Trudnoća Liječenje neplodnosti 06. svibnja 2013.

Policistični jajnici prijete ženskoj plodnosti

neplodnost, test
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Uz policistične jajnike i preranu menopauzu, česta smetnja začeću su i problemi s prohodnošću jajovoda, malformacije genitalnog sustava te tumori i miomi

"Oko 10 posto žena u dobi između 15 i 44 godine starosti, pokazala su istraživanja provedena u SAD-u, ima probleme s neplodnošću. Među glavnim uzrocima neplodnosti je nedostatak ovulacije. Ta pojava nerijetko je uzrokovana policističnim jajnicima (PCOS sidrom) od čega pati veliki broj žena, a osim što sprječava začeće, izaziva i cijeli niz drugih problema i smetnji kod žena, bez obzira na njihovu dob", kaže prof. dr. Dražen Postružnik, specijalist ginekologije.

Menopauza već u kasnim tridesetima

"Način života, prehrane i stres te genetsko nasljeđe uzrok su što sve veći broj mladih žena prerano ulazi u menopauzu. Ona prosječno nastupa u pedesetim godinama života, no sve je više slučajeva u kojima žene u menopauzu ulaze u četrdesetima, pa čak i u kasnim tridesetima. Prerana menopauza je izravan rezultat prestanka rada jajnika i drastičnog pada hormona estrogena i progesterona, rezultira neredovitim mjesečnicama i sve slabijom proizvodnjom hormona", objašnjava prof. dr. Postružnik.

Osim takvih pojava, smetnja začeću su i problemi s prohodnošću jajovoda, bilo da su zatvoreni, slijepljeni ili loše prohodni, zbog čega se 'veliko putovanje' jajašca otežava. Česti su uzroci i malformacije genitalnog sustava te tumori i miomi. Riječ je o najčešće dobroćudnim tumorima maternice zbog kojih pati gotovo svaka druga žena.

Naime, prema nekim studijama zasnovanim na statistikama koje je objavio stručni časopis Fertility Sterility, tijekom života miome ima 50-60 posto svih žena. Oni nastaju od mišića maternice, a ovisno o lokaciji i veličini, ponekad mogu uzrokovati neplodnost ili smanjenu plodnost.

Od mioma pati svaka druga žena

Miomi se ponekad javljaju i kod sasvim mladih žena, a liječnici kada žele odgoditi ili izbjeći operaciju, koja je jedini efikasni način uklanjanja mioma, primjenjuju neoperativna liječenja. Problem s neoperativnim liječenjem mioma jest što se nakon završetka terapije miomi vraćaju, odnosno nastavljaju rasti.

Miomi se dijele na submukozne (koji se nalaze unutar same šupljine maternice i mijenjaju joj oblik), intramuralne (koji se nalaze u stijenci, odnosno mišiću i ako nisu preveliki, ne mijenjaju oblik šupljine maternice) i subserozne (koji sa stijenke maternice polaze prema van, odnosno trbuhu).

Prema podacima American Journala of Obstetrics and Gynecology, miomi nemaju veliku ulogu u sprječavanju želje za začećem, ali mogu stvarati probleme ovisno o vrsti, položaju i veličini. Submukozni miomi smetaju implantaciji, no intramuralni miomi mogu biti vezani za veći broj spontanih pobačaja, dok subserozni miomi nemaju utjecaja na stopu trudnoća.

Ako se dogode trudnoće uz dijagnosticirano postojanje mioma, one u pravilu prolaze dobro, no češće završavaju carskim rezom, stavom djeteta zatkom ili nekim drugim neuobičajenim položajem ili čak prijevremenim porodom.

Materinstvo otežava razvoj endometrioze

"Prepreka začeću može biti i endometrioza, bolest kod koje se sluznica maternice ne nalazi samo u šupljini maternice, već se pojavljuje i na drugim mjestima – može se naći u trbušnoj šupljini, često se nalazi na jajnicima i jajovodima, mokraćnom mjehuru, ali i na vezivnom tkivu. Razlozi nastanka nisu poznati, no materinstvo otežava razvoj bolesti. Endometrioza može uzrokovati međusobno sraštanje organa, što utječe na njihovo funkcioniranje", upozorava prof. dr. Postružnik.

Dodaje da osim tih ozbiljnih dijagnoza, na neplodnost žene utječu životna dob, spolno prenosive bolesti, hormonalni poremećaji, stroge dijete, pretjerana mršavost ili pretilost, pušenje, pretjerana konzumacija alkohola.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.