Trudnoća Trudnica 24. kolovoza 2023.

Sindrom gniježđenja u trudnoći nema veze s hormonima, već s društvom

Sindrom gniježđenja
Foto: Freepik ; Sindrom gniježđenja u trudnoći
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

'Tvrditi da je nešto biološko, kad nema dokaza za to je opasno jer hrani neutemeljenu ideju da su žene natjerane da obavljaju kućanske poslove'

Kako ti se približava termin poroda odjednom si dobila neodoljivu potrebu za čišćenjem. Želiš obojiti zidove, promijeniti raspored namještaja u stanu, brišeš prašinu, pospremaš, glačaš odjeću, želiš sve srediti i obaviti sve poslove prije poroda. Imaš “nesting instinct” odnosno sindrom gniježđenja, snažnu potrebom da pripremiš svoj dom, da bude sve bude čisto i spremno kad beba dođe na svijet. 

Zašto u trudnoći dolazi do instinkta svijanja gnijezda?

Iako to izgleda kao biološki nagon i sigurna si da su hormoni krivi za tvoja novu ljubav prema kućanskim poslovima, nova istraživanja pokazuju da potreba za gniježđenjem ne dolazi iz našeg tijela, već iz društva.

Možda te zanima... 9 stvari koje zaista ne bi trebala raditi u trudnoći Trudnoća

Dr. Arianne Shahvisi, predavačica medicinske etike i humanističkih znanosti na Brightonu i Medicinskom fakultetu u Sussexu, proučavala je trenutno stanje istraživanja o gniježđenju i pronašla dokaze koji ukazuju na to da je evolucijska prilagodba slaba. 

Ukratko, Shahvisi je otkrila da nas hormoni trudnoće ne tjeraju na gniježđenje, to je naša kultura i ona sugerira da prihvaćanjem mita o gniježđenju kao fiziološkom procesu postavljamo žene da po 'difoltu'  postanu čistačice i spremačice u obitelji.

U trudnoći nema hormona kućanskih poslova

"Iako mnogo knjiga i web stranica o trudnoći tvrdi da to ima biološki uzrok, nema znanstvenih dokaza za ovu tvrdnju, i puno je vjerojatnije da će trudnice osjetiti hitnu potrebu za čišćenjem i urednošću, jer životni prostor mora biti pripremljen za novi bebu koja dolazi, a kako trudnoća napreduje, vrijeme istječe“, kaže Shahvisi za Motherly.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Shahvisi kaže da je potpuno normalno i racionalno da trudnice žele očistiti i pripremiti kuću prije dolaska djeteta, ali kaže da to ne bi trebalo objašnjavati neutemeljenim referencama na hormone ili instinkt. "Tvrditi da je nešto biološko, kad nema dokaza za to, je opasno jer hrani neutemeljenu ideju da su žene natjerane da obavljaju kućanske poslove".

fb Možda te zanima... 'Moj sin nikad neće biti preveliki 'muškarac' za kuhanje i kućanske poslove' Vrtić

"Problem je u tome što društvo vrši velik nerazuman pritisak na žene kojima su domovi već čisti i uredni, a s dodatnim društvenim očekivanjima tijekom trudnoće to se lako može početi osjećati neupadljivo", kaže Shahvisi, koja ohrabruje parove da razgovaraju o kućanskim poslovima i odgovornostima prije i tijekom trudnoće, tako da padne sve na pojedinca.

"Važno je da muževi/partneri i ostali članovi obitelji rade svoj dio posla, tako da na nikome nije preveliki i nepravedan teret. To se posebno odnosi na muževe jer podaci govore kako muškarci često ne rade svoj dio posla u kućanstvu ili upravljanju domaćinstvima. Domaćinstva bi trebala kolektivno razgovarati o onome što je sve potrebno prije rođenja djeteta i osigurati da se posao distribuira pošteno i da nitko nije pod nepotrebnim pritiskom", objašnjava Shahvisi.

Nema dokaza koji bi podržavali gniježđenje u trećem tromjesečju kao biološki uzrok ili da su žene predodređene za kućanske poslove, ali postoji niz dokaza koji potvrđuju da društvena očekivanja igraju važan čimbenik u podjeli kućanskih poslova u heteroseksualnim vezama.

Ako sada osjećaš poriv za gniježđenjem, napravi to, kao što Shahvisi kaže, da je to sasvim normalan i racionalan odgovor na trudnoću.

Ono što nije racionalno je da je sva odgovornost na tebi, a vrijeme je da naše društvo to prihvati. Možda bismo umjesto da guramo pripovijesti o majkama s prirodnim porivom za gniježđenjem, trebali pružiti i očevima priliku da se gnijezde. Ako si u fazi gniježđenja i osjećaš se zatrpano, razgovaraj s partnerom o tome kako ti može pomoći sada i u budućnosti.

dječja soba opremanje Možda te zanima... Kada početi s pripremama za bebin dolazak? Trudnoća

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.