Vrtić Igre za djecu 07. rujna 2016.

Zaigrajte s djetetom otvoreni memory

igra dijete mama
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Cilj ove igre je jačanje vokabulara i razumijevanja govora i komunikacije od 12 mjeseci nadalje odnosno kod male djece koja još nisu progovorila. Njome ćemo dijete motivirati da barem desetak minuta dnevno razmišlja upotrebljavajući jezik, odnosno govor

Cilj ove igre jest jačanje vokabulara i razumijevanja govora i komunikacije od 12 mjeseci nadalje odnosno kod male djece koja još nisu progovorila. Smisao igre jest da dijete motiviramo da barem desetak minuta dnevno razmišlja upotrebljavajući jezik odnosno govor, slijedeći naša pravila igre, da se zajedno veselimo svakom pogotku i omogućimo sebi situaciju u kojoj ćemo na jednostavan način motivirati svoje dijete da ne posustane odmah "na prvu loptu", nego da je uspjeh nekad skriven iz malo razmišljanja. Možda otkrijete i određen smisao za humor u svom mališanu ako primjerice namjerno pokaže ili kaže krivi odgovor kako bismo zajedno mogli prasnuti u smijeh i smijati se dugo, dugo.

Za igru "Otvoreni memory" potrebno je:

  • 20-tak A4 papira
  • debeli crni i crveni flomasteri
  • škare

Priprema materijala

Svaki A4 papir ppotrebno ne presavinuti na četvrtine (dakle prvo na pola, pa onda svaku polovicu opet na pola) izrežite četvrtine i odaberite stvari, predmete ili bića koje želite da dijetet nauči imenovati npr: pas, mačka, žlica, podbradak, pelene, revet, knjiga, nos, stepenice, mrkva, mlijeko, voda, bočica, duda, prst, kolica, auto, list, cipele, kapa. Svaki pojam treba biti važan tj. učestali pojam u djetetovu svakodnevnom životu. Svaki pojam nacrtajte jednom bojom (ili crvenom ili crnom) i to dva puta tj. svaki na svoju četvrtinu papira. Deset parova nacrtajte crvenom, a deset crnom bojom. Neka to budu samo obrisi pojmova/predmeta i bitno je da budu nacrtani preko cijele četvrtine papira. 
Kod male djece vid nije još dobro razvijen, tako da će vam biti zagrijaniji za igru uzmete li u obzir te važne razvojne specifičnosti. Tako možete mane učiniti neprimjetnima. Takav stav o prednostima, manama, uspjehu i motivaciji važan je za pozitivan, izbalansiran i stabilan psihički razvoj djeteta.

Kako igrati?

Prvi dan igrajte samo s pet parova. Razdvojite parove. Jednu polovicu ostavite sebi u ruci, drugu polovicu parova posložite na pod tako da se vidi što je nacrtano, od tuda dolazi naziv otvoreni memory. Pozovite dijete da se udobno smjesti ispred vas i počnite brzo pokazivati kartice i izgovarati nacrtane pojmove. Vrtite karte u ruci i izgovarajte pojmove što je brže moguće. Tri puta ponovite istim redosljedom pojmove. Uvijek što brže možete jer ćete lakše zadržati pažnju svom djetetu. Sada izvucite jednu kartu iz svoje ruke, a dijete treba naći par među poslaganim karticama na podu. Kad pokaže ispravno ili dohvati ispravnu karticu i tako spoji par, vi uskliknite:" Iiiiii spojio/-la si par. Bravo!"

Probajte to izvesti pomalo teatralno, glumite najavu nekog važnog rezultata neke utakmice ili si tako nešto slično zamislite kako bi mogli djelovati što uvjerljivije. Važno je da se možete uživiti u igru. Na taj način dajete djetetu do znanja da je to nešto važno i vrijedno i da je Vama važno da dijete u toj igri sudjeluje. Samo tako igra poprima smisao pozitivnog razvoja djeteta. Koristite istu frazu sve dok dijete ne pronađe sve parove. Alternativno možete u drugom krugu koristiti samo pojam bez cijele rečenice primjerice: "Iiiiiii Auto! Bravo!"
Svaka 3 dana dodajte po dva nova para.

Što ako dijete ne uspije samo pronaći par?

Prvo probajte razmisliti koji je uzrok tome. Radi li možda u pozadini televizija ili se oko vas još nešto zanimljivo događa što odvlači djetetovu pažnju. Ako da, otklonite uzroke. Ako nije to, onda provjerite je li dijete možda umorno, gadno, žedno, mokro, prehlađeno, ima punu pelenu ili treba na WC. Ako je to u pitanju, otklonite uzrok i općenito nemojte ni početi ako navedeni preduvjeti nisu ispunjeni. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.