Vrtić 16. srpnja 2023.

5 uobičajenih fraza kojima roditelji stvaraju komplekse kod djece

Foto: Unsplash+
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Stručnjaci upozoravaju na psihološki štetne stvari koji roditelji često govore djeci.

Roditelji često ne namjerno govore djeci fraze i rečenice koje su zapravo potencijalno štetne, tvrde psiholozi. Znamo, događa se često. Ponekad zbog umora, pritisaka ili frustracije nakon što ih po 600. put zamolimo da raščiste tanjure ili izađu iz kuće na vrijeme, a oni to ne učine. Mi, roditelji tada često nehotice ponavljamo stvari koje smo čuli u vlastitom djetinjstvu.

Kao roditelji uvijek se trudimo dati najbolje, ali ponekad - puno puta - padnemo. Zato može biti korisno znati neke od potencijalno štetnih fraza kojima roditelji često pribjegavaju, ne shvaćajući njihov utjecaj.

HuffPost je izdvojio neke od potencijalno štetnih fraza koje bi bilo bolje izbjeći ili barem pokušati izbrisati iz svog rječnika - i što umjesto toga reći.

Možda te zanima... Što je 'lijeno roditeljstvo' i zašto bi ga trebala isprobati Roditelji

"To nije ništa strašno"

Djeca često plaču ili imaju ispade zbog stvari koje se čine stvarno nebitnima, ali štetno je umanjiti njihove vrlo stvarne osjećaje govoreći im da "dramatiziraju bez razloga". 

"Ti mali problemi - i emocije koje dolaze s njima - zapravo su ogromni za našu djecu", rekla je Amy McCready, osnivačica Positive Parenting Solutionsa i autorica knjige If I Have to Tell You One More Time. Kako objašnjava, takvim komentarima djeci šaljemo poruku da njihove emocije nisu važne ili da je glupo biti uplašen ili razočaran.

"Tužan/tužna sam kada to radiš"

Činjenica da vas dijete ne sluša bi vas mogla stvarno rastužiti, ali važno je postaviti (i zadržati) granice a da pritom ne krivite dijete zbog svojih osjećaja. Ti su osjećaji vaši, a ne njegovi. Osim toga, stvarate presedan potencijalno mu dajući do znanja da ima moć utjecati na vaše raspoloženje.

"Kad se djeca osjećaju kao da upravo ona odlučuju jeste li sretni, tužni ili bijesni, mogu iskoristiti priliku da vas i dalje guraju do vlastitih granica", rekla je McCready objasnivši da djeca tako uče manipulirati drugima.

Možda te zanima... Mijenjaju se: Muškarci su nježniji kad postanu tate Roditelji

"Trebao/la bi to znati bolje."

Kad kažete nešto poput "trebali biste znati bolje", ono što na kraju pokušavate učiniti je krivnja ili sram djeteta zbog promjene. Ali to djecu stavlja u defenzivu, odnosno još je manja vjerojatnost da će poslušati roditelji, kazala je McCready. To također podriva njihovo samopouzdanje. "Ako svojoj djeci kažemo da su trebala znati bolje - a očito nisu - šaljemo poruku: "Previše ste glupi / nezreli da biste donijeli dobru odluku", dodala je.

"Ti nikada/ti uvijek radiš XY"

Djeca imaju svoje obrasce ponašanja, ali reći da vaše dijete "uvijek" ili "nikad" nešto (ne)čini jednostavno nije istinito. Takvim izjavama, prema Robbinu McManneu, osnivaču Parenting for Connection, "propuštate priliku da ih naučite što bi trebali i što mogu učiniti sljedeći put".

"Pusti me da ja to napravim"

Kad čekate da vaše dijete izvrši jednostavan zadatak koji naizgled traje zauvijek, vaš bi instinkt mogao reći  da jednostavno sami to odradite. Ali pokušajte to izbjeći ako možete. "Time svom djetetu šaljete poruku da ono nije sposobno za to pa se vi morate uključiti. To je i obeshrabrujuće i stvarno frustrirajuće", kaže McCready. 

 

Možda te zanima... Moje 'slobodno' roditeljstvo: Ja sam ona mama koja sve ostale mame čini nervoznima Vrtić
 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.