Vrtić 02. siječnja 2023.

Dijete želi nositi kostim svaki dan? Evo zašto mu to trebaš dopustiti...

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nekad klinci znaju biti jako uporni i jako ustrajni u svojim željama. Roditelji su tu da odluče što je u redu, a što ipak nije u redu uporno ponavljati i što treba usmjeriti u nekom drugom smjeru…

Znaš onu fazu kad iz dana u dan pereš baletnu haljinicu? Ili kad se odijelo Spidermana mora svakog dana izvrtjeti u perilici? Jer i jedno i drugo mora biti spremno za idući dan, kao da ne postoji druga odjeća u ormaru. Ona baš mora biti Elza iz dana u dan, a on ne smije zapustiti svoje superherojske moći i mora svima dati do znanja da je on Spiderman. Sigurno te to izluđuje, barem povremeno i pitaš se dobro kako i zašto tvoje dijete želi nositi kostim superheroja svaki dan?!

Možda te zanima... Zašto su djeca zapravo sretnija s manje igračaka? Vrtić

No, stani malo na loptu i razmisli. Je li to uistinu nešto tako loše? Da, znamo da moraš prati kostim svaki dan i da, znamo da nisu maškare svaki dan, ali ako, na primjer, nabaviš još jedno odijelo i mijenjaš ih ili preskočiš koji dan pranja – je li to tako loše? I da te pitamo još nešto, ali da si sasvim i potpuno iskren(a) s nama – da možeš biti balerina ili Batman svaki dan, bi li to bilo tako loše i neshvatljivo željeti?

 | Author: Freepik Foto: Freepik

Ako i nisi među takvima, onda možda možeš poslušati što kažu stručnjaci. A mnogi od njih se slažu da bi ovo moglo itekako utjecati na razvoj empatije – jer u kostimu si doslovno netko drugi. Pretvaranje da smo netko drugi uistinu snažno utječe na nas, a za klince je to jak alat za razvijanje empatije i brojnih drugih važnih osobina. Na primjer, ako odjene kostim doktora i hoda u bijeloj kuti svakog dana, može početi razmišljati kako je to biti liječnik i što sve i kako liječnik radi.

U samoj osnovi odijevanja kostima je činjenica da dijete na taj način razmišlja i smišlja nešto što nije ispred njega, a to je u njihovoj dobi vrlo važno. I ako misliš da se to može i bez kostima, u pravu si, ali kostim u svakom slučaju pomaže. Naime, još 2016. godine su stručnjaci istraživali i došli do zaključka da djeci u dobi od otprilike 5 godina kostim pomaže da se lakše distanciraju od sebe i užive u ulogu u skladu s kostimom.

Biraj bitke i usmjeri ih

Drugim riječima, kostim može itekako pomoći i pozitivno utjecati na kreativnu igru i maštu. To sve skupa pozitivno utječe na djetetov pogled na svijet i njegove sustave vjerovanja. Pomaže mu da vidi da je svijet veći od četiri zida u kojima živi. Ali odat ćemo ti tajnu velike moći odijevanja kostima…

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Nije cilj spriječiti dijete da nosi kostim svaki dan, nije cilj niti da kostim uvijek bude čist, a nije zasigurno niti da dijete radi sve što rade i oni čije odijelo nosi. Cilj je iskoristiti kostim da dijete naučiš nekoj lekciji i da usmjeriš njegove „moći“ na – dobra djela. A evo i kako!

  • Potakni dijete da čini dobra djela, posebno ako je u pitanju superheroj ili princeza. Ta dobra djela mogu biti – pospremanje sobe, slaganje posuđa u perilicu, nošenje stvari iz trgovine susjedi koja teško hoda ili šetanje psa s tobom.
  • Naglasi važnost fizičke aktivnosti – superheroj mora biti u najboljoj formi, balerina također, princeza mora biti spremna na sve… Jednostavno mora vježbati.
  • Izbjegavaj isticati loše strane superheroja ili kojeg već heroja čiji kostim dijete nosi. Preskoči onaj dio da se superheroji tuku, bore, da se princezama sve mora služiti… Pretvori sve u svoju korist.

Uvijek naglasi pozitivno

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Dakle, sve u svemu, važno je iskoristiti odijevanje u kostime za pozitivan cilj. I nemoj govoriti loše o superherojima ili drugima ovisno o odabiru kostima. Nemoj reći djetetu da ne smije biti Hulk jer je Hulk nasilan i agresivan lik koji lako plane. Objasni da Hulk želi da svi zli postanu dobri i jako se ljuti na one koji su zli, a ustvari je bitno da se Hulk nauči nositi sa svojim emocijama.

Djeca, dosada i kreativnost Možda te zanima... Djecu treba pustiti da se dosađuju, moraju imati vrijeme da ‘stanu i bulje u prazno’ Vrtić

Ne želiš djevojčici reći da je blesavo biti princeza jer princeza ništa ne radi, samo mora biti lijepa i lijepo odjevena. Istakni da princeza mora biti jako dobra, da mora svima pomagati jer je na takvom položaju gdje ima mogućnost pomoći svima, te da bi jednako pomagala i u hlačama i u širokim, svjetlucavim haljinama, jer je važno ono što joj je u srcu.

I opusti se…

Znaš kako su te drugi pitali (a nekad si i ti mislila/o, priznaj) „Kad će već jednom prestati sisat!?“, „Kad će već jednom baciti dudu?!“, „Hoće li se ikad riješiti pelena?!“ – sigurno je bilo takvih situacija. I danas je to sve iza vas, zar ne? I sjeti se sebe kako se osjećaš kad ti nešto brane, a ne vidiš zašto. Ono što hoćemo reći je – opusti se, ako braniš, samo će još više htjeti, a želja će kad-tad minuti. Pa neće hodati u kostimu do fakulteta, zar ne?

E, i još nešto vrlo, vrlo važno. Ako ONA želi biti Batman ili ON želi biti Elza - molimo te, pusti ih da budu baš to. 

Možda te zanima... Ako tvoje dijete obožava dinosaure, znači da je super pametno! Evo zašto Vrtić Možda te zanima... Zašto djeca ne bi trebala imati puno igračaka i što učiniti ako ih ima previše? Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.