Trudnoća Trudnica 23. svibnja 2022.

'Drage trudnice, prestanite se zamarati kilogramima i brojkama na vagi!'

kilogrami u trudnoći
Foto: Shutterstock ; kilogrami u trudnoći
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mnoge trudnice muće kilogrami i debljanje u trudnoći, no u nastavku prenosimo inspirativno pismo jedne trudnice, u kojem objašnjava zašto bi trebala prestati brinuti o kilogramima i brojkama na vagi...

"Trudnoću sam započela s pet kilograma više od svoje uobičajene težine. A možda i 10. U osnovi, stres tijekom 2020. godine rezultirao je velikim brojem pečenja kruha i slastica te posljedično i viškom kilograma. No, to je život. 

Namjeravala sam da ova trudnoća bude moja najzdravija trudnoća. Prvi sam put u životu redovito vježbala, a uz rutinu vježbanja pazila sam i na prehranu. Prehrana bez alkohola, s puno voća i povrća te sa što manje rafiniranog šećera, bila je moj izbor. 

Pozitivan test na trudnoću...

U sedmom tjednu trudnoće imala sam prvi prenatalni sastanak. Ispunila sam preliminarne papire, pozdravila primalju i stala na vagu kako je ona naredila. Naježila sam se kad sam vidjela da sam već dobila nekoliko kilograma, unatoč zdravoj prehrani i vježbanju. Tijekom prvog tromjesečja uvijek imam gotovo cjelodnevne mučnine. Jedna od glavnih stvari koja mi pomaže jest "držanje" međuobroka pri ruci. Cijeli dan grickam kako bih se osjećala dovoljno dobro da nastavim sa svakodnevnim zadacima i obavezama.

Stalno grickanje izjednačava se s podnošljivom mučninom i debljanjem u prvom tromjesečju. Iako znam da je u mom tijelu beba i da bi trebala biti sve veće, teško je gledati kako se brojke na vagi neprestano povećavaju, nakon što sam se toliko zalagala za zdravu prehranu i redovito vježbanje. 

Možda te zanima... Ne treba jesti za dvoje: Tijekom trudnoće tijelo žene traži samo 250 kalorija više Trudnoća

Prestala sam se vagati!

Svaki dan sam se vagala i provjeravala koliko sam kilograma dobila. Nisam htjela završiti i ovu trudnoću s previše viška kilograma. S druge strane, moje je tijelo radilo točno ono što je trebalo. Znala sam da mi broj na vagi ne bi mi trebao biti važan. Barem ne ovoliko. Odlučila sam pitati svoju primalju mogu li prestati pratiti svoju težinu. Objasnila sam da se želim usredotočiti na prehranu, vježbanje i uživanje u svom tijelu dok u meni raste novi život, a ne na brojke na vagi. Primalja se na moju radost složila. Poručila mi je da bi to bilo najbolje za moje mentalno zdravlje.

Sada, u 7. mjesecu ne znam koliko sam kilograma dobila, uživam u trudnoći...

Volim svoju trbuh. Uzbuđena sam što osjećam kako se moja beba miče. Svakodnevno gledam prekrasne promjene na mom tijelu. Gledam kako se tijelo mijenja stvarajući novi život. I u tome u potpunosti uživam. 

Naravno, ako me ikad ponovno zabrine moja tjelesna težina, rekla bih primalji da se ponovno želim vagati, ali za sada to nije slučaj. Zahvalna sam što je i čula i prihvatila moj zahtjev za prestankom vaganja. Ova mala promjena toliko mi je poboljšala trudnoću i mentalno zdravlje.  Ne planiram pratiti ni svoju težinu nakon porođaja. Sve dok smo dijete i ja zdravi i sretni,  brojevi na vagi jednostavno nisu važni.

Možda te zanima... 'Bila sam posramljena zbog kilaže u trudnoći od strane medicinskog osoblja' Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.