Trudni ste ili želite zatrudnjeti? Imamo dobre vijesti. Istraživači sa Sveučilišta North Carolina kažu da trebate jesti više ugljikohidrata
Novo istraživanje objavljeno u časopisu "Birth Defects Research" otkriva da bi žene koje žele zatrudnjeti i trudnice trebale izbjegavati prehranu bez ugljikohidrata ili s niskim udjelom ugljikohidrata. Prije svega, ugljikohidrati daju energiju i služe kao važan izvor vlakana (vrlo važno jer beba raste u vama). Osim toga, žene koje ograničavaju unos ugljikohidrata imaju 30 posto veći rizik da će dijete imati defekte neuralne cijevi što može dovesti do smrti djeteta ili cjeloživotnog invaliditeta u odnosu na žene koje ne ograničavaju unos ugljikohidrata.
"Već znamo da prehrana prije i za vrijeme rane trudnoće ima značajan utjecaj u razvoju fetusa", objašnjava Tania Desrosier, voditeljica istraživanja i profesorica na UNC Gillings School of Global Public Health."Ono što je novo u ovom istraživanju je da prehrana s niskim unosom ugljikohidrata može povećati rizik od 30 posto da će djeca imati defekte neuralne cijevi. To je zabrinjavajuće jer je prehrana s niskim udjelom ugljikohidrata prilično popularna", objašnjava dalje za The Bump.
U istraživanju, prvom koje povezuje unos ugljikohidrata s deformacijama neuralne cijevi kod fetusa, pregledani su podaci 11 285 novorođenčadi iz različitih dijelova Sjedinjenih Američkih Država u periodu između 1998. i 2011. godine. Oko 9 545 majki otišlo je kući s djecom koja nisu imala zdravstvenih problema, dok je 1740 žena rodilo mrtvo dijete ili dijete koje ima oštećenja neuralne cijevi.
Naravno, ako imate intoleranciju na gluten, još uvijek možete zaštititi svoje dijete. U ovom slučaju fokus je bio na svim vrstama kruha, žitaricama, tjesteninama, riži i brašnu jer sadrže folnu kiselinu, koja jedino dokazano smanjuje rizik od defekata neuralne cijevi. Zato američki Centar za kontrolu bolesti i prevenciju preporučuje da svaka trudnica unese 400 mikrograma folne kiseline dnevno, to je dobro osiguranje budući da se neuralna cijev kod djeteta zatvara između 49. i 56. dana, u vrijeme kada žene tek otkrivaju da su trudne.
Kad saznate da ste trudni povećajte dozu folne kiseline na 600 do 800 mikrograma. Uzimanje dodataka i konzumiranje puno cjelovitih žitarica, lisnatog zelenog povrća, agruma i nekih mahunarki dobro je za vašu bebu. Naravno, o svemu razgovarajte sa svojim liječnikom.