Vrtić Igre za djecu 24. travnja 2022.

Pedijatri upozoravaju: Ovih se 7 stvari ne smije nalaziti u dječjoj sobi

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Uređenje dječje sobe nažalost nije dječja igra...

Kada je riječ o uređenju dječje sobe, teško je odoljeti svim preslatkim igračkama i dekoracijama, no dječja spavaća soba trebala bi biti prije svega siguran i ugodan prostor, naglašavaju pedijatri. Prema pedijatrima i stručnjacima za sigurnost, postoji 8 stvari koje nikako ne bismo smjeli držati u dječjoj spavaćoj sobi ili u prostoru za igru, prenosi Times of india

Televizor

Istraživači sa sveučilišta Columbia (New York) dokazali su kako djeca koja imaju televizor u svojoj sobi gotovo pet sati tjedno više gledaju televiziju od onih koji ga nemaju. I druga recentna istraživanja pokazuju da pretjerano gledanje televizije pridonosi boravku u zatvorenom prostoru, ali i povećava rizik od pretilosti, loših prehrambenih navika, kognitivnih i razvojnih poremećaja te poremećaja spavanja.

Djeca ne bi trebala gledati televiziju više od dva sata dnevno (to vrijedi za djecu mlađe školske dobi); postavite granicu, dogovorite se što se i kada gleda. Ovo vremensko ograničenje vrijedi za kvalitetan TV-program, crtiće ili slično. Ostali program ne bi djetetu trebao biti dostupan.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Glasne igračke

Svako dijete u nekoj fazi će poželjeti glasnu igračku, ali to nije nešto što bi pedijatri uvrstili na popis sigurnih predmeta. Razlog? Izrazito glasne igračke mogu doprinijeti gubitku sluha, posebno kod novorođenčadi. Studija koju je proveo Sight and Hearing Association otkrila je da neke popularne igračke mogu uzrokovati oštećenje sluha u roku od 15 minuta nakon upotrebe.

Nestabilan i težak namještaj

Namještaj koji nije pričvršćen za zid ne bi trebao biti u dječjoj sobi. Stručnjaci kažu da dijete može prevrnuti teški stol, krevet, ormar ili drugi komad namještaja i ozlijediti se.  Vješalice, oštri kutovi i loše obrađeno drvo također su stvari koje se smatraju opasnima. Izbjegavajte i teška umjetnička djela, ogledala i lomljive stvari. 

Dugi konopci roleta

Prozori su važni jer kroz njih u sobu ulaze svjež zrak i sunčeva svjetlost, ali ako dijete nije pod nadzorom, mogu predstavljati rizik. Na primjer, dijete se dugim konopcem rolete može udaviti.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Utičnice i uređaji 

Svi uređaji opasni su za dijete, kao i nezaštićene utičnice na zidu. Opušteni vijci također mogu povećati rizik od gušenja, a opasne su i stolne svjetiljke koje djeca mogu nehotice povući i ozlijediti se. Utičnice i električne uređaje dobro zaštitite i držite izvan dohvata djece.  Provjerite je su li svi kabeli čvrsto pričvršćeni, a uređaji isključeni kad se ne koriste.

Određene biljke

Iako sobne biljke daju svježinu prostoru u kojem se nalaze, neke od njih su otrovne za malu djecu. Prije negoli unesete biljku u dom, provjerite je li opasna za dijete, je li ono na nju alergično i postavite je izvan dosega djeteta.

Dodaci za dječji krevetić

Dječji krevetić uvijek treba biti prazan. Također, ukoliko se krevetić nalazi pokraj zida, važno je da na zidu nemate obješene slike, police i slične dekoracije. Iako su društvene mreže popularizirale velike jastuke, zavjese te plišane igračke, stručnjaci naglašavaju da su to stvari koje ometaju djetetov san i predstavljaju opasnost. 

Možda te zanima... Upozorenje mame: "Ne vješaj slike iznad dječjeg kreveta, uči na mojoj pogrešci!" Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.