Trudnoća Trudnica 30. rujna 2024.

Manje od sedam sati sna na noć u trudnoći? Evo što se može javiti kao posljedica...

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nedavno istraživanje otkrilo je da nedovoljno sna tijekom trudnoće može biti povezano s kašnjenjem u neurorazvoju djece, osobito dječaka.

Trudnice koje nemaju dovoljno sna mogu biti izložene većem riziku da imaju djecu s neurorazvojnim zastojima, stoji u novoj studiji objavljenoj u Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism (JCEM).

Kratko trajanje sna (SSD) definira se kao spavanje manje od sedam sati po noći. Trudnice mogu imati problema sa snom zbog hormonalnih promjena, nelagode u trudnoći, učestalog mokrenja i drugih faktora.

Možda te zanima... Trudnice spavaju pet sati po noći: Što uzrokuje nesanicu? Trudnoća

Procjenjuje se da gotovo 40% trudnica pati od SSD-a. Ove žene mogu biti pod većim rizikom od poremećaja tolerancije glukoze, inzulinske rezistencije i gestacijskog dijabetesa, a njihova djeca mogu imati veći rizik od neuroloških razvojnih kašnjenja. Ta djeca sporije razvijaju svoje socijalne, emocionalne, ponašajne, motoričke, kognitivne ili govorne vještine.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock ; Problemi sa spavanjem su nešto što gotovo svaka trudnica doživi

"Ova studija naglašava važnost upravljanja zdravljem sna tijekom trudnoće. Povezivanjem sna trudnica i neurološkog razvoja djece, naša studija osnažuje obitelji informacijama koje mogu potaknuti zdravije navike u trudnoći i pridonijeti dobrobiti sljedeće generacije", rekao je glavni autor studije Peng Zhu, M.D., s Anhuijskog medicinskog sveučilišta i MOE Ključnog laboratorija za zdravlje populacije kroz životni ciklus u Hefei, Kina.

"Poboljšanje navika spavanja tijekom trudnoće može spriječiti ili smanjiti rizik od neuroloških razvojnih problema kod djece."

Testirali su djecu na razvojna kašnjenja u dobi od šest mjeseci do tri godine i analizirali povezanost između trajanja sna majke i rizika od neuroloških kašnjenja. Također su proučavali razine C-peptida u krvi iz pupkovine, koji je stabilan pokazatelj lučenja inzulina kod fetusa.

Studija je otkrila:

  • Nedovoljno sna tijekom trudnoće može biti povezano s povećanim rizikom od neurorazvojnih problema kod djece, što utječe na njihove kognitivne sposobnosti, razvoj ponašanja i sposobnosti učenja.
  • Čini se da su dječaci izloženi većem riziku od kašnjenja u neurorazvoju kada njihove majke dožive SSD tijekom trudnoće, što sugerira da spol igra ključnu ulogu u odgovoru potomstva na prenatalne okolišne čimbenike.
  • SSD tijekom trudnoće može utjecati na majčin metabolizam glukoze, čime utječe na okruženje za razvoj fetusa.
  • Može postojati pozitivna povezanost između razina C-peptida u krvi iz pupkovine i razvojnih kašnjenja kod potomstva, što ukazuje na to da metabolizam glukoze kod majke tijekom trudnoće može utjecati na lučenje inzulina kod fetusa i njegov neurološki razvoj.

"Prenatalno zdravlje važno je ne samo za trudnicu, već i za dugoročno zdravlje nerođenog djeteta", zaključio je Zhu.

Možda te zanima... 8 trikova pomoću kojih ćeš pobijediti nesanicu u trudnoći Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.