Trudnoća Trudnica 05. listopada 2016.

Simptomi i liječenje anemije u trudnoći

trudnica trudnoća
Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Anemija gotovo nikada nije toliko ozbiljna da bi mogla ugroziti bebino zdravlje i lako ju se može izliječiti tabletama, kao i pravilnom prehranom

Jednostavno rečeno, anemija je stanje u kojem je u krvi smanjen broj crvenih krvnih zrnaca. U njima je hemoglobin koji prenosi kisik do svih organa, što u prijevodu znači da ako nemate dovoljno crvenih krvnih zrnaca, u vašem organizmu nema ni dovoljno kisika.

Krv trudnice se tijekom trudnoće dodatno razrjeđuje, pa je vrlo važno da se ona zdravo hrani i konzumira namirnice bogate željezom (zeleno lisnato povrće, crveno meso, mahunarke, cikla, riba, jaja...). Osim toga, preporučljivo je uzimati folnu kiselinu.

Važnost folne kiseline u trudnoći

Anemija gotovo nikada nije toliko ozbiljna da bi mogla ugroziti bebino zdravlje, ali anemične trudnice mogu biti bezvoljne.

Prvi simptomi su umor, bljedilo, zadihanost i česte vrtoglavice. Međutim, da bi liječnik bio potpuno siguran da je riječ o anemiji, morat će napraviti analizu krvi i, ako treba, propisati  terapiju. Nakon dva-tri tjedna, razina hemoglobina u krvi trebala bi se podići, a tegobe nestati.

Liječnik će vam propisati tablete željeza, ali se i dalje preporučuje unos putem hrane. Kao posljedica uzimanja tih tableta može javiti zatvor, pa ako se to dogodi, zamolite liječnika da vam propiše drugi preparat. Nikada tijekom trudnoće nemojte na svoju ruku uzimati bilo kakve preparate. Uvijek se prvo posavjetujte s liječnikom.

Sigurni lijekovi za trudnice i dojilje

Anemija kao takva ne može naškoditi bebi, a i vi bi se, čim počnete piti tablete, trebali osjećati bolje. Nastavite uzimati propisane preparate sve dok vam se razina hemoglobina u krvi ne ustali na normalnim vrijednostima.

Trudnička prehrana po tromjesečjima

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.