Vrtić Dijete u vrtiću 20. svibnja 2020.

Nove preporuke HZJZ: Sva djeca mogu u vrtić i školu od 1. do 4. razreda uz ove mjere

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Rad u predškolskim ustanovama i školama u sadašnjim epidemiološkim uvjetima uz poštivanje ovih uputa smatra se jednako sigurnim za djecu i zaposlenike kao i rad od kuće odnosno ostanak kod kuće, te se omogućuje uključivanje sve djece u vrtiće i škole, javljaju iz HZJZ-a.

Djecu treba učiti i podsjećati da ne dodiruju usta, nos, oči i lice te da ne stavljaju ruke i predmete u usta; u skladu s njihovom razvojnom dobi te poticati da kada kašlju i kišu prekriju usta i nos laktom ili papirnatom maramicom koju poslije trebaju baciti u koš za otpad s poklopcem te oprati ruke. 

I škole trebaju organizirati rad u skladu s novim propisanim uvjetima:

1. Preporučeno je poštovanje fizička udaljenost od 1.5. m iz čega proizlazi da u prosječnoj učionici može biti od 15 do 20 učenika.

2. Ako je više učenika u razrednom odjelu ravnatelj organizira rad u većoj prostoriji ili dijeli razredni odjel u dvije grupe i pri tome se savjetuje s lokalnim stožerom civilne zaštite.

3. Roditelji ne potpisuju izjave i mogu slati djecu u školu bez obzira na njihov radni status. Roditeljima treba omogućiti naknadno uključivanje djeteta u vrtić i školu. 

4. Djeca mogu samostalno dolaziti u školi ili u organiziranom prijevozu.

5. Moguće je da se učenici i naknadno uključe u formirane nastavne grupe.

6. U razrednoj nastavi izvode se svi nastavni predmetni, ali TZK se i dalje izvodi samo na otvorenom prostoru.

7. Škole su otvorene za sve učenike razredne nastave od ponedjeljka 25.5., ali moguće je da se učenici uključe u grupe i naknadno.

Upute se odnose na rad predškolskih ustanova i razrednu nastavu od 1. do 4. razreda te posebne razredne odjele i rad s djecom s teškoćama koja imaju pomoćnika u nastavi od 25. svibnja 2020.

Možda te zanima... Mama školaraca: 'Odlučite već jednom! Ili da ili ne!' Ministrica: 'Svoje dijete bih poslala u školu' Školarci

Nastavlja se i upis u škole

U srijedu je Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo kako je moguće nastaviti i aktivnosti za upis djece u prve razrede, također uz posebne mjere:

1. Održavati fizičku udaljenost (najmanje 1,5 m)

2. Pojačati higijenu ruku (dezinfekcija ruku kod ulaska i izlaska u ustanovu) te, ako je moguće, koristiti vlastitu kemijsku olovku kod pisanja testa,

3. Odgoditi dolazak (djece i roditelja) s povišenom tjelesnom temperaturom i/ili respiratornim smetnjama te osoba sa sumnjom na zarazu COVID-19,

4. Redovito prozračivati prostorije.

Izvijestili su i da se očekuje objava Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o postupku utvrđivanja psihofizičkog stanja djeteta, učenika te sastavu stručnih povjerenstava koja će omogućiti pomicanje rokova i provođenja dijela postupaka na daljinu.

Detalje možeš pročitati ovdje.

cijepljenje bolest Možda te zanima... HZJZ dao preporuke za cijepljenje djece prije upisa u prvi razred Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.