Trudnoća Liječenje neplodnosti 05. lipnja 2019.

'Morala sam iznijeti blizanačku trudnoću kako bi jedna beba preživjela'

Foto: Instagram/charliehorsephotography
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Prekrasna fotografija bebe i pepela njegovog brata blizanca uspomena je na njihovu vječnu vezu

Dan velike sreće bio je i dan velike tuge za jednu obitelj iz Novog Zelanda. Mama Cherie Ayrton podijelila je s poznatom stranicom Love What Matters svoju priču o trudnoći s dva dječaka u kojoj je nakon pet mjeseci saznala da je jedna od beba - Johnny, umrla. No kako bi beba Tiger preživio, morala je do kraja iznijeti trudnoću s obje bebe.

"Već smo imali dvije prekrasne kćeri pa smo se nadali dječaku, iako nam nije to bilo najvažnije jer zdrava beba nam je bila prioritet. Nedugo nakon što smo saznali da očekujemo bebu, odmah sam znala da su blizanci, i prije prvog ultrazvuka. Imala sam snažan osjećaj. Moje mlađe sestre su blizanke i imam rođake blizance u obitelji. Moja najmlađa kći je također iz blizanačke trudnoće, iako smo s 8 tjedana saznali da njezin brat blizanac nema otkucaje srca. Kad smo saznali da njezin blizanac nije preživio, bilo mi je teško, ali smo bili na početku trudnoće pa mislim da sam se mogla lakše nositi s tugom. Dok smo došli na ultrazvuk s 12 tjedana, moje tijelo je 'usisalo' njenog blizanca", napisala je Cherie i objasnila da ovog puta nisu htjeli objaviti vijest o trudnoći prije 12 tjedana zbog straha od ponovnog gubitka bebe.

"Trebali smo ići na ultrazvuk u petom mjesecu trudnoće dva dana nakon Božića i bili smo uzbuđeni i odbrojavali dane kada ćemo vidjeti njihova mala lišca i čuti njihova srca. Na Božić sam rekla sestri da osjećam da nešto nije u redu, ne znam što je to bilo. Tjedan prije sam rekla mužu da imam osjećaj da mi se trbuh smanjio. Pogledao me i složio se. 

Možda te zanima... Kako brojanje bebinih pokreta u trbuhu može spasiti njen život? Trudnoća

Na ultrazvuku liječnica je pregledavala prvo Tigera, a onda Johnnyja. Prestala je pregledavati i rekla nam: Žao mi je. Tri riječi koje su mi slomile srce i promijenile život zauvijek. Johnnyjevi otkucaji srca nisu se čuli i bio je manji od Tigera. Moja najgora noćna mora je postala stvarnost.

Rekli su nam da nam ne mogu dati odgovor zašto je umro. Rekli su nam da bismo mogli napraviti testiranja ako bi bio sam, ali budući da je blizanac, riskirali smo gubitak Tigera. Rekli su nam da smo sretni što su dvojajčani blizanci jer da su jednojajčani, izgubili bismo ih oboje. Morala sam nastaviti trudnoću do termina, a inducirali bi mi porođaj kad bi Johnny štetio Tigerovom rastu i zdravlju. U 38. tjednu rodila sam dvojicu prekrasnih dječaka. Plakali smo, smijali se, voljeli i uživali jednu noć s obojicom dječaka i okruženi obitelji. Dijelovi Johnnyijeva tijela bili su usisani u Tigerovu posteljicu pa smo odlučili ostaviti ga tamo i kremirati ga." 

Fotografija koju je snimila Sarah Simmons iz Charlie Horse Photography prikazuje bebu Tigera zajedno s bratovim pepelom. Simmons je napisala u priopćenju za mediju da joj je cilj bio "fotografirati ih u istoj posudi kako bi prikazala činjenicu da su obojica dijelila istu maternicu i zgužvanu tkaninu oko njih koja izgleda poput pupčane vrpce kako bi pokazala da će zauvijek biti povezani"

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Charlie Horse Photography (@charliehorsephotography) on

Nakon što je fotografkinja Simmons vidjela fotografiju na kojoj Cheriena kći Charlie drži Johnnyjev pepeo i plače, javila joj se sa svojom vizijom. "Bilo je to prilično emotivno, ali bila sam odlučna snimiti fotografiju za Cherie i njenu obitelj. Znala sam da će to biti jedna od najvažnijih fotografija koje ću ikad snimiti. Znala sam koliko bih sama to željela da sam na njihovom mjestu".

Možda te zanima... Fotografija pokazuje radost jednog života i gubitak drugog Trudnoća

"Sarah mi je poslala poruku da bi htjela napraviti fotografiju dvojice dječaka zajedno i pitala slažem li se s tim da donesem Johnnyjev pepeo. Jedva sam čekala da čujem kakva je njena vizija i bila sam uzbuđena zbog slike naših sinova koju ćemo moći sačuvati zauvijek. Kad mi je Sarah poslala fotografiju koju je napravila, bila sam apsolutno oduševljena. Bilo mi je iznimno emotivno vidjeti konačni proizvod, ali sam jako zahvalna što sam dobila tako moćnu fotografiju dvojice mojih dječaka zajedno koju mogu čuvati zauvijek".

Moćna fotografija osvojila je i prestižnu nagradu Portrait Masters. "Suci su je opisalo kao predivnu proslavu života", rekla je Simmons za novozelanđanski časopis Stuff.

Možda te zanima... 'Sindrom nestalog blizanca' puno je češći nego što se misli Trudnoća

Sindrom nestalog blizanca

"To je kada se blizanci vide na ranom ultrazvuku, ali jedan fetus 'nestane' na kasnijem ultrazvuku", objašnjava dr. Mark Payson, reproduktivni endokrinolog i direktor klinike za neplodnost CCRM Northern Virginia. "Jedan blizanac se obično prestaje razvijati i apsorbira se natrag u maternicu. Ali u nekim slučajevima može se 'mumificirati' ili ostaviti iza sebe male znakove poput ciste na posteljici", objašnjava dr. Mark Payson, reproduktivni endokrinolog iz Klinike za neplodnost CCRM Northern Virginia.

Mnoge žene ne naprave rani ultrazvuk pa nikad ne saznaju da su nosile blizance. "Prije visoko kvalitetnih ranih ultrazvuka ta dijagnoza nije postojala. Trudnoća se mogla izgubiti u prvom tromjesečju bez da je bila identificirana", kaže dr. Payson. Zbog toga što ne idu sve žene vrlo rano na ultrazvuk, realna stopa je još veća. Neka istraživanja pokazuju da 30 posto svih blizanačkih trudnoća rezultira "sindromom nestalog blizanca".

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.