Školarci Slobodne aktivnosti 02. svibnja 2013.

Pokažite djetetu primjerom što je zdrav život

obitelj vozi bicikle
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ako su roditelji tjelesno aktivni i kroz vježbanje se druže sa svojom djecom, veća je vjerojatnost da će se i dijete redovito baviti sportom

"Da biste dijete motivirali za sport, za početak valja ograničiti vrijeme pred televizorom i računalom. Djetetu, osim toga, valja prepustiti da samo odabere aktivnost ili sport kojim se želi baviti", kaže kineziolog dr. sc. Danijel Jurakić.

Objašnjava kako inzistiranje na sportu prema kojem ono ne pokazuje interes može izazvati odbojnost ne samo prema tom sportu, nego i ostalim sportsko-rekreacijskim sadržajima. Pristup u kojem dijete samo bira i samo odlučuje promijeniti sport kojim se bavi, povećava vjerojatnost da će pronaći aktivnost u kojoj uistinu uživa, što je, pak, važan preduvjet aktivnog života u kasnijoj životnoj dobi.

Nemojte opterećivati dijete uspjehom ili neuspjehom

"Nažalost, i dječji sport sve se češće povezuje s imperativom pobjede. Umjesto da budemo impresionirani ostvarenim rezultatom, trebali bismo slaviti to što aktivnim sudjelovanjem u sportskim aktivnostima naše dijete ulaže u svoju budućnost. Ako je pritom neopterećeno uspjehom ili neuspjehom uživalo u sportskoj aktivnosti, ostvarena je važna pobjeda za djetetovo fizičko i psihičko zdravlje.

Konačno, svakako treba izdvojiti i snagu vlastitog primjera. Ako su roditelji tjelesno aktivni, ako odlaze na izlete u prirodu, ako se kroz vježbanje druže sa svojom djecom, puno je veća vjerojatnost da će se i dijete redovito baviti tjelesnom aktivnošću. Zato, ako želite da vam dijete bude zdravo, pokažite mu svojim primjerom što znači zdrav način života", savjetuje kineziolog.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.