Trudnoća Trudnica 20. rujna 2023.

Zašto žene sjaje tijekom trudnoće?

Foto: Freepik ; Sjaj u trudnoći
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Često se zna reći kako žene tijekom trudnoće sjaje, a čini se kako nije riječ samo o mitu i lijepim komplimentima. Naime, trudnički sjaj stvarno postoji. Evo što trebate znati o trudničkom sjaju i drugim promjenama na koži koje se mogu pojaviti tijekom tih devet mjeseci

Ako si trudna, mogla bi čuti neznance ili prijatelje kako ti željno govore da "blistaš!" I dok nadutost, iscrpljenost i mučnina koji dolaze s trudnoćom čine da osjećaš sve samo ne blistavo, fenomen koji se često naziva "trudnički sjaj" može učiniti da koža nekih trudnica izgleda svjetlije i blistavije. No koja je znanost iza popularnog izraza? I je li to zapravo stvarnost ili samo još jedna od onih bapskih priča?

Kao i sama trudnoća, "trudnički sjaj" može izgledati različito od rudnice do trudnice, ističe dermatologinja Marisa Garshick, dr. med.

Neke trudnice smatraju da imaju više boje na licu i čistiju kožu, dok druge imaju suprotno iskustvo. Umjesto toga, mogu primijetiti upale kože i nova stanja s kojima se prije nisu suočili.

Evo što trebate znati o trudničkom sjaju i drugim promjenama na koži koje se mogu pojaviti tijekom tih devet mjeseci.

Možda te zanima... 12 promjena koje se događaju tijelu u trudnoći Trudnoća

Što uzrokuje trudnički sjaj?

Iako se može činiti da je poboljšanje tena tijekom trudnoće nastalo čarolijom, istina je da su hormonalne promjene odgovorne za povećanje proizvodnje masnoće, što može učiniti kožu blistavom. Osim toga, dr. Garshick objašnjava da se krvne žile šire kako bi osigurale bolji protok krvi do bebe, a pojačana cirkulacija krvi može pridonijeti svjetlijem tenu.

Značajna je i promjena volumena krvi. "Kod trudnica protok krvi može se povećati za 50% ili više tijekom trudnoće - to je mnogo", kaže ginekolog Nathaniel DeNicola. "Sav taj dodatni volumen može pridonijeti sjaju."

Budući da estrogen krvne žile čini propusnijima, one mogu biti još izraženije na licu i obrazima, dodaje dr. DeNicola.

Ipak, trudnički sjaj nije nužno norma. Mnogi pacijenti dr. Garshicka primjećuju akne ili rozaceju tijekom trudnoće kao rezultat povećane proizvodnje masnoće. Trudnice također mogu primijetiti smeđe mrlje na koži oko čela, obraza i nosa. Dobra vijesti? Sva su ova stanja vjerojatno privremena.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock ; Jesenska trudnica

Koliko dugo traje trudnički sjaj?

Dok kod nekih trudnica ljudi primjećuju povećani sjaj samo tijekom prvog i drugog tromjesečja, trudnički sjaj može trajati tijekom devet mjeseci, kaže dr. Garshick. Ali kako hormoni fluktuiraju nakon poroda, taj bi sjaj mogao nestati. Slično tome, možete primijetiti da će se stanje kože pogoršano trudnoćom početi poboljšavati nakon poroda.

Kožni problemi tijekom trudnoće

Nažalost, ne osjećaju sve trudnice povećanje sjaja kao odgovor na hormonalne promjene. Zapravo, te iste hormonalne promjene odgovorne za trudnički sjaj mogu također doprinijeti diskoloraciji oko lica, grudi, bradavica i bedara zbog viška melanina. Akne također mogu biti nuspojava tijekom trudnoće. Srećom, tamne mrlje imaju tendenciju da izblijede nakon porođaja.

Ako ste zabrinuti u vezi s aknama u trudnoći, tamnim mrljama ili bilo kojim drugim kožnim oboljenjima, obratite se svom ginekologu, dermatologu ili liječniku. Osim toga, kad god primijetite nove uzorke na koži kojih prije nije bilo, uvijek je dobra ideja potražiti liječnički savjet od stručnjaka.

žena lice Možda te zanima... Dermatologinja savjetuje kako ublažiti akne u trudnoći Trudnoća

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.