Roditelji Sretna mama 04. ožujka 2015.

Besplatno savjetovalište za majke poslije poroda

lina đulvat natalija stanković
Foto: Danijel Berković/PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ako vam je iskustvo poroda bilo neugodno, stresno, teško ili traumatično, ili vam majčinstvo 'teško pada' i ne osjećate se ugodno u ulozi majke, javite se u Savjetovališe za majke poslije poroda na društvenoj mreži Klokanice

Majčinstvo se smatra ugodnim životnim iskustvom, no za mnoge žene ono nije tako ugodno i jednostavno. Već i sam porod može biti neugodan pa čak i traumatičan, a posljedice se mogu vidjeti na mnogim razinama: tjelesnoj, emocionalnoj, misaonoj ili na razini ponašanja. Kada žena doživljava probleme u području za koje većina društva, pa često čak i ona sama, smatra da treba i mora biti ugodno, onda nije lako progovoriti o takvom iskustvu. Ženama nije lako pričati o tome da im porod i majčinstvo 'teško pada' i da se ne osjeća ugodno u ulozi majke, da se ne snalaze onako kako su očekivale i kako okolina očekuje. Mnogima nije jednostavno i lako tražiti pomoć.

Mame koje daju podršku

Upravo zbog toga, na društvenoj mreži Klokanice otvorili smo Savjetovalište za majke poslije poroda, u kojem će naše suradnice Natalija Stanković i Lina Đulvat direktno odgovarati na vaša pitanja. Natalija je psihologinja s višegodišnjim iskustvom u savjetodavnom radu s djecom, mladima i odraslima. Majka je troje djece, od dvanaest, devet i četiri godine, i posebno voli raditi sa ženama i majkama koje traže podršku i pomoć. Lina je psihoterapeutkinja s višegodišnjim iskustvom u grupnom i individualnom radu s pojedincima na unapređenju kvalitete života, razvoju vlastitih potencijala, partnerskih odnosa, odnosa u obitelji te profesionalnog razvoja. Majka je dvoje djece, kćeri od sedam i sina od četiri godine. Inspirirana vlastitim iskustvom roditeljstva, dodatno se educira u tom području, kao i u području trudnoće i poroda.

Majke kojima je iskustvo poroda bilo neugodno, stresno, teško ili traumatično, mogu se javiti u Savjetovalište, gdje će dobiti podršku i moći proraditi neugodno iskustvo kako bi dalje nastavile život na kvalitetan i zadovoljavajuć način.  

Kada potražiti pomoć?

Budući da još nema sustavih istraživanja koja se bave problemima koje majke doživljavaju za vrijeme trudnoće, na porodu i nakon njega, teško je točno utvrditi koliko su ovi problemi česti. "Iako nema sustavnih istraživanja, gotovo da u svom radu nismo susrele ženu koja o porodu i periodu nakon njega nije pričala s nelagodom i to bez obzira zbog kojih nam se razloga primarno obratila. To ukazuje na činjenicu da porod danas često ne predstavlja 'prirodno iskustvo', a mnoge žene susreću se i sa kršenjem njihovih temeljnih ljudskih prava, kada pričamo o odnosu ljudi koji bi im trebali pružati podršku u tom periodu njihovog života. Pokazuje nam to i akcija koju je pokrenula udruga Roda. Na svjetlost dana izašla su neugodna iskustva koje su doživjele i koje doživljavaju mnoge žene. Na žalost majčinstvo nekih žena počinje neugodom, nelagodom, strahom, traumom", kaže Natalija Stanković.

Ona i Lina Đulvat bave se ovakvim temama i u svom radu u Psihološkom centru Razvoj. "Sa ženama najčešće radimo individualno, pojedinačno. Ovisno o razlozima dolaska i problemima s kojima se žena susreće, ovisi i način rada i trajanje savjetovanja, odnosno psihoterapije. U radu s njima uvidjele smo važnost međusobne podrške žena sa sličnim iskustvima, pa smo pokrenule grupu koja se sastaje dva puta mjesečno. Trenutno oformljujemo jednu u Zagrebu i Varaždinu. Grupa podrške za majke poslije poroda je besplatna", kažu naše suradnice te poručuju čitateljicama Klokanice:

"Ako se osjećate loše, ako ste porod doživjeli kao neugodno, možda čak i traumatično iskustvo, ako se teško nosite sa svojom ulogom majke, ako se vaše raspoloženje promijenilo, depresivni ste, ansksiozni, tjeskobi, ili imate neki drugi osjećaj, ili problem u ponašanju i doživljavanju i osjećate da ne možete sami, važno je da potražite pomoć. Ponekad ishod nije onakav kakav smo očekivali, ponekad i uz najbolju volju teško možemo 'prihvatiti' svoje iskustvo i krenuti zdravo i sigurno dalje. Potražiti pomoć kada nam je teško i kada ne znamo kako dalje znak je hrabrosti, a ne slabosti."

Kako se javiti u Savjetovalište?

Da biste se povezali s našim savjetnicama, trebate biti registrirani član Klokanice. Kada se registrirate, automatski vam se otvara profil na našoj društvenoj mreži, na kojoj, slično kao na Facebooku, možete objavljivati statuse i fotografije, povezati se s ostalim članovima te s njima razmjenjivati i privatne poruke.

Na naslovnici svog profila, kliknite na rubriku Prijatelji pa će vam se otvoriti tražilica u koju trebate upisati Savjetovalište za majke poslije poroda. Kroz poruke (plavi gumb) im se možete izravno obratiti sa svojim pitanjima.

Sprijateljite sa sa Savjetovalištem za majke poslije poroda i potražite savjet ili podršku!

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • catheryne

    Imala sam tumor u trudnoći koji se otkrio poslije poroda .Hodgkinov limfom. Iskusna hematologica koja me liječila rekla je da ne priznaje p. depresiju. Rekla je da puno pitam, ništa ne slušam i nikad nije imala vremena za mene. Nisam tome pridavala važnost jer je zaista stručnjak i izlječila me. Kao da se sad neke stvari izražavaju, nakon dvije i pol godine. Porod u Petrovoj je bio ajme.... imala sam komplikacije nakon epiduralne, em što se nisam zbog izrazitih mučnina mogla brinuti o novorođenčetu, kad sam se oporavila, dijagnoza tumor. Mokraća je znala tijekom poroda pola sata biti kraj mene, pred sam kraj od bolova nisam mogla noge držati, a morala sam sama...ružno iskustvo Koliko traje ptsp nakon poroda

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.