Vrtić 22. studenoga 2023.

Da, možeš uživati u kupovini i ako je dijete s tobom. Uz ovih nekoliko trikova…

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kupovina s mališanima nije većini roditelja visoko na listi omiljenih stvari i zajedničkih aktivnosti. Ako ikako možeš, to izbjegneš. No, ako ne možeš i nemaš izbora, onda je bolje pripremiti se dobro…

Sigurno voliš voziti svoje malo dvogodišnje ili trogodišnje čudo u onim metalnim kolicima dok pokušavaš pratiti popis stvari koje obavezno moraš kupiti baš danas. I sigurno ti je potpuno u redu kad jurcaš tim kolicima među policama i rijekama ljudi, moleći se u sebi da se ni u što ne zaletiš, samo da zabaviš svoje dijete koje je na rubu tantruma, od umora i previše podražaja. I sigurno kad pomisliš na kupovinu, posebno recimo božićnu, žarko želiš to obaviti s djetetom, kako bi i ono stvorilo te posebne uspomene božićne nabavke. A onda još ako se ne žele voziti, nego žele isprobavati tek usvojenu vještinu hodanja, dok ti upravljaš kolicima, pa to je jednostavno neodoljivo!

Možda te zanima... Kako zabaviti djecu tijekom nabavke? Jedna mama ima odličnu ideju! Roditelji

Ako još ima netko tko nije shvatio – ironični smo. Možda uistinu i postoji takva osoba, odnosno sigurno postoji takav roditelj, ali većina nas, ipak, nije na toj mentalnoj razini roditeljstva. I to je sasvim u redu, razumijemo se. Možda ćemo jednog dana, kad ti naši mali pomagači odrastu, pomalo sjetno gledati na ove dane, ali dotad… pustite nas da negodujemo.

No, šalu na stranu. Ako nemaš izbora i moraš voditi mališana u kupovinu, moraš se dobro pripremiti. Evo nekih, točnije pet, trikova kako uživati u kupovini s mališanom.

1. Ponesi grickalice. Sve grickalice.

Kada si u kupovini s malim djetetom, grickalice su ti najbolji prijatelj. Zaokupit će one sićušne ruke, odvratiti pažnju od šarenih stvarčica na policama koje „moraju imati“, i odgoditi glad. Vrijeme za kupovinu nije vrijeme za brigu o tome hoćeš li svom djetetu uništiti sljedeći obrok. Prihvati grickalice kao spasonosno rješenje. Koristi grickalice. Voli grickalice.

2. Daj djeci popis namirnica.

Oni vooooole imati zadatke i odrađivati nešto, vole biti pomagači, a vole i označavati stvari koje su napravili, barem kad su malo veći. Ako još ne znaju čitati, pripremi papir sa fotografijama onih stvari koje trebaš kupiti. Kad u košari ili kolicima vide nešto s popisa, moraju to precrtati, označiti, poderati… što god treba. Samo da ih veseli. Daj im bojicu da označe ono što je u kolicima, pa ako ih još i povremeno pitaš nešto važno poput „Vidiš li negdje mlijeko sa zelenim čepom?“ njihovoj sreći neće biti kraja.

3. Odustani na vrijeme ako ne ide.

Ovo je lekcija koju je uvijek naučimo na teži način. Bliži se vrijeme spavanja i znaš da je pametnije krenuti kući, ali onda pomisliš: „Sve ide tako glatko, nema drame. Možda možemo obaviti još taj jedan dućan.“ I napraviš to, staneš na još jednom mjestu, da isprobaš neke cipele brzinski, nećeš stići inače. I iduća scena je otprilike ovakva: čekaš da se digne s poda gdje već 5 minuta drami, plače i vrišti jer želi svijetleće tenisice koje prvi put vidi…

Kada kupuješ s malim djetetom, moraš znati kada je kraj i kad ste tik do granice. Ne želiš isprobavati i testirati te granice. Jer taj izlet onda neće dobro završiti

4. Izbjegavaj opasna područja.

Prolazi između polica sa slatkišima, na primjer, zvuči kao vrlo opasno područje. Pa onda i sokovi, a igračke da ne spominjemo. Ako si sad s djetetom, možda je najbolje (a možda i bez možda) ostaviti to za neku drugu kupovinu, kad ćete ipak solirati. Ako slučajno naletite na neku od „zamki“ na promo stalcima… Tu nema pomoći osim – ubrzavanja.

5. Pažljivo s rasporedom u košarici/kolicima.

Spremanje namirnica za duže razdoblje u kolica s malim djetetom nije jednostavan podvig, posebno ako sjede onako baš u kolicima, a ne na sjedalu. Teško da će unutra dijete mirovati, pa onda dođeš na blagajnu i vidiš zgnječene mandarine ili kruh. Razmišljaj izvan okvira – objesi što god možeš s vanjske strane kolica, ponesi karabinere ako treba, pa ih iskoristi u tu svrhu. Zamoli dijete da bude tvoj ozbiljni pomoćnik i da izričito pazi na stvari koje može stavljati u torbu unutar kolica.

Da, moguće je, izvedivo je. Nije lako, ali kao da je išta u roditeljstvu lako, zar ne? Imaj na umu da je uvijek bolja opcija pokušati uživati u bilo kakvom razvoju situacije, jer će ti jednom, uskoro, takve situacije nedostajati… Da, stvarno.

Možda te zanima... Kako izgleda kupovina s djetetom? 'To su mamine pelene' Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.