Trudnoća 15. travnja 2022.

Kako se izboriti sa zatvorom u trudnoći?

Foto: Shutterstock ; Zatvor u trudnoći
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Teška i tvrda stolica može biti rezultat visoke razine progestrerona koji usporava probavu. Jedite puno vlakana i suhe šljive, pijte puno tekućine i redovito vježbajte. Laksative je najbolje izbjegavati

Zatvor je vrlo česta pojava tijekom trudnoće i pogađa do 40 posto trudnica. Zatvor karakteriziraju manje od tri stolice tjedno ili tvrde i teško prohodne stolice. Iako je ovo stanje veoma neugodno i može povećati rizik od pojave hemoroida, zatvor ne predstavlja opasnost za fetus, poručuje ginekologinja Yen Hope Tran za Insider

Teška i tvrda stolica može biti rezultat visoke razine progesterona, koji opušta crijeva, što znači da otpadne tvari prolaze probavnim sustavom sporije. Kako beba raste, u kasnijoj fazi trudnoće dolazi do povećanja maternice koja pritišće crijeva i otežava prolazak sadržaja kroz probavni sustav. Zatvor u trudnoći mogu uzrokovati i hormonalne promjene, dehidracija i prehrana, uzimanje dodataka željeza, lijekovi (na primjer, za ublažavanje žgaravice i dodaci kalcija) kao i povijest zatvora. 

proljev kod djece Možda te zanima... Proljev kod djece: Pedijatar savjetuje što učiniti i kako ga liječiti Beba

Kako se riješiti zatvora u trudnoći? 

Jedna od prirodnih metoda rješavanja opstipacije je promjena prehrambenih navika. Pijte više vode, redovito vježbajte (ako trudnoća nije rizična i imate dozvolu liječnika), masirajte abdomen, a pomoći mogu i neki lijekovi koje možete uzimati uz konzultacije s liječnikom (za omekšavanje stolice).

Jedite puno hrane bogate vlaknima poput žitarica, voća i povrća. Nekim ženama pomaže jesti kokice, ali jedite prirodne, a ne s dodanim maslacem, uljem ili soli. Previše hrane bogate vlaknima može prouzročiti nelagodu, nadutost ili vjetrove tako da ćete možda morati eksperimentirati kako biste shvatili koju hranu najbolje podnosite. Unošenje više manjih obroka dnevno pomaže probavnom sustavu da lakše probavlja hranu i smanjuje pojavu nadutosti i tvrde stolice u trudnoći.
 

Važno je piti puno tekućine, najmanje dvije litre dnevno. Osim puno vode, preporučuje se piti čaj i prirodne sokove od voća ili povrća.  Jedite suhe šljive ili popijte čašu soka od šljiva svakog dana. Razmislite o drugim proizvodima koji sadrže prirodne ljuskice indijskog trputca; njih možete kupiti bez recepta. Možete ih uzimati redovito, jednom ili dva puta dnevno. Najbolje je izbjegavati laksative, budući da oni mogu izazvati grčeve u abdomenu i, povremeno, stezanja maternice. 

Redovito vježbajte. Vježbanje potiče rad crijeva pa se preporučuje vježbati najmanje tri puta tjedno 20 do 30 minuta. Prethodno je uputno provjeriti s liječnikom koje vježbe su sigurne u trudnoći.

trudnica Možda te zanima... 11 čestih tegoba u trudnoći i rješenja za njih Trudnoća


 

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.