Vrtić Dijete u vrtiću 21. kolovoza 2020.

Vrtićka godina počinje 1. rujna: Nikakvih preporuka nema! 'Epidemiolozi, kako ćemo ubuduće zagrliti i utješiti dijete?'

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Vrtićka godina počinje i ranije, 1. rujna, tjedan dana prije škole, a nikakvih još novih preporuka za njih nema. Odgojiteljice se boje da će se morati prilagođavati preko noći

Nas odgojitelje u vrtićima Stožer ne spominje, samo nastavnike u školama, a mi smo i ugroženije. S malom djecom ne možemo biti na distanci, njih treba ponekad utješiti, nositi na rukama, smiriti, imati općenito bliski kontakt s njima, ogorčene su “tete” iz vrtića, kojih nam se nekoliko javilo s pitanjem zašto se njih ne spominje u kontekstu nove školske godine.

Bojimo se, tko će nas zaštititi?

Vrtićka godina, dodaju, počinje i ranije, 1. rujna, tjedan dana prije škole, a nikakvih još novih preporuka za njih nema. Odgojiteljice se boje da će se morati prilagođavati preko noći i da neće biti dovoljno zaštićene.

Možda te zanima... Evo kako pripremiti dijete na povratak u vrtić Vrtić

Kako ćemo zagrliti i utješiti dijete?

"Zanima nas, primjerice, hoće li biti smanjene vrtićke grupe s djecom koja nam dolaze prvi put i tek se prilagođavaju. S takvom je djecom potrebno najviše kontakata i bliskosti", kaže “teta” iz jednog zagrebačkog vrtića.

Druga dodaje kako su maske u radu s djecom problematične, posebno kod male djece, koja moraju vidjeti lice svoje odgojiteljice.

"Osim toga, hoćemo li imati dosta maski, jer jedna je naša maska neupotrebljiva već nakon sat vremena - mi stalno pričamo, pjevamo...", ističe odgojiteljica.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock Središnji državni ured za demografiju i mlade izradio je analizu stanja u dječjim vrtićima diljem Hrvatske.

Djeci je kontakt s njima, ali i međusobno, dodaje, presudan.

"Halo, epidemiolozi, kako ćemo ubuduće zagrliti i utješiti dijete?", poručuje jedna odgojiteljica. 

Dodaje kako i među njima ima onih pred mirovinom, ali i općenito s povišenim tlakom i šećerom, dakle onih koji su u rizičnoj skupini. Neke od odgojiteljica kažu i da su se vratile u ljetna dežurstva nakon godišnjih odmora, a nisu morale, primjerice, na testiranje na koronu.

"Mislim da je trebalo uvesti takvo nešto, obavezno mjerenje temperature prije posla nije dovoljno", kaže jedna zagrebačka odgojiteljica.

I ona napominje kako je s predškolcima lakše jer razumiju i poštuju higijenske upute, no što s malom djecom, koja traže kontakt?

Možda te zanima... Infektolog Tešović objašnjava zašto je bolest uzrokovana koronavirusom blaža kod djece Vrtić

Nedavna korejska studija pokazala je, podsjetimo, da djeca do deset godina upola manje prenose virus od starije djece i odraslih, za što postoje dva razloga.

Imaju, naime, manji kapacitet pluća pa onda, ako su zaražena, u svojem aerosolu imaju i manje virusa, dok su i niža pa njihov aerosol ne dopire do odraslih. No odgojiteljice rade u grupama s puno djece, nose ih, premataju i sigurno su izloženija skupina.

Od epidemiologa i u Ministarstvu zdravstva doznajemo samo da rade i na novim mjerama za vrtiće, a koje će to biti, još nije poznato. Odgojiteljica u vrtiću je i supruga ministra Vilija Beroša, koju će sigurno isto zanimati što novoga Stožer ima u pripremi.

Možda te zanima... Krunoslav Capak o preporukama za vrtiće: 'Za djecu se ne preporučuje korištenje maski' Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.