Trudnoća Trudnica 28. lipnja 2023.

Znanstvenici misle da su otkrili uzrok jutarnjih mučnina u trudnoći

jutarnje mučnine
Foto: Freepik ; Mučnina u trudnoći
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Znanstvenici već neko vrijeme znaju da su jutarnje mučnine, reakcija tijela na promjene u razini hormona uzrokovane trudnoćom. No, istraživači na čelu s opstretičarkom Marlenom Fejzo, napokon su izdvojili hormon koji bi mogao biti glavni krivac za mučninu u trudnoći.

Jutarnja mučnina česta je nuspojava trudnoće. Oko 75 posto žena pati od mučnina od 5., 6. ili 7. tjedna trudnoće. Jutarnja mučnina obično nestane - ili postane blaža - do kraja prvog tromjesečja.  Kod nekih žena mučnine su slabe i brzo prođu, a kod drugih mogu biti tolio jake da završe u bolnici zbog dehidracije. Po nekim procjenama oko 2% trudnica razvije najteži oblik mučnine, poznat kao hiperemeza gravidarum.

Znanstvenici već neko vrijeme znaju da su jutarnje mučnine, reakcija tijela na promjene u razini hormona uzrokovane trudnoćom. No, istraživači na čelu s opstretičarkom Marlenom Fejzo, napokon su izdvojili hormon koji bi mogao biti glavni krivac za mučninu u trudnoći. 

Mučnine u trudnoći: Kada počinju, kada prestaju i kako ih olakšati?

Nova studija midentificirala je prekomjerne razine hormona GDF15 kao glavni uzrok jutarnjih mučnina. Istraživači vjeruju da bi otkriće moglo dovesti do novih tretmana za hiperemezu gravidarum, koja uzrokuje jaku mučninu i povraćanje. Prethodne studije ukazale su na hormon kao uzrok, ali čini se da je nova studija s višestrukim dokazima to potvrdila.

Trudnička hiperemeza pogađa oko 2% trudnica i odnosi se na jako povraćanje u trudnoći koje dovodi do dehidracije i ketoze. Ona se razlikuje od jutarnje mučnine i po gubitku težine, a mogu ju potaknuti psihološki čimbenici (ambivalencija, strah), prenosi MSD priručnik. Uporno povraćanje može dovesti do dehidracije, gubitka težine, vrtoglavice i depresije, a u nekim slučajevima može utjecati na manju porođajnu težinu, pa čak i na prerano rođenje.

Početkom 2022. istraživačica Marlena Feizo i njezini kolege otkrili su nekoliko genetskih varijanti u genu GDF15 koje su povezali s rizikom od HG-a te su ponudili dokaze koji podržavaju da GDF15 uzrokuje hiperemezu. Poput mnogih drugih proteina, razine GDF15 rastu tijekom trudnoće, a čini se da su neke žene osjetljivije na njega od drugih.

Feizo i njezin tim s Keck School of Medicine na Sveučilištu Južne Kalifornije otkrili su da su razine GDF15 bile više u skupini od oko 60 žena s hiperemezom nego u skupini trudnica koje nisu bile toliko pogođene jutarnjim mučninama.

"Sada možemo pouzdano zaključiti da su više cirkulirajuće razine GDF15 u majčinoj krvi povezane s povećanim rizikom od HG-a", pišu Feizo i kolege.

Vijest da su znanstvenici možda otkrili uzrok hiperemeze trebala bi donijeti olakšanje trudnicama iako još nisu razvijeni novi tretmani za to stanje. Ističu kako je potrebno više istraživanja kako bi se ova hipoteza potvrdila, ali se nadaju da bi priprema, u obliku povećanja razine GDF15 prije trudnoće, mogla pomoći u sprječavanju razvoja hiperemenze, a njegovo snižavanje tijekom trudnoće moglo spriječiti mučninu. No, dodaju kako se u tim istraživanjima prije svega treba voditi sigurnošću majke i djeteta, kako terapija za smanjenje mučnine ne bi negativno djelovala na razvoj same trudnoće.

Možda te zanima... Iscrpljuju te jutanje mučnine? Donosimo ti 10 načina kako ih možeš ublažiti Trudnoća


 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.