Trudnoća Trudnica 02. rujna 2020.

Što je 'nesposobni' cerviks? Mama je podijelila svoju priču o gubitku trudnoće

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Doktorica Carolyn Spiro-Levitt vjeruje da je smrt njezinog sina mogla biti spriječena

Doktorica Carolyn Spiro-Levitt bila je trudna 20 tjedana kada joj je dijagnosticiran 'nesposobni' vrat maternice. Kao i većina žena, 31-godišnja klinička psihologica iz New Yorka nikada prije nije čula taj izraz.

"Moja prva misao bila je: "Kakvo okrutno i uvredljivo ime", rekla je Spiro-Levitt za TODAY Parents.

'Nesposoban cerviks', koji se naziva i cervikalna insuficijencija, jest kada se cerviks otvori u drugom tromjesečju trudnoće. Prema dr. Ashley Roman, direktorici Maternal Fetal Medicine at NYU Langone Health, vjeruje se da je takvo stanje uzrokovano slabim tkivom cerviksa.

"Problem s 'nesposobnim' cerviksom je taj što mnoge žene nemaju simptome ili imaju simptome koji se preklapaju s normalnim simptomima povezanima s trudnoćom, poput povećanog vaginalnog iscjetka ili pritiska u zdjelici", rekla je Roman TODAY Parents. "Razlog zašto se često prekasno dijagnosticira je taj što je proširenje vrata maternice bezbolno."

Možda te zanima... Prerano otvaranje u trudnoći nosi rizik od pobačaja: Kad se izvodi serklaža? Trudnoća

Spiro-Levitt znala je da se nešto loše događa kada je njezin inače brbljavi tehničar na UZV odjednom utihnuo tijekom pregleda u 20 tjednu trudnoće.  

"Srce mi je puknulo", prisjetila se.

Carolyn, koja je trebala roditi u studenom, ubrzo je doznala da je otvorena 3 centimetra i gotovo 100 % bez cerviksa.  Ali kako? Spiro-Levitt osjećala se potpuno dobro.

Liječnici su sa suprugom Joshom Levittom postavili tri scenarija.

"Mogli bismo prekinuti trudnoću, Možemo ništa ne napraviti, što zapravo nije bila opcija jer bih se porodila, ili nismo mogli učiniti ništa, što zapravo nije bila opcija, jer bih se porodila, ili bih mogla imati postupak pod nazivom cervikalna serklaža", objasnila je Spiro-Levitt.

Par je odabrao treću opciju, postavljanje kružnog šava na grlo maternice kako bi se spriječilo prerano otvaranje vrata maternice i prerani porod.

“Bilo je vrlo rizično. Rečeno mi je da bi mi mogla dobiti dosta na vremenu ili da bi mogla roditi idući dan", prisjetila se Spiro-Levitt. "Naslonila sam se na krevet. Bojala sam se kihnuti. Bojala sam se otići u kupaonicu. Svaki put bih osjećala krivicu."

Serklažom je Spiro-Levitt uspjela dobiti dodatna tri tjedna.

5. srpnja rodila je sinčića Elija, znajući da neće preživjeti.

“Naš je sin izašao sisajući palac. Rođen je živ. Ali dok su mi ga predali, on je otišao”, ispričala je. “Bio je nevjerojatno lijep s malim prćastim nosom. Ali to je bilo i toliko poražavajuće jer smo mogli vidjeti da zaista izgleda poput Josha."

Sada, gotovo dva mjeseca nakon što je izgubila dijete, ožalošćena mama govori u nadi da će podići svijest o cervikalnoj insuficijencija.

"Cervikalna insuficijencija utječe na jednu od 100 trudnoća, a ipak to je bilo nešto o čemu mi nikad nisu govorili", rekla je. "Ja sam ljuta."

Ranije ovog mjeseca Spiro-Levitt napisala je članak za The Washington Post pozivajući žene da se zalažu za ultrazvuk ili interne provjere vrata maternice između 16. i 18. tjedna trudnoće.

"U većini slučajeva, insuficijencija se otkrije na anomalijskom pregledu, ali za mnoge žene i njihove bebe to je već prekasno", napisala je Spiro-Levitt. "Hitna serklaža ima puno bolje ishode i nude šanse za uspješnu trudnoću."

Spiro-Levitt također želi da žene vjeruju svom trbuhu ako osjećaju da nešto nije dobro. Prije dijagnoze osjetila je bolove u zdjelici i pritisak.

“Poslala sam poruku svom liječniku i napisala je da bih trebala nadgledati grčeve i krvarenje. Budući da nisam imao nijednu od tih stvari, mislio sam da sam dobro. Prestala sam se brinuti ”, rekla je Spiro-Levitt. “Volio bih da sam znala da postoji mogućnost da mi se cerviks otvori. Da sam barem postavila još pitanja. "Što ako" je jako bolno."

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Ginekologinja Marta Lajtman Križaić objašnjava kada dolazi do preranog otvaranja u trudnoći.

"Kad je riječ o preranom otvaranju vrata maternice u trudnoći, do 22. tjedna trudnoće govorimo o prijetećem pobačaju, a od 22. do 37. tjedna o prijetećem prijevremenom porođaju. Kada će se žena početi otvarati vrlo je individualno, u manjem broju slučajeva to se događa već oko 20. tjedna trudnoće", kaže Marta Lajtman Križaić, spec. ginekologije i opstetricije te objašnjava da se trudnice često žale na pritisak u donjem dijelu trbuha, povremene grčeve i križobolju, a simptom može biti i krvarenje različitog intenziteta.

"Ginekološkim pregledom u takvim slučajevima može se vidjeti da vrat maternice više nije tvrd, nego se počinje smekšavati. Ako je oko 20. tjedna trudnoće uloživ za vrh prsta, postavlja se dijagnoza prijetećeg pobačaja. Nalaz se smatra ozbiljnijim ako je vrat maternice prohodan za prst do unutarnjeg ušća, koje može biti zatvoreno, ili uloživo. Ako je pak unutarnje ušće otvoreno i prstom možemo ući u materište, situacija je vrlo ozbiljna, osobito od 20. do 28. tjedna trudnoće", kaže ginekologinja.

Možda te zanima... Vaginalne infekcije u trudnoći - simptomi i liječenje Trudnoća

Kad se izvodi serklaža?

Neke trudnice moraju ići na serklažu, pa nam je dr. Marta Lajtman Križaić objasnila da se taj potupak izvodi ako je između 20. i 28. tjedna trudnoće vrat maternice otvoren toliko da se prstom može ući u materište. No za njega moraju postojati određeni uvjeti: isključena infekcija i da žena ne osjeća stezanja, to jest trudove, i da se oni ne prikazuju na CTG-u, uređaju za praćenje trudova i otkucaja srca djeteta.

"Postupak se izvodi u bolnici, u operacijskoj sali. U visini unutarnjeg ušća vrata maternice postavi se kružni šav kojim se stegne unutarnje ušće i tako se pokuša spriječiti daljnje otvaranje vrata maternice, odnosno pobačaj ili prijevremeni porođaj. Taj šav se skida s navršenih 37 tjedana trudnoće, kada prestaje opasnost od prijevremenog porođaja. Ponekad šav treba skinuti i ranije, ako to zatijeva situacija", opisala je ginekologinja.

Koliko je često potrebno provjeravati stanje vrata maternice, a dr. Marta Lajtman Križaić kaže da je tu važna procjena ginekologa, ali da se u pravilu ginekološki pregled u prva dva tromjesečja trudnoće obavlja jednom mjesečno, kasnije svaka tri tjedna, a u zadnjem mjesecu trudnoće i češće. Kod prijetećeg pobačaja ili prijevremenog porođaja, pregledi su učestaliji, svaka dva do tri tjedna, što ovisi o situaciji te osobnoj procjeni nadležnog ginekologa.

Možda te zanima... Komplikacije u trudnoći: Boravak u bolnici ženama najteže pada Trudnoća
 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.