Trudnoća Trudnica 10. travnja 2016.

Pazite, trudnički dijabetes dolazi tiho

gestacijskli dijabetes
Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Pod povećanim rizikom su trudnice starije od 25 godina, one kod kojih postoji preuhranjenost i pretilost, šećerna bolest tipa 1 ili tipa 2 u obitelji te onih koje su imale gestacijski dijabetes u prethodnoj trudnoći

Gestacijski dijabetes obično se razvija u drugoj polovici trudnoće, najčešće nakon 24. tjedna, a uzrok je to što posteljica tijekom trudnoće proizvodi brojne hormone, od kojih mnogi imaju djelovanje suprotno inzulinu.

Kako dijete raste, posteljica proizvodi sve više svojih hormona koji uzrokuju povećanje inzulinske rezistencije i povećanje koncentracije glukoze u plazmi, što može djelovati na tijek trudnoće i zdravlje djeteta. Pod povećanim rizikom su trudnice starije od 25 godina, one kod kojih postoji preuhranjenost i pretilost, šećerna bolest tipa 1 ili tipa 2 u obitelji te onih koje su imale gestacijski dijabetes u prethodnoj trudnoći. Povećan rizik prijeti i ženama s ranijim spontanim pobačajima ili prijevremenim porodima.

Dijagnozu gestacijskog dijabetesa liječnik će postaviti ako je pri prvoj kontroli u trudnoći koncentracija glukoze u plazmi natašte između 5,1 i 7,0 mmol/L (pri jednom mjerenju). 

Prijeti rizik i majki i bebi

Ako je pri prvoj kontroli u trudnoći koncentracija glukoze u plazmi manja od 5,1 mmol/L, između 24. i 28. tjedna trudnoće provodi se tzv. oralni test opterećenja glukozom (oGTT), u kojem se mjeri glukoza u plazmi natašte, i to nakon što trudnica popije glukozu rastopljenu u vodi, uz prvo mjerenje nakon 60, a drugo nakon 120 minuta. 

Djeca majki koje boluju od gestacijskog dijabetesa imaju veću tjelesnu masu pri porodu (makrosomija) te veću vjerojatnost ozljeda prilikom poroda i potrebe za carskim rezom. Veći je broj prijevremenih poroda, anomalija i smrtnosti novorođenčadi. Djeca imaju i veću vjerojatnost razvoja preuhranjenosti i pretilosti te šećerne bolesti kasnije.

Trudnički dijabetes obično se povlači nakon porođaja. Liječi se uravnoteženom prehranom, vježbanjem i po potrebi inzulinom jer tablete mogu imati loš utjecaj na razvoj ploda. Oko 15 posto žena tijekom trudnoće  završi na inzulinu, dok je kod žena koje su imale dijabetes u trudnoći povećan rizik razvoja šećerne bolesti za više od 30% nakon 10 godina od trudnoće. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.