Roditelji Sretna mama 21. lipnja 2021.

Istraživanje: Roditelji dvoje djece (biološke ili posvojene) žive dulje

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Usvajanje djeteta dodaje tri godine očekivanom životnom vijeku majke!

Kao što poznata izreka kaže, "dvije su glave bolje od jedne." I dok to znači da će dvoje ljudi lakše riješiti problem nego jedna osoba samostalno, čini se da se to odnosi i na roditelje s dvoje djece. Naime, dvoje djece može imati ogroman utjecaj na život roditelja. Novo istraživanje pokazalo je da je broj djece povezan s dugovječnošću roditelja. Analizirajući muškarce i žene rođene između 1911. i 1925. i njihovu djecu, došli su do zaključka da će, zbog podrške njihovih sinova i kćeri, stres kod roditelja u starijim godinama života vjerojatno biti niži, što će dovesti do duljeg života, prenosi Britghtside.

Još jedno vrlo zanimljivo istraživanje pokazalo je da majke koje imaju dvoje biološke djece žive dulje od žena koje nemaju djecu ili imaju samo jedno dijete. No čini se da je imati dvoje djece jednako značajno za muškarce kao i za žene. Ista je studija analizirala i povezala broj djece i životni vijek muškarca. Rezultati su pokazali da u usporedbi s očevima bez djece ili s jednim djetetom muškarci s dvoje djece žive mnogo dulje.

Možda te zanima... 5 stvari zbog kojih me drugo dijete učinilo boljom mamom Roditelji

I usvajanje ima jednake dobrobiti za život roditelja!

Blagodati su izuzetno iznenađujuće i poticajne. Žene koje su usvojile dvoje djece imale su još dulji životni vijek u usporedbi s biološkim majkama. A još je zanimljivije sljedeće - kada se uspoređuje broj posvojene djece i dugovječnost, roditelji s dvoje posvojene djece su dulje živjeli u usporedbi s onima koji su posvojili jedno dijete, ali i u usporedbi s onima koji su imali četvero posvojene djece.

Još jedan prilično zanimljiv zaključak je taj da se čini da usvajanje djeteta dodaje tri godine očekivanom životnom vijeku majke. Usvajanje dvoje ili troje djece dodalo im je pet godina života. Navedeno bi se moglo objasniti podrškom koju djeca pružaju roditeljima u starijoj dobi. Istraživanje tvrdi da usvajanje djeteta dodaje 3 godine očekivanom životnom vijeku majke.

Ista studija također je uspoređivala podrijetlo djece koja su usvojena i očekivani životni vijek roditelja. Majke i očevi koji su usvojili djecu iz drugih zemalja imali su znatno dulji životni vijek u usporedbi s onima koji su djecu usvajali u svojoj matičnoj zemlji.

Možda te zanima... Novo istraživanje: Žene koje kasnije postanu majke bolje odgajaju djecu Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.