Roditelji 15. srpnja 2021.

Nakon 70 godina istraživanja otkrili koja je tajna uspješnog odgoja djece

Opsežna 70-godišnja studija provedena na 70 000 djece otkrila je što je tajna odgoja uspješne djece
Foto: Guliver ; Opsežna 70-godišnja studija provedena na 70 000 djece otkrila je što je tajna odgoja uspješne djece
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Opsežna 70-godišnja studija provedena na 70 000 djece otkrila je što je tajna odgoja uspješne djece! Biti dobar roditelj jednostavnije (i lakše) nego što mislimo...

Možda ste čitali o studiji Harvard's Grant, koja je pratila 268 studenata Harvarda više od 70 godina kako bi pronašli odgovor na pitanje koji su to ključevi zdravlja i sreće. Nakon Drugog svjetskog rata znanstvenici u Velikoj Britaniji započeli su ono što je postalo uistinu ogroman pothvat. Zainteresirani za uvjete u kojima majke žive u ratom razorenoj zemlji, istraživači su odlučili anketirati svaku ženu koja je rodila tijekom 1946. godine. Rezultat je bilo oko 14 000 detaljnih upitnika o svim aspektima porođaja u Britaniji u to vrijeme.

Zatim, generacijama kasnije, ponovili su slično, istražujući oko 70 000 djece tijekom 70-godišnjeg razdoblja kako bi vidjeli koliko su uspješni u pogledu obrazovanja, zdravlja i cjelokupnog napretka. Možete zamisliti hrpe i hrpe generiranih podataka. Na što se sve svodi? To je ogromno i trajno pitanje, ali autorica Helen Pearson ima nekoliko snažnih zaključaka koje je podijelila u TED razgovoru prošle godine. Pearson je objasnila što je kao znanstvenica i majka naučila iz iskustva pisanja svoje knjige The Life Project.


Što govore podatci prikupljeni kroz 70 godina o tome kako biti dobar roditelj?

Prvi nalaz istraživanja je najmanje šokantan, ali je ujedno i najdepresivniji. Kao što bi gotovo svi očekivali, djeca rođena u siromašnim obiteljima u prosjeku su u mnogo nepovoljnijem položaju. Nevolja je, naravno, u tome što ne možemo birati roditelje. Neki od nas dobivaju ono što je milijarder ulagač Warren Buffett nazvao "lutrijom jajnika", a neki od nas ne. Ali da je to sve što imamo - svijet bi bio nepodnošljivo tužan", poručuje Pearson. Na sreću,kohortne studije otkrivaju još jednu duboku istinu.  "Roditeljstvo je važno, možda i najvažnije.", izjavljuje Pearson.

Uspoređujući djecu rođenu u sličnim "problematičnim" okolnostima, a zatim ih prateći kroz odrastanje kako bi utvrdili koja od njih postaju uspješna, istraživači počinju izučavati ​​koja roditeljska ponašanja imaju najveći utjecaj na promicanje dječjeg uspjeha i prosperiteta. I evo sretnih vijesti - većina ih je u potpunosti nadohvat ruke bilo kojeg roditelja, bez obzira na njihova financijska sredstva!

 

Možda te zanima... Što je 'lijeno roditeljstvo' i zašto bi ga trebala isprobati Roditelji


Biti dobar roditelj jednostavnije je nego što misliš!

Pearson nastavlja s popisom niza roditeljskih ponašanja koja su studije povezale s poboljšanim ishodima čak i za rizičnu djecu. Znanstvenici ne mogu sa 100-postotnom sigurnošću reći da ove intervencije donose bolje ishode (iako naknadne studije koje ispituju to pitanje sugeriraju da barem neki od njih to čine), ali ovo su najvjerojatniji postupci koje čine razliku. Roditelji uspješne djece čine ove stvari...

  •     Razgovaraju i slušaju svoju djecu
  •     Jasno govore da imaju ambicije za njihovu budućnost
  •     Emocionalno su dostupni i topli
  •     Uče ih slovima i brojevima
  •     Vode  ih na izlete
  •     Čitaju im svakodnevno (i potiču ih da čitaju iz zadovoljstva i ljubavi)
  •     Uspostavljaju i održavaju redovite rutine spavanja

Sigurno si pomislila, "sve je ovo toliko očito". Da, jest, ali upravo se takva vrsta osnovnog, ali esencijalnog roditeljstva može izgubiti u ludilu modernog života.

Uzmimo za primjer koncept kvalitetnog vremena. Danas su mnogi roditelji toliko pod stresom zbog kvalitetnog druženja s našom djecom da zakazujemo nebrojene aktivnosti i iskustva povezivanja. U međuvremenu, znanost pokazuje da "kvalitetno vrijeme" znači samo mirne trenutke u kojima stvarno slušate i razgovarate sa svojim djetetom.  Što je, nažalost, u današnjem vremenu često zapostavljeno, kada se cijeli dan mahnito vozite s jednog na drugi trening ili s jedne na drugu aktivnost.

I sama Pearson priznaje da je često bila toliko zauzeta poslom da je jedva imala vremena za kratak razgovor sa svoja tri dječaka. Otkako je pisala o kohortnim studijama, pokušava uvijek odvojiti 15 minuta - svake večeri za razgovor s njima o njihovim danima, a tek onda idu na spavanje.

Kada je riječ o odgoju i roditeljstvu, čini se da su male stvari najbitnije. Odgoj sretne i uspješne djece nema nikakve veze s otmjenim i skupim aktivnostima. Najjednostavnije stvari poput ovih dostupne su svakome i jamče odrastanje naše djece u sretne ljude.

 

Možda te zanima... Emotivno pismo samohrane majke: "Ovo su četiri stvari koje samohrani roditelji zaista žele i trebaju od tebe!" Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.