Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 28. veljače 2019.

Bez panike: Nema dokaza da se opasna igra Momo pojavljuje u crtićima

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Roditelji u Hrvatskoj posljednjih dana šokirani su vijesti da se opasna 'suicidalna igra' Momo ubacuje u popularne crtiće na Internetu, ali stručnjaci i YouTube tvrde da se radi o lažnoj uzbuni

Posljednjih dana svjetski mediji raspisali su se o vijesti da se u popularne dječje crtiće na YouTubeu počela ubacivati opasna virtualna igra Momo, koja djecu navodi da rade opasne stvari bez da to kažu roditeljima. Škole diljem Velike Britanije javljaju da su djeca na meti jezivih slika i video isječaka veoma uznemirujućeg karaktera. Izazov Momo navodno je povezan sa smrti dvoje djece te potiče mlade da se ozlijede, a u nekim slučajevima čak i da si oduzmu život.

Monste High lutka Možda te zanima... Čudovišta i vile iz crtića potiču preranu seksualizaciju Školarci

Škole u Britaniji su počele izdavati upozorenja na svojim internetskim stranicama i preko društvenih medija tvrdeći da ih je kontaktiralo na stotine zabrinutih roditelja. Kazali su da se uznemirujući videi pojavljuju usred naizgled nevinih videa dječjeg crtanog filma Pepa Praščić ili računalne igre Fortnite. Ti se videozapisi pojavljuju na mnogim internetskim lokacijama društvenih medija, kao i na YouTubeu.

YouTube tvrdi da nema dokaza da se takav sadržaj pojavljuje u videima

S druge strane stručnjaci opovrgavaju te tvrdnje, smatrajući da je riječ o “moralnoj panici” i da ne postoje konkluzivni dokazi o čemu se točno radi u toj igrici. YouTube tvrdi da nema nikakvih dokaza da se Momo pojavljuje usred crtića za djecu, piše Guardian, a oglasio se i na službenom profilu na Twitteru.

"Suprotno natpisima u medijima, nismo pronašli niti jedan dokaz da se takav sadržaj pojavljuje u našim videima. Takav bi sadržaj odmah bio maknut s naše stranice i prijavljen policiji", rekao je glasnogovornik YouTubea. 

Inače, Momo je lik jezive žene izobličenog lica s tamnom kosom, đavoljim osmijehom i jako izbočenim očima. Ona mami djecu putem WhatsApp-a te im zatim šalje slike i upute o tome kako nauditi sebi i drugima, piše Daily Mail

Šokantno je da mnogi roditelji na Internetu tvrde da se ovi sadržaji pojavljuju poput reklama usred crtića, a jedan od videozapisa počinje nevino, kao primjerice početak epizode Peppe Pig, da bi se ubrzo pretvorio u izmijenjenu verziju s nasiljem i uvredljivim jezikom. U jednom drugom video isječku prikazuje se iskrivljena bijela maska koja potiče djecu da rade razne opasne zadatke bez da to kažu svojim roditeljima, poput toga da upale plin ili da pronađu ili uzmu tablete. 

Možda te zanima... Zarađuju na djeci: U dječjim filmovima sve je više nasilja i aluzija na seks Vrtić

Djeca su navikla sudjelovati u crtićima

Iako je Internet pun neprimjerenog sadržaja za djecu, sve ovo treba uzeti s rezervom, posebno ako se radi o "fake news". Kako zaštititi dijete pitali smo psihologinju Evu Jagić Vasilić. 

"Ono što se uvijek preporučuje je da roditelj gleda sadržaj zajedno sa svojim djetetom. Nikada se malo dijete ne ostavlja, pogotovo dijete predškolske dobi, ali i raniji razredi osnovne škole da samo gleda sadržaj niti na televiziji niti na drugim medijima poput YouTube-a.", rekla nam je Jagić Vasilić. Naglasila je kako je razgovor s djecom jako važan. "Razgovarati sa starijom djecom, odnosno djecom u osnovnoj školi, razgovarati o opasnostima na internetu, razgovarati i o tome da se u crtiću može pojaviti nekakav sadržaj poput "Momo" i što to znači, što znači da on nagovara dijete na nešto, znači otvoreno porazgovarati o tim opasnostima koje vrebaju na internetu", kaže Eva. 

Ekrani nisu dadilje: Sat vremena na dan je dosta!

"Prvenstveno kod male djece jako je važno da zapravo roditelj prati sadržaj koje dijete gleda, da gledanje nekakvog YouTube kanala nije vrijeme da se roditelj odmori nego da roditelj ipak konstantno nadzire, barem da bude negdje u blizini da može čuti sadržaj koje dijete gleda. Dijete to može shvatiti kao oblik igre. Današnji crtići su napravljeni da dijete sudjeluje (poput Mickey Mouse). Dijete je naviklo primati informaciju na taj način i može shvatiti da je to dio crtića. Većina djece neće to napravili, ali uvijek postoji netko tko možda hoće. I zato je najvažnije imati konstantan nadzor i uvid u to što dijete gleda", zaključila je Jagić Vasilić.

Zastrašujuća 'Momo' pojavila se i u crtićima popularnim u Hrvatskoj?

Kod nas zabrinuti roditelji upozoravaju i ostavljaju komentare na društvenim mrežama i tvrde da se i njihovoj djeci pojavljivao takav sadržaj dok su gledali crtiće na YouTubeu. 

Ovo su samo neki od komentara iz nekoliko grupa za mame na Facebooku:

  • OMG, brišem mu YouTube nakon ovog. Kaže mi sin da se njemu jednom pojavilo usred nekog videa, ali mu je izgledalo strašno pa je brzo prekinuo video.
  • Kaže mi kćer da je njoj izletjelo isto na tim Lol lutkama, ali samo nacrtano strašno lice, ništa nije pričalo i imalo je velike oči, to je valjda to (ona je mislila da je dio videa iako joj je bilo malo strašno). Uglavnom, nema više YouTubea.  
  • Nikad bez nadzora i pričajte s djecom. Ja sam maloj maknula YouTube zbog odvratnih scena koje su znale iskakati usred Peppe i Frozena. Ni Kids YouTube joj ne dam da gleda sama. Ako slučajno vidi nešto strašno razgovara s nama. 
  • Provjerena informacija jer sam kod prijateljice pročitala da se njima pojavio kad su gledali Mašu i medvjeda
Možda te zanima... Tablica prema dobi: Koliko vremena bi djeca trebala provesti ispred ekrana? Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.