Vrtić 19. lipnja 2024.

Grad Zagreb: Više od 1900 djece nije dobilo mjesto u vrtićima, ali to je 40 posto manje nego lani

Foto: Davorin Višnjić/PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mnogi su zagrebački roditelji strahovali zbog upisa u vrtiće, pogotovo nakon prošle godine. Ove je godine situacija malo bolja, ali nikako tako dobra kao što bi trebala biti.

Iako to tako ne bi trebalo biti, roditelji djece u Gradu Zagrebu svake godine strahuju hoće li njihovo dijete dobiti mjesto u vrtiću. Taj se strah ove godine bio još veći, jer je prošle godine bez mjesta u zagrebačkim vrtićima ostalo više od tri tisuće djece. No, ove su godine rezultati ipak nešto bolji, iako daleko od onog što bi umirilo i zadovoljilo Zagrepčane.

„Na upisima u gradske vrtiće u 2024. godini pristiglo je ukupno 11.499 zahtjeva, što je 6 posto manje nego prošle pedagoške godine (12.260),“ izvijestila je na današnjoj konferenciji za novinare zamjenica gradonačelnika grada Zagreba Danijela Dolenec, te podijelila one najvažnije rezultate:

„Od svih pristiglih zahtjeva, 1.896 odnosi se na djecu koja ne ispunjavaju uvjete za upis (premlada djeca). Od 9.603 valjanih zahtjeva, inicijali broj upisane djece je 7.686, a broj neupisane djece koja ispunjavaju uvjete je 1.917. Prošle godine na inicijalnim rezultatima je upisano 7.140, a neupisane djece je bilo 3.180.“

Dolenec je izvijestila, a prenosi 24sata, kako je zahvaljujući ulaganjima u proširenje kapaciteta gradskih vrtića značajno bolja situacija nego prošle godine, te da je ove godine 40% manje neupisane djece.

Ne zvuči kao posebna utjeha, ali Dolenec je istaknula da je u zahtjevima za upis u gradske vrtiće 1.402 djece koja su već upisana u privatne vrtiće, ali su roditelji predali zahtjev za upis u gradski vrtić. „Tu bilježimo gotovo trostruko povećanje broja zahtjeva u odnosu na prošlu godinu (564), za koje pretpostavljamo da je motivirano rastom cijena u privatnim vrtićima,“ zaključila je Dolenec dodajući da će konačni broj upisa djece biti u rujnu.

Ono što iz Grada ističu je da im je „cilj da svako dijete u Zagrebu dobije svoje mjesto u vrtiću.

Inače, danas je gradonačelnik Tomislav Tomašević otvorio još jedan u nizu novih vrtića u Ivanjoj Reci. "Nakon otvorenih vrtića u Kašini, Sesvetama, Odranskom Obrežu i Sesvetskoj Selnici ovo je peti otvoreni vrtić u našem mandatu. Krupnim koracima radimo na ostvarenju cilja da svako zagrebačko dijete ima svoje mjesto u vrtiću", izjavio je gradonačelnik Tomašević, te podsjetio da je Zagreb grad s najnižom cijenom vrtića.

U rujnu će svoja vrata otvoriti vrtiće u Gajnicama, Studentskom gradu, na Žitnjaku i u Sesvetskom Kraljevcu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.