Trudnoća Porođaj 01. lipnja 2021.

Žene opisuju porođajnu bol: 'Mješavina teške mjesečnice, bolova u leđima i zatvora....'

Foto: Thinkstock Porod i porođajna bol
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kako svaka osoba ima drugačiji prag boli, tako i svaka žena ima drugačije iskustvo s porođaja...

Mnoge trudnice brine bol prilikom poroda, a forumi i internetski portali vrve različitim informacijama i podijeljenim mišljenjima. Budući da je bol vrlo individualna, neke žene imaju lagodno iskustvo poroda bez bolova i one su zaista prave sretnice! Za druge je trudnice porođajna bol poprilično jaka.

Naravno da je to "bol sa svrhom" i da je nagrada najljepša na svijetu, međutim ponekad je teško pobijediti strah od porođajne boli. Internetska stranica Mumsnet podijelila je priče mama s poroda, a neke od njih prenosimo u nastavku.

Jedna je buduća mama htjela saznati koliko zapravo boli porod te je zamolila druge korisnice foruma da podijele svoja iskustva.  

 “Prijateljica me nedavno pitala koliko je bolno. Rekla sam joj da ne postoji način da to opišem. Ne mogu se sjetiti ničega što objašnjava osjećaj", izjavila je jedna mama, dok je druga slikovito opisala porođajnu bol: "Hm, porod je nešto poput guranja lubenice kroz ključanicu".  "Mislim da postoje točke boli kada većina ljudi misli da bi mogli umrijeti, zar ne? To bi moglo lijepo opisati i porod... ”, napisala je jedna žena.

Možda te zanima... Porođajna bol je jedina bol u životu koja nam neće nauditi Trudnoća

Neke su mame imale zaista pomiješane osjećaje

“Bilo je vrlo bolno, ali moje je tijelo stvorilo neku nevjerojatnu hormonalnu stvar koja me dovela u stanje potpunog blaženstva. Jedva sam čekala ponovno zatrudnjeti godinu nakon poroda, ne da bih rodila drugu bebu, već samo da bih ponovno doživjela taj poseban osjećaj ", prisjetila se druga žena, a drugi su poskočili da kažu da su i oni osjećali isto.

No, velika većina mama se nije složila s ovim opisom.

“Porod bih opisala kao najgori gastroenteritis ikad. Ili svinjsku gripu ", napisala je druga mama, dok je jedna žena opisala porod kao mješavinu užasno teške boli tijekom mjesečnice, bolova u leđima i zarobljenog vjetra odjednom.

Vrijedno je boli!

Mnoge su majke željele naglasiti da su njihovi porodi uključivali naizgled nemoguće podvige, pritisak i naporan rad - i podnošljivu vrstu boli.

"Moj porod je bio s epiduralnom te s vrlo mirnim i civiliziranim naporima, bez boli", prisjeća se jedna mama.

“Osjećala sam nešto poput najgore boli u razdoblju koju je pratio najgori zatvor ikad. Neugodno, ali može se izdržati ”, potvrdio je drugi.

Kao da na wc-u izbacujem prijenosni televizor. " - zapisala je jedna mama.

"Ne postoji način da se to objasni, užasno je, ali podnošljivo i vrijedno toga", napisala je jedna žena.

porod Možda te zanima... Oporavak od vaginalnog i carskog porođaja: 10 najčešćih pitanja i odgovora Beba

Široki spektar porođajne boli

Mnogo je mama istaknulo da su spektar iskustava i razina boli potpuno normalni te da su realna očekivanja izuzetno važna.
Naravno, kao što je jedna žena istaknula, bezbroj žena se odlučuje proći kroz porod iznova, što ukazuje na to da je bolno, ali na kraju izdržljivo i zaista vrijedno svega.

I na forumu MissMame često se pojavljuju pitanja vezanu uz porođajnu bol. Korisnica Lilly7 pokušala je smiriti sve trudnice koje se boje poroda:

"Cure, ništa se ne bojte! Mi žene smo “napravljene” tako da rodimo! I ja sam bila u panici teškoj, prenijela 10 dana, do zadnjeg dana zatvorena skroz, ali kad je krenulo nemaš vremena razmišljat o ničemu nego samo da izguraš trud po trud. Da, boli užasno, ali nije to ništa što se ne može izdržat, a ja sam rodila bez epiduralne, bez ičega za ublaženje bolova, cijelu noć prirodni trudovi i povraćanje, u 8 ujutro drip i u podne rodila! Nismo prve koje tamo porađaju, imajte povjerenja u svoje liječnike, stvarno dobijemo preveliku nagradu da bi to prošlo baš bez ikakve muke!".

Panika i strah pojačavaju bolove

"U prvoj trudnoći je blaženo neznanje, ali kad sve krene - nema povratka. vrlo brzo shvatiš što se događa i što trebaš raditi. Naši strahovi su se pojavili kada se počelo uplitati u porode i kada su žene počele pričati o tome. Treba se pokušati maksimalno opustiti, disati i pratiti znakove koje nam tijelo šalje. i to je to. kada smo u strahu, to pojačava paniku pa samim time i bolove. To je moje mišljenje. imam jedan prirodan porod iza sebe, trudove koji su trajali 13h, malo dripa i prekrasnog dječaka doma. Krajem listopada me očekuje drugi porod, pa ćemo vidjeti kako će to izgledati ovaj put", napisala je.

Možda te zanima... Prvorotkinjama prva faza poroda može trajati i do 24 sata Trudnoća

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.