan dječji fizijatar.

Da Hrvatskoj sve više nedostaje liječnika, to je već poznato. No, sve nekako i „pregrizemo“ dok se ne radi o djeci. Upravo zato loše zvuči vijest koju je nedavno u prilogu objavio HRT, o nedostatku dječjih fizijatara i ortopeda.

Možda te zanima... Riječko rodilište uvodi poseban pregled vida kod novorođenčadi kojim se prevenira pojava poteškoća s vidom i sljepoće Beba

O tome koliko je primjetljiv nedostatak fizijatara najbolje govori činjenica da u zagrebačkoj Dječjoj bolnici, Klaićevoj, trenutno radi samo jedan dječji fizijatar! Ne moramo uz taj podatak niti napomenuti da se na prvi pregled kod ovog liječnika čeka mjesecima. Naime, voditeljica odjela za fizikalnu terapiju na dugotrajnom je bolovanju, a zamjenu bolnica nije uspjela pronaći, jer je na tržištu jako malo fizijatara. Pojasnio je to za HRT Tomislav Ribičić, dr. med., voditelj Odjela za dječju ortopediju s dnevnom bolnicom Klinike za dječje bolesti Zagreb.

Lista čekanja za pregled u Klaićevoj bolnici je duga, pa se trenutno može dobiti termin otprilike za veljaču iduće godine. No, u bolnici kažu da veliki problem predstavlja i to što pedijatri, odnosno liječnici primarne zdravstvene zaštite, na pregled često upućuju djecu kojoj zapravo i nije nužno potreban pregled fizijatra.

Ne mogu naći zamjenu

Fizijatri godišnje pregledaju više od 500 pacijenata, a ortopedi i više od trideset dnevno. Ortopedi trenutno preuzimaju i pacijente od fizijatra koje mogu obraditi, pa se tako nekako snalaze, te pokušavaju smanjiti liste čekanja. No, zamjenu bi morali dobiti čim prije.

„Moram se prvo ispričati roditeljima naših malih pacijenta i zamoliti ih za strpljenje. Mi imamo dva specijalista fizijatrije, na žalost jedna liječnica se razboljela i bit će duže vremena odsutna zbog prirode bolesti. Kolega koji radi ima jako veliki broj pacijenata. Dječja fizijatrija je jedna deficitarna disciplina, naravno mi smo raspisali natječaj, ne možemo biti sigurni u ishod natječaja, nadamo se da ćemo naći rješenje i da će se doktorica što prije vratiti na posao,“ istaknuo je prof.dr.sc. Goran Roić, dr. med., ravnatelj Klinike za dječje bolesti Zagreb.

Nije to u Hrvatskoj ništa neobično, ali svejedno nas svaki put naljuti. Jedino što nam vraća nadu jest to da ipak uvijek pojedinci daju sve od sebe da izvuku najbolje moguće za one koji su nam najvažniji.

Možda te zanima... Ovo su najbolji pedijatri i dječji kirurzi po izboru pacijenata u Hrvatskoj Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.