Trudnoća Planiranje trudnoće 08. siječnja 2024.

Muškarci koji planiraju bebu, trebali bi se suzdržavati od alkohola barem 3 mjeseca

Foto: Unsplash
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kad par planira bebu, obično su svi pogledi i nade usmjereni u – ženu. No, za trudnoću treba dvoje, pa ne treba nikako zanemariti i „smjernice“ za muškarca…

Za trudnoću je, na ovaj ili onaj način, uvijek potrebno dvoje. I kako važnu ulogu u tom procesu igra žena, što svi znamo, gotovo jednako važnu igra i muškarac. U tom razdoblju kad par pokušava začeti bebu, nije loše pridržavati se nekih smjernica u svakodnevnom životu – što se tiče prehrane, načina života i slično. Mnoge žene to čine, kako bi na neki način pripremile svoj organizam za bebu i osigurale joj najbolje moguće uvjete.

No, ako par planira začeće, možda bi na ono što unosi u organizam trebao pripaziti i muškarac. Čini se da bi bilo vrlo važno izbjegavati alkohol, i to ni manje ni više nego – tijekom 3 mjeseca. Do tog su zaključka došli stručnjaci tijekom jednog istraživanja, a ustanovili su da bi se tako moglo izbjeći do određene mjere probleme u razvoju.

Nije posebna tajna da alkohol i trudnoća ne idu zajedno i da je najbolje kloniti ga se dok planiramo začeti, ali dosad se uglavnom smatralo da se to odnosi na žene, dok je kod muškaraca alkohol mogao utjecati na kvalitetu sperme, ali i to u jako velikim količinama. No, ovo istraživanje otkrilo je neke nove podatke. Muškarac koji redovito pije može imati spermu koja utječe na razvoj posteljice, a njihov izloženost alkoholu može čak dovesti do oštećenja mozga i lica, što se povezuje s fetalnim alkoholnim sindromom (FAS). Također može utjecati na rezultate IVF-a.

U studiji objavljenoj u časopisu Andrology, dr. sc. Michael Golding, profesor na teksaškom sveučilištu A&M, rekao je da su ranije vjerovali da je potrebno oko mjesec dana da se učinci alkohola uklone iz tijela. Sada tvrde da bi muškarci trebali izbjegavati alkohol i dulje nego što se mislilo.

"Kad netko redovito konzumira alkohol i onda prestane, tijelo te osobe prolazi kroz povlačenje, razdoblje u kojem mora naučiti kako djelovati bez alkohola," rekao je Golding. "Ono što smo otkrili je da piće još uvijek negativno utječe na očevu spermu čak i tijekom procesa odvikavanja, što znači da je potrebno puno više vremena nego što smo prije mislili da se sperma vrati u normalu."

Iako su mislili prvotno da će taj proces trajati oko mjesec dana, pokazalo se da je potrebno puno duže da nestane učinak alkohola na spermu.

Učinak alkohola na mušku plodnost

Kada osoba pije alkohol, jetra doživljava oksidativni stres. To potiče proizvodnju više određenih kemikalija, što prekida normalnu staničnu aktivnost. Goldingov tim otkrio je da odvikavanje uzrokuje istu vrstu oksidativnog stresa koji se javlja kada osoba pije. Zbog tog je trajanje učinaka alkohola na tijelo duže od onog što se dosad mislilo.

"Tijekom odvikavanja, jetra doživljava stalni oksidativni stres i šalje signal cijelom muškom tijelu," rekao je Golding. “Reproduktivni sustav tumači taj signal i kaže: ‘Oh, živimo u okruženju koje u sebi ima jako jak oksidativni stresor. Moram programirati potomke da se mogu prilagoditi takvom okruženju’.

Golding kaže da očevi ne bi trebali piti najmanje tri mjeseca prije začeća.

"Ima još puno posla prije nego što dobijemo točan odgovor, ali znamo da se sperma stvara tijekom 60 dana, a proces povlačenja traje najmanje mjesec dana", rekao je. “Dakle, moja bi procjena bila da se čeka najmanje tri mjeseca.“

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.