Trudnoća Trudnica 23. kolovoza 2024.

Toksoplazmoza u trudnoći: Koje su opasnosti i kako je spriječiti?

Foto: Unsplash/Natalia Blauth Opasnosti toksoplazmoze u trudnoći
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

U trudnoći je potrebno posebno brinuti o vlastitom zdravlju i obratiti pažnju na prevenciju zaraznih bolesti. Iako kućni ljubimci inače ne uzrokuju teške bolesti kod ljudi, trudnice posebno moraju paziti na svoj kontakt sa životinjama posebno mačkama.

Toksoplazmoza je parazitska infekcija uzrokovana praživotinjom Toxoplasma gondii. Zbog mogućnosti prijenosa infekcije na plod, toksoplazmoza predstavlja ozbiljnu prijetnju za trudnice te zdravlje nerođenog djeteta. 

Kako dolazi do infekcije toksoplazmom u trudnica?

Parazit Toxoplasma gondii razmnožava se u probavnom traktu mačaka. Stoga, najčešći način prijenosa infekcije je unošenje parazita hranom ili vodom koja je kontaminirana mačjim izmetom.

Naime, do infekcije toksoplazmom može doći na nekoliko načina.

  • kontakt s mačjim izmetom koji sadrži parazit
  • konzumacija sirovog ili nedovoljno termički obrađenog mesa koje sadrži parazit 
  • neoprano voće i povrće kontaminirano parazitom
Možda te zanima... Ginekologica odgovara: Je li sigurno voziti bicikl tijekom trudnoće? Trudnoća

Opasnosti kongenitalne toksoplazmoze ploda

Do nastanka kongenitalne (prirođene) toksoplazmoze u ploda dolazi uslijed primarne (prve) infekcije majke tijekom trudnoće
Rizik od prijenosa infekcije na plod ovisi o stadiju trudnoće. Što je infekcija nastupila ranije u trudnoći, manji je rizik prijenosa na plod, no posljedice su teže, uključujući spontani pobačaj te prirođene anomalije ploda (oštećenja mozga, oka i dr.) Većina infekcija nastaje kasnije u trudnoći, tijekom trećeg tromjesečja, no bolest se obično ne prepoznaje odmah po rođenju, već se očituje oštećenjima koja se pojavljuju kasnije tijekom života.

Smijem li u trudnoći jesti domaći pršut i kobasice?

Kako spriječiti toksoplazmozu u trudnoći? 

U nastavku donosimo nekoliko preporuka za smanjenje rizika od infekcije toksoplazmom te očuvanja zdravlja trudnica, kao i nerođenog djeteta.

1. izbjegavajte konzumaciju sirovog ili nedovoljno kuhanog mesa
2. temeljito operite voće i povrće prije konzumacije
3. izbjegavajte kontakt s mačjim izmetom 

Premda je toksoplazmoza u trudnoći opasna, većina trudnica rađa potpuno zdravu djecu! Pridržavanjem preventivnih mjera i redovnim liječničkim pregledima, rizik od infekcije se može značajno smanjiti. Informiranost i oprez su najbolji saveznici u zaštiti zdravlja trudnica i nerođenog djeteta.

Otkucajsrca.hr

Možda te zanima... Krvarenje se može javiti u svakoj fazi trudnoće: kad se trebaš zabrinuti? Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.