Trudnoća Trudnica 08. srpnja 2020.

Važnost izbora ginekologa u trudnoći: Kako izgledaju pregledi?

Foto: Promo
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Izabranog ginekologa ćete kroz trudnoću viđati često. Brinut će o tijeku vaše trudnoće, pokušati otkriti moguće komplikacije, pomagati vam savjetom u slučaju neugoda i štititi zdravlje vas i vaše bebe.

Prosječna trudnoća traje približno 40 tjedana i u tom je razdoblju potrebno povjerenje za svoje i zdravlje svoje bebe staviti u dobre ruke. Vrlo je važno imati ginekologa ili ginekologinju s kojom se razumijete i s kojim imate uspostavljen odnos povjerenja, kako bi vaša trudnoća protekla što mirnije.

Izabranog ginekologa ćete kroz trudnoću viđati često. Brinut će o tijeku vaše trudnoće, pokušati otkriti moguće komplikacije, pomagati vam savjetom u slučaju neugoda i štititi zdravlje vas i vaše bebe.

Prvi posjet u trudnoći

Kada ustanovite trudnoću, ne odgađajte sa naručivanjem na prvi pregled. Možete to učiniti kod ginekologa kojega ste posjećivale do sada, no razmislite o drugim izborima, ukoliko imate kakve zabrinutosti. Jako je važno da se prilikom posjeta osjećate opušteno i sigurno, zato neka vas ne plaši izbor nekog drugog liječnika ili promjena.

Prvi pregled ćete imati negdje između 8. i 12. tjedna trudnoće. Ginekolog će procijeniti stanje vaše maternice i napraviti nježan pregled. Izmjeriti će vam krvni tlak, te će s vama razgovarati o važnosti folne kiseline za vrijeme trudnoće, pravilnoj prehrani, tjelesnoj aktivnosti, vježbi pod nadzorom i obrazovanju za buduće roditelje. Pomoću vaginalne sonde će procijeniti razvija li se trudnoća u maternici, vitalne funkcije ploda te koliko plodova nosite. Odrediti će i očekivani termin poroda. Po potrebi će uzeti bris vrata maternice (PAPA test).

 | Author: Promo Foto: Promo

Očekujte određivanje krvne grupe i Rh faktora, ICT test i hemogram, pregled urina i provjeru prostaglandina IgG i IgM za test na toksoplazmozu.

Za vrijeme prvog posjeta je važno da vam ginekolog objasni namjenu pregleda, testova i pretraga, nemojte se ustručavati pitati sve što vas zanima i razjasniti svaku nejasnoću.

Posjeti ginekologu tijekom trudnoće

U Hrvatskoj je za zdrave trudnice predviđeno 10 redovnih ginekoloških i dva ultrazvučna pregleda. Prvi ultrazvuk se radi za potrebe utvrđivanja trudnoće između 8. i 12. tjedna,  drugi je pregled razvoja ploda između 20. i 22. tjedna. Pri svakom pregledu se mjeri krvni tlak, tjelesna težina trudnice i daje se uzorak urina.

Isprva će pregledi biti u razmaku od 4 do 6 tjedana, zatim češće. U zadnjem tromjesečju najprije svakih 14 dana, potom svaki tjedan.

Trudnoće dijelimo na rizične i trudnoće sa niskim rizikom za komplikacije. Vaš će ginekolog odrediti u koju skupinu pripadate i prilagoditi vrstu i broj pregleda. Reći će vam također ukoliko će biti potrebno više ultrazvučnih pregleda ili neki dodatni testovi za procjenu stanja ploda.

Provođenje prenatalnih testova

Sa svojim ginekologom se možete savjetovati oko prenatalnih testova, možete ga pitati za preporuke. Rijetko koja trudnica prođe kroz trudnoću bez bilo kojega prenatalnog testiranja.

Možete izabrati između testova probira kao što je mjerenje nuhalnog nabora i dijagnostičkih testova, kao što je amniocenteza. Najvažnija razlika je  u tome da dijagnostički test daje konačnu potvrdu ili opovrgava sumnju na postojanje kromosomske nepravilnosti, kao što je sindrom Down, ili neki drugi rizika, postoje još invazivna testiranja gdje je mogućnost spontanog pobačaja probližno 1%. Testovi probira su neinvazivni, bez rizika i u načelu izuzetno točni, no za razliku od dijagnostičkih testova ne daju konačni rezultat. 

Ginekolog će vam predstaviti mogućnosti, vjerojatno vas obavijestiti o mogućnosti NIFTY testa (neinvazivnog prenatalnog testa), koji se preporučuje svim trudnicama, posebno onima koje spadaju u skupinu sa povišenim rizikom (starije od 35 godina i/ili tamo gdje su kromosomske anomalije prisutne u obitelji). Radi se o najnovijoj tehnologiji testiranja koja se preporučuje svim trudnicama, otkriva rizik od sindroma Down, Edwards ili Patau, aneuploidije spolnih kromosoma, drugih trisomija, te brojnih delecija i duplikacija koje mogu imati utjecaj na razvoj ploda. Za test je potreban uzorak majčine venske krvi, što čini NIFTY test potpuno sigurnim za plod. Uzorak se analizira u laboratoriju, rezultati su dostupni u roku 6-8 radnih dana.

NIFTY test je točniji od pregleda nuhalnog nabora. Stupanj prepoznavanja tri najčešće trisomije koje su prisutne kod rođenja je kod NIFTY testa veći od 99%.

Na testiranje će vas uputiti ginekolog ukoliko tijekom ultrazvučnog pregleda opazi bilo kakav rizik koji ukazuje na mogućnost kromosomskih nepravilnosti.  Svakako se razgovarajte o invazivnosti, sigurnosti i pouzdanosti raznih metoda i zajedno sa njime pronađite onu koja vam najbolje odgovara.

Tijekom trudnoće ginekolog je osoba koja će vam pomagati sa svojom stručnom komeptencijom, može vas savjetovati i oko svih zabrinutosti sa kojima se možete suočavati tijekom trudnoće. Zbog toga je iznimno važno da pronađete osobu kojoj možete vjerovati, jer će tih 9 mjeseci biti puno mirniji ukoliko ćete znati da se na svojega ginekologa možete osloniti. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.