Trudnoća Porođaj 15. studenoga 2021.

'Odlazak na toalet nakon carskog reza može biti pakao'

Foto: Thinkstock ; Stolica nakon poroda
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Carski rez je veća abdominalna operacija te je osjećaj boli u nekoj mjeri neizbježan. No, vrlo se rijetko progovara o problemima sa stolicom nakon carskog reza, koje doživljavaju mnoge žene. Christine Burke je otvoreno ispričala svoje iskustvo s odlaskom na toalet, prvi put nakon carskog reza.

“Prije nego što sam imala djecu, moje prijateljice koje su već bile majke voljele su mi puniti glavom horor pričama o porodu i životu nakon rođenja djeteta:

"Nikad, nikad više nećeš spavati",

"Seks će postati dosadan posao",

"Nećeš prepoznati svoje grudi", govorile su mi.

No, zbog svih njihovih savjeta, zbog sve mudrosti koju su mi prijateljice pokušale prenijeti prije nego što sam rodila svoje dijete, niti jedna od njih nije spomenula kako je ići na toalet nakon carskog reza. Nitko od njih nije smatrao da je primjereno prenijeti sve ono što osjećate nakon što vam se crijeva “ne pomaknu” osam dana, a s vama je dijete koje neprestano plače, pored vas u kupaonici. To su dragocjene informacije koje sam trebala imati, a nažalost nisam bila nimalo pripremljena.

Možda te zanima... 'Rodila sam carskim rezom na zahtjev i ponosna sam na svoju odluku' Trudnoća

Kad se moj sin rodio nakon hitnog carskog reza, odlazak na toalet nije mi bio prioritet. Moje je tijelo prošlo kroz pakao donoseći to dijete na svijet i više sam se brinula o lijekovima protiv bolova i o mogućnosti dojenja, nego zbog “kretanja” crijeva. Stopala su mi natekla do neprepoznatljivosti i bila sam toliko umorna da sam drugu večer u bolnici zaspala tijekom večere. Kad smo se vratili kući, moj život bio je zamućen bolnim bradavicama, jakim bolovima u kostima… No, bila sam toliko zaokupljena bebom i svime nabrojanim, da nisam skoro ni primjetila da je prošlo već osam dana, a ja još uvijek nisam obavila nuždu. Tada sam počela paničariti.

Budući da sam prvi put mama, odmah sam nazvala ordinaciju svog obiteljskog liječnika i uvjerili su se da može proći neko vrijeme dok se normalan rad crijeva ponovno ne uspostavi, nakon carskog reza. Sestra mi je predložila da uzmem nešto za poticanje stolice, pokušam se opustiti i pustiti prirodu da odradi svoje. Kad sam spustila slušalicu, medicinska sestra zavjereničkim šapatom rekla je: "Sretno i Bog vam pomogao."

Carski rez Možda te zanima... Mama nakon carskog reza: 4 stvari koje ne želimo čuti Beba

Kad sam prvi put počela osjećati tutnjavu u trbuhu, uzela sam bebu, njegovu sjedalicu, telefon, pelene i u osnovi cijeli sadržaj torbe s pelenama i otišla brzo postaviti pravi kamp u svojoj kupaonici. S pravom sam pretpostavila da će proći neko vrijeme dok se “magija” ne dogodi i htjela sam biti spremna. Ugnijezdila sam svog sina u sjedalicu, skinula hlače i smjestila se na “prijestolje” s mnogo manje ceremonije nego što pretpostavljam kraljica Elizabeta ima kad sjedne na svoje prijestolje. Ona barem ima krunu.

A onda su se pojavili bolovi u želucu. Crijeva su mi se stisnula i iskrivila dok su mi hrabro pokušavala progurati kamenje tvrdo poput ugljena kroz crijeva. Preplavio me znoj i molila sam da me Bog brzo odvede. Dok sam se grčila naprijed-natrag na zahodu, bila sam poprilično sigurna da sam vidjela sve zvijezde i anđele na nebu.

Eto, ovo je oporavak od carskog reza: trbušnjaci su vam podijeljeni i ponovo sašiveni, a to uzrokuje problem kada se morate naprezati da iz rupe veličine o, izbacite kamen veličine limuna. Dok je moj sin vrištao iz svoje sjedalice, zidovi kupaonice odjeknuli su zvukovima mog naprezanja i njegovim zahtjevima za dojenjem. Ja sam se u svojoj histeriji brinula da će susjedi nazvati policiju jer sam prekasno shvatila da je prozor moje kupaonice širom otvoren, dopuštajući tako svima da svjedoče o mom glasnom “silasku u pakao”.

Možda te zanima... Video: Nevjerojatne snimke beba u prvih 20 sekundi života Trudnoća

U pokušaju da smirim situaciju: obrisala sam znoj s čela, dovukla se do svoje spavaće sobe. Za nekoliko trenutaka, kad sam se vratila na “prijestolje”, stisnula sam trbušne mišiće onim zadnjima atomima snage i vrisnula - dok sam u toalet oslobađala bol i bijes deset tisuća žena nakon poroda. Kad sam začula udarac i zvuk moje stolice kako udara o dno zahoda poput olovnog balona, ​​opustila am se i naslonila glavu na zid.

Uspjela sam – preživjela  sam prvi odlazak na zahod nakon carskog reza." 

Možda te zanima... 'Idem na treći carski rez i nije me uopće sram' Trudnoća
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • wadoran

    My companion is making $77 hourly at the PC. He has been laid off from work 5 months prior, yet a month ago he rounded up $10258 by simply telecommuting with program he uncovered on the web. This is the thing that he does... Give it a shot yourself... Visit Now... https://bit.ly/39JrDqt

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.