Trudnoća Trudnica 28. rujna 2017.

Zašto u trudnoći dolazi do instinkta svijanja gnijezda?

trudnica, odjeća
Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Pred sam porod mnoge trudnice neprekidno, gotovo svakodnevno počinju preslagivati bebinu robicu te imaju neodoljiv poriv za uređivanjem doma i čišćenjem

Ono što je specifično za velik broj trudnica pred sam porod jest i neprekidno, gotovo svakodnevno preslagivanje bebine robice, ali i neodoljiv poriv za uređivanjem doma i čišćenjem. Ta se pojava još naziva i instinkt svijanja gnijezda.

"Mnoge buduće majke neposredno prije porođaja osjećaju neodoljiv poriv da urede svoje ''gnijezdo''. Kod nekih je taj poriv prikriven – iznenada postaje presudno važno očistiti hladnjak te stvoriti šestomjesečnu zalihu toaletnog papira. Kod ostalih se taj neuobičajeni porast energije očituje u dramatičnom, katkad nerazboritom, a često i komičnom (barem za svjedoke) ponašanju – čišćenju svake pukotine u dječjoj sobi četkicom a zube, slaganju sadržaja kuhinjskih ormarića po abecednom redu, glačanju svega što nije pričvršćeno ili što u tom trenutku nitko ne nosi, te beskrajnom slaganju i preslagivanju dječje odjeće", opisuje se instinkt svijanja gnijezda kod trudnica u priručniku "Što očekivati u trudnoći" u izdanju V.B.Z.-a.

Iako nerazumno čišćenje nije pouzdan pokazatelj da je porod blizu, s približavanjem početka trudova taj je instinkt izraženiji i to možda kao odgovor na povećanu količinu adrenalina. Ipak, svaka buduća mama bi trebala pripaziti da ne pretjeruje s radovima i čišćenjem.

Jeste li i vi imali instinkt svijanja gnijezda pred kraj trudnoće? Komentirajte članak, podijelite svoja iskustva s drugim budućim mamama!

krevetić beba san spavanje Možda te zanima... Rabljena ili nova oprema za bebu: što smiješ posuditi, a što ipak kupiti novo? Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.