Trudnoća Trudnica 22. ožujka 2019.

Promjene u trudnoći: Kako njegovati kosu i kožu

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Jedan od glavnih problema u trudnoći s kožom su strije, najčešće se pojavljuju na trbuhu, kukovima, grudima i nogama

Mnoge žene izgledaju i osjećaju se odlično u trudnoći, za trudnice se kaže da imaju poseban "trudnički sjaj", a sve zbog povećanog protoka krvi te novog života koji raste u njima. Međutim, bez obzira na ljepotu kojom trudnice zrače zbog promjene razine hormona dolazi do promjena na koži i kosi. Promjene su privremene, a tijelo se nakon trudnoće polako vraća na staro.

trudnički trbuh koža strije Možda te zanima... Protiv strija prirodnim uljima ili kupovnim kremama? Trudnoća

Koža tijekom trudnoće može postati suha i puna akni te je potrebna dodatna njega. Također, gotovo kod svake trudnice dođe do određenog stupnja povećane pigmentacije kože. Razlog nije potpuno otkriven, ali liječnici vjeruju da se to događa zbog stimulacije malanocita progesteronom i estrogenom. Ove promjene javljaju se u prvom tromjesečju trudnoće. 

strije | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock ; strije u trudnoći

Jedan od glavnih problema u trudnoći s kožom su strije, najčešće se pojavljuju na trbuhu, kukovima, grudima i nogama. Na početku izgledaju kao ružičaste ili ljubičaste crte i mogu prilično svrbjeti. Nakon trudnoće blijede, a posljedica su kombinacije istezanja kože i hormona. Veća je vjerojatnost da ćete dobiti strije ako ste jako mladi, dobili ste puno kilograma u trudnoći ili imate vrlo veliku bebu.

Za njegu i prevenciju možete koristiti kreme ili losione, ali izuzetno je važno da budu prirodni bez aditiva odnosno da ne sadrže silikone, umjetna bojila, sulfate i parabene. Proizvodi koji sadrže prirodna ulja najbolji za ljepotu, ali i za zdravlje bebe i trudnice. 

bojenje kose kosa Možda te zanima... Je li sigurno bojiti kosu u trudnoći? Trudnoća

Kreme protiv strija koje sadrže prirodne supstance, kao što su shea maslac, kakao maslac te ulja poput bademovog, maslinovog i kokosovog najbolji su izbor kada je u pitanju prevencija nastanka strija. Važno je kožu njegovati takvim preparatima, ali i koristiti za vrijeme tuširanja. Također, jedna od čestih promjena na koži je svrbež koji se javlja kod 20 posto trudnica. Obično su zahvaćeni vlasište, anus, stidnica i koža trbuha zadnja tri mjeseca trudnoće. Njega kože uljnim kupkama i masnijim preparatima može znatno ublažiti simptome svrbeža.

Kosa u trudnoći može biti bujna, ali i masna

Tijekom trudnoće, zbog više razine estrogena produljuje se faza rasta kose, što rezultira manjim ispadanjem kose i jačim vlasima. Neke žene također primjećuju da njihova kosa postane sjajnija tijekom trudnoće, ali se mijenja strukture kose (kovrčava kosa može postati ravnija, na primjer). 

U trudnoći se može se dogoditi da se poremeti rad žlijezda s unutrašnjim lučenjem pa u tom slučaju dolazi do bržeg mašćenja kose. Ne preporučuje se svakodnevno pranje kose jer šampon još više iritira tjeme i dovodi do jačeg izlučivanja masnoće. Uvijek kupujte šampon koji je namijenjen za pranje masne kose, ali zbog vaše trudnoće naglasak je na prirodnim proizvodima, a kosu ispirite mlakom, a ne vrućom vodom.

Možda te zanima... Video: Nevjerojatna količina kose koja ispadne nakon poroda Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.