Vrtić Igre za djecu 17. lipnja 2022.

Djeca zaluđena plišanom igračkom Huggy Wuggy, a roditelji zabrinuti

Foto: Instagram ; Huggy Wuggy igračka
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Igračka Huggy Wuggy stekla je veliku popularnost u cijelom svijetu, a sve više mališana iz naše zemlje traži od roditelja da mu kupe ovog plišanca. Međutim, priča iz ove igračke nije nimalo bezazlena

Plišana igračka Huggy Wuggy, napravljena prema liku iz horor video igre 'Poppy Playtime', sve je popularnija među djecom najmlađe dobi. Riječ je plavom plišancu velikih crvenih usta i oštrih zubi iz igrice koja se ne preporučuje djeci mlađoj od 12 godina. Unatoč tome, plišanac Huggy sve je popularniji među djecom vrtićke dobi, a mišljenje roditelja o plavom medvjediću je podijeljeno.  Iako se čini kao prijateljski raspoložena maskota koja je stvorena za grljenje, Huggy Wuggy opasno je i predatorsko nastrojeno čudovište.

Roditeljima su problem stvorili videi kojima djeca mogu pristupiti na platformama poput YouTubea, gdje njihov voljeni plišanac svojom pjesmicom poziva na ubijanje, krvave pohode, griženje zubima i stiskanje zagrljajem do smrti. Prijevod pjesmice objavila je popularna Facebook stranica Ženski recenziraj, a članak je potaknuo raspravu među mnoštvom mama su čija djeca zaluđena najnovijom hit igračkom.

Premda smo prvotno u naslovu objavili kako je pjesmica zgrozila roditelje jer je krvoločna, portal Raskrinkavanje.ba tvrdi kako povezivanje videoigrice i plišane igračke s pjesmom “Free Hugs” je neosnovano. Nakon što je utemeljeno kako ti navodi nisu točni, izmijenili smo naslov. 

Naime, navedena pjesma nije “službena” pjesma igrice ili pjesma uz koju se prodaje plišana igračka. Pjesmu je kreirao vlasnik YouTube kanala TryHardNinja, koji u opisu kanala navodi da je pjevač i pisac pjesama o videoigricama. Dodatne informacije o ovom kreatoru sadržaja na internetu mogu se pogledati na njegovoj stranici. 

Zbog napisa u kojima je pjesma povezivana s videoigricom, TryHardNinja je objasnio u komentaru na video da on i pjesma nemaju službene veze s igricom:

"Pozdrav svima. Primijetio sam u posljednje vrijeme nekoliko obmanjujućih priča i objava koji usmjeravaju klikove na ovaj video. Potpuno razumijem vašu zabrinutost, ali članci nisu točni. Huggy Wuggy jeste i uvijek je bio čudovište u horor-igrici. Ako je itko, nažalost, povjerovao u suprotno, to nije istina. Također nemam nikakvu ulogu u stvaranju igre ili lika. Ovo je neslužbena pjesma inspirirana likom i nikada nije bila u igri ili dio službene priče. Članci koji govore da je to ono što “Huggy Wuggy pjeva” zapravo su netočni. Ovo je nešto što sam smislio inspiriran igrom".

Originalna glazba iz igrice može se poslušati u ovom videosnimku, objavljenom na YouTube kanalu tima koji je razvio igricu. Kako se ona reproducira u igrici, može se vidjeti u ovom videosnimku.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Pokemon (@pokelove.cl)

Prijevod teksta donosimo u cijelosti:

"Moje ime je Huggy Wuggy,
tijelo čupavo i umiljato.
Zar nećeš doći i zagrliti me?
Drži me dan i noć,
zagrli me dan i noć.
Moje je ime Huggy Wuggy,
oštri zubi ostavljaju te krvavim.
Da me nikad nisi zvao ružnim!
Zagrli me dok ne umrem,
zagrli me dok ne umreš.
Znam gdje se skrivaš,
niz ventilaciju kliziš.
Zar ne znaš da ću te pronaći?
Gdje god da lutaš.
u mraku čekam.
Nema izlaza, nema bijega!
Zar ne znaš da sam odmah iza tebe?
Bliže nego što misliš...
Ovo je moja tvornica,
ovo je moja kuća,
ovo je moj dom.
Deset dugih godina hodao sam ovim hodnicima,
čekam sve sam.
Pa, hoćeš li se doći igrati sa mnom?
Pa zar se nećeš doći i igrati sa mnom?
Ostani još malo,
obećavam da neću ugristi ovako jako.
Samo vjeruj mom osmijehu!
Moje je ime Huggy Wuggy.
Drago mi je da si došao igrati se.
Ostani dok noć ne postane dan,
igrajte cijelu noć,
moje je ime Huggy Wuggy.
Iako nisam gladan,
još te uvijek te želim okusiti..."

"Nisam uživo vidjela Huggy Wuggyja, pa čak ni reklamu, no prema ovome što ste mi opisali, rekla bih da se uopće ne radi o igrački koja bi smjela biti dostupna maloj djeci, odnosno djeci predškolske dobi. Jako je važno voditi računa o tome da su igračke koje su njima namijenjene usmjerene na pozitivno, da potiču empatiju i kreativnost djeteta, te izbjegavati igračke koje potiču agresivnost, pogotovo ako su vezane uz neku videoigricu u kojoj ima agresije, jer će kod djeteta izazvati agresivne reakcije", kaže za 24sata prof.dr.sc. Dubravka Kocijan-Hercigonja, svjetski priznata stručnjakinja s područja neuropsihijatrije, posebice dječje psihijatrije.

"Rekla bih da se takva igračka možda treba prodavati s oznakom da nije za mlađu djecu, pogotovo ne za onu predškolske dobi, koja se još rado igraju s plišancima. Osobno, ne čini mi se uopće da je riječ o igrački koja je primjerena za djecu, rekla bih čak da može biti i opasna za njihov razvoj. Zato je bolje ne izlagati dijete takvim igračkama, niti videoigrama, barem ne dok nisu dovoljno zrela da mogu razumjeti o čemu se radi", kaže prof.dr.sc. Kocijan-Hercigonja.

Možda te zanima... Zašto dijete ponekad postane opsjednuto nekim igračkama? Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.