Roditelji Tatina zona 04. rujna 2014.

I muškarci mogu imati simptome trudnoće!

trudnica
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Jedna trudnica na forumu piše kako se njezin partner ponaša kao da je i sam trudan, a takva situacija, u kojoj muškarac partneričinu trudnoću doživljava kao vlastitu, ima i svoju znanstvenu podlogu. Pročitajte što još na forumu o ponašanju muškaraca u trudnoći pišu čitateljice Klokanice!

Kako su se vaši partneri ponašali dok ste bili trudni? Jesu li imali razumijevanja za trudničke tegobe i promjene raspoloženja te vam pružali podršku, ili su se i sami ponašali kao da imaju sve simptome trudnoće? U takvoj se neobičnoj situaciji našla naša čitateljica krafnica koja je na forumu pitala druge buduće mame jesu li i njihovi partneri tako intenzivno doživjeli njihovu trudnoću.

"Od kad sam trudna ponekad imam osjećaj da je i moj partner trudan sa mnom. Od kad ga znam ne jede slatko, čak i kavu pije bez šećera, nikad ne pretjeruje u jelu. Od kad sam trudna sve se promijenilo, davi se u čokoladama i gumenim bombonima, tijekom noći ide piškiti tri puta isto kao i ja, promjene raspoloženja… ", piše krafnica.

Ovakva situacija, kada muškarci partneričinu trudnoću doživljavaju kao vlastitu, ima i svoju znanstvenu podlogu. Radi se, naime, o suosjećajnoj trudnoći koju, objašnjava američki ginekolog Norman Duerbeck, potiču stres i empatija.

"Stres oslobađa kemikalije u tijelu koje se mogu manifestirati i kao suosjećajna trudnoća. Zbog financijskih briga, zdravstvenih problema, trudnoća je često stresna za obje strane. Pridoda li se tu malo empatije, vrlo lako se razvija suosjećajna trudnoća. Ipak, ti simptomi nisu toliko česti, a i češće se javljaju u određenim situacijama. Tome su podložniji parovi koji su se borili s neplodnošću ili koji su doživjeli gubitak djeteta", pojasnio je dr. Duerbeck. U vrlo rijetkim situacijama neki se muškarci susreću s ekstremnim oblikom suosjećajne trudnoće kada u njihovom organizmu dolazi i do hormonske promjene.

Naime, stres može smanjiti razinu testosterona kod muškaraca, a istodobno se može povećati razina kortizola.

"Previše kortizola dugoročno može dovesti do povećanog prolaktina što pak može dovesti do fizičkih simptoma kao što su povećanje grudi", kaže ginekolog.

Sudjeluju u kućanskim poslovima

Ovakvu promjenu ponašanja, koju prolazi partner naše čitateljice krafnice, ne prolaze partneri ostalih naših čitateljica na forumu, no one pišu kako su tijekom njihove trudnoće postali mnogo pažljiviji i tolerantniji.

"Moj je jedino više mazan i moram priznat jako pažljiv i ništa mu nije teško napraviti", piše piper. I suprug čitateljice Tine0208 puno više sudjeluje u kućanskim poslovima, a pomaže joj i u kuhinji.

"Sviđa mi se što ima volju naučiti nove stvari, poput pripremanja palačinki. To me jako veseli jer je to meni uvijek muka raditi, a ovako sjednem kraj njega i uživam dok on peče palačinke", pohvalila je svog supruga Tina0208.

Kako pišu naše čitateljice, budući se tate tijekom trudnoće često udebljaju jer sa svojim partnericama češće jedu. To se dogodilo supruzima čitateljica ProudMomy, MarijeŠ, mimi22 i rhaee.

"Ne mogu reći da se nešto promijenio, ali dobio je malo na kilaži pa ubrzo skinuo… Papa skupa sa mnom pa se nekad zaleti malo previše - ja odem od stola, a on još 'malo'", podijelila je svoje iskustvo MarijaŠ.

Priprema za bebu

Što se tiče same pripreme za dolazak bebe, većina budućih tata sa zanimanjem prate sve promjene i sve faze razvoja bebice u trbuhu, sa svojim partnericama odlaze na ultrazvučne preglede, pričaju s trudničkim trbuhom, a brinu se i oko nabave svih potrebnih stvari za dolazak novog člana obitelji.

"Zbilja sudjeluje u svemu. Ide sa mnom na preglede, priča bebi u trbuhu, predlaže načine odgoja, čita odgovarajuću literaturu pa komentiramo i slično. Beba je jako željena i jedva čekamo da ju upoznamo pa se sukladno tome i ponašamo", napisala je Vlatka26.

I čitateljici angellah suprug je bio velika podrška, a to joj je, napisala je na forumu, bilo najvažnije kada je u njihovu obitelj došao novi član.

"Naš tata je išao na tečaj prije poroda i slušao o njezi beba. Također je slušao moje izvještaje s tečaja o dojenju i psihičkim promjenama kod mame nakon poroda. Govorila sam mu o problemima u dojenju, potrebnoj podrški i famoznim skokovima u razvoju. To nam je puno pomoglo kad sam bila nesigurna u svoje odluke i postupke, a on je došao s informacijom koju je čuo od mene ili na tečaju. Znao bi me podsjetiti na nešto što sam zaboravila. Kad je bilo najteže objektivno je primijenio znanje koje je stekao i pomogao mami da se vrati u normalu", napisala je angellah.

Jesu li vaši partneri imali simptome trudnoće? Kako su se ponašali u tom periodu? Napišite nam u forumu!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.