Vrtić Igre za djecu 25. studenoga 2016.

3 savjeta kako kupovinu s djetetom učiniti zabavnom

Lego
Foto: Promo
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Donosimo vam tri jednostavna koraka kako svom djetetu na jednostavan i lako razumljiv način možete objasniti kako funkcionira odlazak u kupovinu

Kako rajčice stižu do trgovine? Zašto moramo platiti nakon što kupimo nešto? Tko su ljudi koji nam u trgovini prodaju stvari? Mozak predškolske djece brzo se razvija i količina novih znanja koju treba upiti je golema.

Donosimo vam tri jednostavna koraka kako svom djetetu na jednostavan i lako razumljiv način možete objasniti kako funkcionira odlazak u kupovinu. Rutinu i kupovinu možete vježbati i s nekom od igračaka koju već imate kući. Na primjer, možete iskoristiti LEGO® DUPLO® kocke koje su namijenjene za djecu već od godine i pol starosti.

Lego | Author: Promo Foto: Promo

1. Priprema za zabavan odlazak u kupovinu

Dogovorite se s djetetom da ćete danas kuhati omiljeno tatino jelo. Prije odlaska u trgovinu, vježbajte raspoznavanje jabuke i mrkve i odredite koliko ih trebate kupiti. Kada je dijete odlučilo da će se u trgovini kupiti jedna crvena jabuka, dvije mrkve za tatu i tri žuta cvijeta za mamu, spremni ste za polazak. Čak i jako mala djeca mogu svladati jednostavno brojanje ako imaju priliku naučiti. Budite strpljivi i ponavljajte vježbu često kako bi im dali priliku da sve zapamte.

2. Odlazak u trgovinu

Kada dođete u trgovinu, dajte vašem mališanu malu košaru i krenite ravno prema povrću uzeti mrkve za tatu. Zatim kupite voće, kruh i sve ostalo što ste ranije dogovorili i objasnite da je to dosta za danas, jer vam ne smije biti preteško sve nositi kući. Ovime pokazujete djetetu kako kupovina treba biti racionalna i da kupujemo samo one stvari za koje se unaprijed dogovorimo.

Lego | Author: Promo Foto: Promo

3. Nakon kupovine

Dijete je kroz igru naučilo da kupovina nije gotova kada se automobil parkira pred kuću i namirnice unesu unutra. Sve što je kupljeno mora biti spremljeno na svoje mjesto. Prije nego što pokušate sa stvarnim artiklima, vježbajte s LEGO DUPLO kockicama.  

Lego | Author: Promo Foto: Promo

Uz vježbu, dijete prepoznaje slike i spaja ih zajedno, jer je već naučilo da mlijeko ide u hladnjak te ispravno baca kockicu u kutiju koja predstavlja hladnjak. To je prirodan način da uključite svoje dijete u dnevnu rutinu kućanstva, a kako postaju sve stariji, mogu i sami ići u kupovinu malih stvari. Zahvaljujući vama, sve će to lako obaviti. Kada obave svoju prvu kupovinu u životu biti ćete jako ponosni na njih, posebno znajući da ste ih vi svemu naučili.

Lego | Author: Promo Foto: Promo

Savjet za stariju djecu

Možete brojati voće ili pakete lješnjaka u trgovini. Dajte djetetu da odabere tri jabuke i štrucu kruha. Prije nego ih spremite u ostavu, posložite sve predmete na stol i još jednom ih pobrojite. Da bi bilo jasnije, možete koristiti kartice s brojevima. Dijete će se zabaviti, a kako postaje sigurnije u sebe, možete povećavati broj artikala i tako mu omogućiti da nauči koristiti sve veće brojeve. Pronađite LEGO DUPLO na Facebooku i otkrijte više o čudesnom svijetu kockica!

Advertisement