Trudnoća Trudnica 06. ožujka 2024.

Istina je, u trudnoći rastu stopala! Istraživanje je otkrilo zašto

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Znanstvenici su dokazali da nakon trudnoće ženama trajno ostaju veća stopala

Trudnoća se ne naziva uzaludno drugim stanjem. Žena u vremenu trudnoće, ali i nakon poroda doživljava brojne fizičke promjene. Osim povećanja broja kilograma, svakoj trudnici povećavaju se grudi, pojavljuju se strije, može se pogoršati ili popraviti vid, a i kosa doživljava promjenu. Većina trudnica govori kako im kosa nikada nije bila toliko gusta i sjajna kao tijekom trudnoće. Nakon poroda većina trudnica želi vratiti staru tjelesnu težinu, ali postoji jedan dio tijela koji se nikada neće vratiti u prvobitno stanje.

Riječ je o stopalima koja se tijekom trudnoće mogu povećati za cijeli broj. Kako pokazuje istraživanje, to je trajna promjena. Istraživači su testirali promjene na stopalu kod niza trudnica, i to za vrijeme njihove trudnoće, nakon poroda te čak i godinu dana nakon poroda.

Liječnici vjeruju da se tijekom trudnoće luk stopala izravnava, vjerojatno zbog dodatne težine i povećane količine zraka u zglobovima povezane s trudnoćom. U novom istraživanju, čiji su rezultati objavljeni u časopisu American Journal of Physical Medicine & Rehabilitation, stručnjaci zaključuju da je rast stopala vjerojatno trajna promjena. 

Možda te zanima... Sjajna koža, krvarenje desni... Koje se sve promjene događaju tijelu u trudnoći? Trudnoća

"Čuo sam da veliki broj žena kaže kako im se stopala povećavaju tijekom trudnoće, ali o tome nisam ništa pronašao u stručnim časopisima i knjigama", kazao je Neil Segal, profesor ortopedije i rehabilitacije na Sveučilištu u Iowi. "Kako bi na znanstveni način proučio ovaj fenomen, mjerili smo stopala žena odmah na početku trudnoće i pet mjeseci nakon porođaja. Otkrili smo da trudnoća doista vodi do trajnih promjena na stopalima", stoji u njegovu priopćenju.

U studiji je sudjelovalo 49 trudnica kojima su uzete statičke i dinamičke mjere, a 60-70% žena iz studije, imale su duža stopala gotovo za 1 cm, stopala su bila i šira te imala niži luk.

Zanimljivo je da se najveće promjene na ženskom tijelu događaju u prvoj trudnoći, dok kod druge, treće i svih daljnjih trudnoća nema toliko velikih promjena poput rasta stopala.

Možda te zanima... Trudnički nos je trenutno „vruća“ tema na TikToku – i stvarno se događa Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.