Školarci Slobodne aktivnosti 06. ožujka 2014.

Neka vaše dijete samo napravi svoj crtani film

dijete
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Iz knjige 'Studio za animaciju', priručnika i pomagala za snimanje animiranih filmova, koji je proglašen Igračkom godine, donosimo vam upute za izradu najjednostavnijeg crtića, kojeg svako dijete može napraviti samo. Uz to smo vam u nagradnom natječaju darovali tri 'Studija za animaciju'

'Studio za animaciju', kreativno pomagalo za snimanje animiranog filma na mobilnom telefonu, digitalnom fotoaparatu ili digitalnoj kameri, dobilo je prestižnu međunarodnu nagradu Igračka godine (Toy Award 2014.) za školarce. Ovih je dana 'Studio za animaciju' objavljen i kod nas, u izdanju Školske knjige.

knjiga | Author: Promo Foto: Promo

Riječ je o kutiji u kojoj se nalazi se sve što je djeci potrebno za snimanje animiranog filma: priručnik za redatelje, rasklopna scenografija koja omogućuje snimanje scena na otvorenom i u zatvorenom prostoru, listovi knjige snimanja sa zapletima, scenama i sekvencijama koje treba dovršiti… 

Uz jednostavne savjete i trikove stručnjaka, djeca od sedam i više godina naučit će kako se radi stop-animacija poput pravih profesionalaca. Autorica redateljskog priručnika, animacijska redateljica Helen Piercy, vodi kroz svaku fazu nastanka filma postupno, informativno i jasno, a buduće redatelje upoznaje s poviješću animacije. Opremljen inspirativnim idejama i savjetima, 'Studio za animaciju' jedinstven je vodič za svaki aspekt stop-animacije. S dodanim interaktivnim preklopnim mini filmskim setom, sadrži sve što ambiciozni redatelj-školarac mora znati o stvaranju uspješnih filmova.

Dobitnici knjige tjedna!

Voli li vaše dijete crtati ili ima neke druge talente? Što najviše voli raditi i kako ga vi potičete? Tri odgovora koja ste  nam ostavili u raspravi ispod članka od četvrtka 6. ožujka do srijede 12. ožujka u 11 sati nagradili smo našom knjigom tjedna 'Studio za animaciju' u izdanju Školske knjige. Knjigu tjedna su osvojile tinas2004, Silvia i kristina.skocajmaric, a dobitnice će biti obaviještene i e-mailom.

U nagradnoj igri mogu sudjelovati samo registrirani korisnici Klokanice, pa ako još niste, registrirajte se!

Prenosimo vam dio iz priručnika za redatelje u kojem je objašnjena izrada najjednostavnijeg crtanog filma, kakve su i mnogi današnji roditelji izrađivali kao djeca:

Filmska knjiga: Instant-animacija

Ovo nam jednostavno animacijsko pomagalo pokazuje kako djeluje iluzija animacije. Crteži se na svakoj stranici malo mijenjaju u nizu od prve do posljednje stranice. Pri brzom listanju stranica učinit će nam se da se crtež kreće, i tako nastaje animacija. Svoju filmsku knjigu (flip book) možete napraviti s pomoću bloka samoljepljivih listića ili na rubu bilježnice. Započnite s posljednjom stranicom te krenite prema prvoj, a neka vam svaki prethodni crtež bude predložak za sljedeći. Nakon što blok ispunite, izlistajte ga i pogledajte kako vaš crtež oživljava.

animacija | Author: Školska knjiga Foto: Školska knjiga

Za sljedeću pustolovinu svojeg lika preokrenite blok te na isti način krenite ispočetka, no ovaj put dodajte više elemenata kako biste radnju učinili zanimljivijom. Crteži se trebaju nalaziti uz vanjski rub stranica gdje ćete ih moći bolje vidjeti.

Vježba s jednostavnim likom

Jednostavno nacrtani likovi dobro su polazište za izradbu filmske knjige – omogućuju vam da se usredotočite na pokrete, bez opterećivanja nepotrebnim pojedinostima. 

animacija | Author: Školska knjiga Foto: Školska knjiga

Osmislite neko jednostavno kretanje koje ne bi trebalo zauzimati više od tridesetak stranica.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.