Trudnoća Trudnica 11. siječnja 2023.

Smijem li se saginjati u trudnoći i je li beba tad sigurna?

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Neke stvari se podrazumijevaju, neke tek kad zatrudnimo saznamo, a neke su nam i dalje na granici između „bapskih priča“ i činjenica. Ovoga puta smo se zapitali je li preporučljivo saginjati se u trudnoći.

Tijekom tvoje trudnoće sigurno ti je barem netko, barem jednom rekao „Nemoj se saginjati, nije dobro za bebu“. Ako si tip trudnice paničarke, vjerojatno ćeš to odmah slijepo poslušati i ispraviti se. No, ako si sumnjičava i ležerna trudnica, vjerojatno ćeš odmahnuti rukom, kimnuti glavom i obaviti ono što si namjeravala u pognutom položaju. Istina je negdje između, naravno, ali evo odgovora na tvoje pitanje smiješ li se saginjati u trudnoći.

Trudnički bolovi u leđima: Kada se javljaju i kako se razlikuju? Možda te zanima... Trudnički bolovi u leđima: Kada i zašto se javljaju te kako si pomoći? Trudnoća

Puno tog ovisi, očekivano, o tome je li sve u redu s trudnoćom i ima li ikakvih komplikacija u trudnoći. Ako je sve u redu, saginjanje neće naštetiti djetetu. Plodova voda, abdominalni mišići i zid maternice će štititi bebu, pa ne bi trebalo biti baš nikakvih problema. No, s vremenom, prema kraju trudnoće, će to postajati sve teže. Isto tako, u toj kasnoj trudnoći bi saginjanje moglo biti opasno, ali u smislu da ćeš se lakše popiknuti ili izgubiti ravnotežu i pasti.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Kako se sagnuti?

Možda zvuči kao nešto čemu ćeš se nasmijati i odmahnuti rukom, ali možda ne bi bilo loše pročitati da uistinu postoji lošiji i bolji način saginjanja. Umjesto saginjanja koje nam dođe nekako prirodno jer smo na to navikli, onog kad se saginjemo savijajući kralježnicu i/ili koljena, stručnjaci kažu da bismo u trudnoći trebali saginjati se u kukovima, dakle što ravnijih leđa.

Isto tako, treba naglasiti da se nikako ne preporuča trudnici obavljanje posla na kojem se mora često saginjati. Ako bi se trudnica trebala sagnuti više od 20 puta na dan, i još ako to čini tako da se savije u struku, to bi moglo dovesti do neželjenog ishoda porođaja. To se odnosi ponajprije na treće tromjesečje, kad je beba već velika, pa je zbog nje pomaknuto tvoje težište ravnoteže, zbog čega bi mogla lakše pasti.

Osim tog, u posljednjem tromjesečju je tvoja težina već poprilično veća, zbog čega bi ti moglo biti teško sagnuti se, a tu je i moguća bol u donjem dijelu leđa koju ne želiš „izazivati“. Naime, tvoji abdominalni mišići su sve opušteniji, zbog čega su leđa, odnosno njihov donji dio, izloženo posebnim naporima i moguće je da ćeš osjećati bolove. Saginjanje bi ove bolove moglo i pogoršati.

Ako bol u leđima potraje duže od 2 tjedna, svakako se obratite liječniku.

No, nije to sve. Možda zvuči kao nešto na što ćeš odmahnuti rukom, ali saginjanje bi ti moglo pogoršati i gastroezofagealni refluks i žgaravicu. Kad se sagneš, dodatno opterećuješ želudac, koji bi mogao „poslati“ prema gore želučanu kiselinu u obliku refluksa.

Što ako trbuh boli kod saginjanja

Prilikom saginjanja napinješ mišiće, pa tako i one trbušne koji su u trudnoći osjetljiviji, opušteniji, pa bi to saginjanje moglo uzrokovati bolove u mišićima. Upravo zbog već spomenutog opuštanja mišića, ta bi bol mogla biti još veća. To u svakom slučaju spomeni liječniku, ako se dogodi više puta.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Evo kako se točno sagnuti, ako moraš:

  • Umjesto da se sagneš onako kako se obično saginjemo – kad nismo trudne – tako da savijemo kralježnicu, radije čučni, odnosno savij koljena i kreni u čučanj, pa tako obavi što trebaš. Tako ćeš smanjiti mogućnost pada i istezanje leđa koje bi moglo dovesti do bolova. Leđa bi trebala biti što ravnija.
  • Trebala bi izbjegavati dizanje predmeta koje trebaš podići s razine ispod tvoje cjevanice, posebno ako ih namjeravaš dići dok si još u čučnju i dižeš se. Tako možeš posebno istegnuti leđa i također izgubiti ravnotežu, čime riskiraš pad.
  • Kad se dižeš, pokušaj koristiti predmete oko sebe kao pomoć, odnosno osloniti se na nešto što ti je u blizini. Tako ćeš smanjiti mogućnost istezanja leđa. Isto tako, pazi da se ne dižeš uz trzaj.
Možda te zanima... Savjeti ginekologa za ublažavanje boli u leđima u trudnoći Trudnoća Možda te zanima... 7 promjena kroz koje može proći tvoja vagina tijekom trudnoće Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.