Vrtić Zašto djeca obožavaju plišance? 26. listopada 2021.

Kad dijete smije početi spavati s omiljenim plišancem i na što paziti kod odabira prve igračke

Foto: Shutterstock

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Plišane igračke najbolji su prijatelji mališanima, s njima se igraju, nose ih svugdje sa sobom i vole spavati s njima. Bebe u dobi do 12 mjeseci ne bi smjele spavati s plišancima, ali nakon prvog rođendana slobodno dopusti svom djetetu spavanje s plišancem jer mu pomaže u razvijanju maštovite igre, smirivanju i uspavljivanju i da se lakše nosi sa strahovima i tjeskobom

Djeca obožavaju plišane životinje. Čak i ako dijete ima samo jednu igračku, to je najvjerojatnije plišanac. No izbor je ogroman, postoje plišanci u svim oblicima i veličinama, a kad se kupuju djetetu, treba imati na umu nekoliko važnih stvari.

Uzmi u obzir dob djeteta

Kupovina plišane životinje za bebu razlikuje se od kupovine za starije dijete. Beba se neće igrati s plišanom igračkom kao starije dijete, plišanac će više biti ukras, ali beba će ga dirati pa svakako mora biti siguran za tu dob, što znači da ne smije imati ništa što beba može žvakati ili progutati. Što se tiče starijeg djeteta, plišana životinja će biti namijenjena za igru, putovanje i spavanje, pa je najvažnije da je izdržljiva.

"Mnogi već novorođenčadi kupuju plišance, međutim za tim nema potrebe. To može čak i biti opasno. Bebama prije svega treba bliskost i kontakt s roditeljima", kaže Iva Brčić, mag.soc./phil., certificirana edukatorica programa 'The Happiest Baby' i predsjednica udruge Najsretnija beba Hrvatske te objašnjava da su plišanci odlični predmeti za utjehu kada beba navrši godinu dana. 

Razmisli o interesima djeteta

Dijete će se igrati s plišancem pa je dobro razmisliti o njegovim željama i interesima, tj. koju životinju ili lik posebno voli te mu nabaviti plišanca u tom obliku. 

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Neka to postane nezaboravno iskustvo

Često je iskustvo ono što čini nešto posebnim. Zajednički odabir plišane životinje bit će nešto što će dijete pamtiti do kraja života tako da poklon ne treba biti iznenađenje. Povedi mališana sa sobom u kupovinu i neka sam odabere savršenog plišanca. Dobra ideja je i kupiti više njih pa ako se jedan uništi ili izgubi, dijete odmah ima drugog.

Na što paziti kod kupovine?

No kako bi izbjegla opasne situacije pri kupovini plišanca za dijete, Iva Brčić donosi nekoliko savjeta na što trebaš pripaziti.

  • Da plišanac nema plastične oči, nos ili gumbe jer mogu predstavljati opasnost od gušenja.
  • Da nema dijelove koji se mogu odvojiti.
  • Da nema špagica ili nešto slično.
  • Izbjegavaj ogromne plišance jer su teški i ako padnu na bebu mogu je ugušiti jer ga ne može maknuti sa sebe.
  • Izbjegavaj plišance na baterije jer baterije predstavljaju opasnost od gušenja.
  • Vodi računa od kojeg je materijala igračka jer beba će je sigurno stavljati u usta pa da ne dođe do trovanja. 
  • Vodi računa da se može prati.

Bebe do 12 mjeseci ne smiju spavati s plišancima

Plišanci su djetetu najbolji prijatelji pa djeca vole i spavati s njima. Mnoga djeca koriste plišance i kao „prijelazni“ objekt ili predmet utjehe koji im pomaže prebroditi strahove ili osjećaj tjeskobe. 

No bebe nikako ne bi smjele spavati s mekanim predmetima dok ne napune najmanje 12 mjeseci. Prema Američkoj pedijatrijskoj akademiji, igračke nalik jastucima, deke, popluni, prekrivači i druga posteljina povećavaju rizik od sindroma iznenadne smrti dojenčadi (SIDS) i smrti uslijed gušenja. Iako se to može činiti malo vjerojatnim, lutka ili plišana igračka mogla bi prekriti bebino lice i ugušiti je. Najsigurnija opcija je prazan dječji krevetić, bez plišane igračke, jastuka i dekice.

Nakon njegovog prvog rođendana, rizik od gušenja se smanjuje jer se većina jednogodišnje djece može samo okrenuti, sjesti i odmaknuti predmete od svog lica.

Plišana igračka potiče maštovitu igru kod djeteta i dobro je dopustiti djetetu da spava s njim, ali korisno je da plišanac bude povezan s ritualom odlaska na spavanje, da nije igračka koja prekida djetetov san nego mu pomaže da zaspi i mirno spava. Plišanca možeš uključiti u ritual prije odlaska na spavanje, npr. može biti tamo kad se dijete kupa i dijete ga može držati na krevetu kad mu čitaš priču za laku noć.

Svako dijete ima svog omiljenog plišanca - svog vjernog prijatelja koji mu pruža utjehu i oslonac, s kojim dijeli sretne i tužne trenutke, s kojim odrasta i koji je uvijek tu uz njega. Zato u suradnji s Plodinama pozivamo vas i vaše mališane da zajedno proslavimo Svjetski dan plišanaca na proslavi koja će se održati u subotu, 6. studenog, od 10 do 13 sati, ispred trgovine Plodine u Family Mallu. Pozivamo i velike i male da dođu sa svojim najdražim plišancem da se zajedno zabavimo uz slatkiše, tortu, darove i puuuno iznenađenja. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.