Trudnoća 03. lipnja 2024.

Novi test mogao bi predvidjeti preeklampsiju već u prvom tromjesečju

Foto: Unsplash+
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Svaka trudnica čula je za preeklampsiju i zna da je upravo to razlog zbog kojeg je važno kontrolirati tlak tijekom trudnoće, kako on ne bi bio previsok. Novi test nudi novu nadu!

Mnoge žene ne znaju za preeklampsiju sve dok ne zatrudne. Nije to izrazito često stanje, pa nije teško ne čuti za to dok te ne zanima. No, preeklampsija je stanje koje pogađa 2%-8% trudnica i većina trudnica tijekom trudnoće ipak sazna za to, budući da je važno pripaziti na znakove koji bi mogli ukazivati na opasnu preeklampsiju.

visoki tlak Možda te zanima... Visoki tlak u trudnoći može biti opasan i za mamu i za bebu Trudnoća

Preeklampsiju karakteriziraju povišeni krvni tlak i proteini u mokraći, a stanje se obično razvija nakon 20 tjedana trudnoće. Iako se preeklampsija obično može kontrolirati, ponekad se može razviti u potpunu eklampsiju ili HELLP sindrom, pa zato preeklampsija može biti opasna po život i mame i bebe.

Iako dosad nije bilo načina za ustanoviti je li trudnica u opasnosti od preeklampsije, čini se da ipak postoji nada – novi krvni test može procijeniti koliki je rizik od ovog stanja u ranim tjednima trudnoće, puno prije nego što većina trudnica pokaže simptome.

„Ovaj test je osmišljen kako bi pomogao identificirati osobe koje imaju povećan rizik od razvoja preeklampsije prije 34. tjedna trudnoće“, rekla je April Bleich, dr. med., voditeljica opstetricije i ginekologije na Burnett School of Medicine. „Može se izvoditi u ranoj trudnoći, od 11. do 14. tjedna. Ovo je potpuno novi test i još ga nisu preporučile medicinske organizacije, ali postoji određeni optimizam da će ovaj test moći odigrati ulogu u prevenciji i liječenju preeklampsije.“

Iako još nema dovoljno informacija i podataka na temelju kojih bi se preporučilo svim trudnicama provođenje ovog testa, stručnjaci se slažu da je ovo svakako obećavajuće za daljnja istraživanja, a test bi se mogao uključiti i u redovnu kliničku praksu. Naravno, potrajat će dok taj test dođe do nas.

Inače, novi test je razvila tvrtka Labcorp, a on testira znakove preeklampsije u krvi trudnice. Test je namijenjen za upotrebu u ranoj trudnoći, između 11. i 14. tjedna, i može pokazati koliki je rizik od razvoja preeklampsije do 34. tjedna trudnoće. Prema priopćenju za tisak ove tvrtke, ovaj je test prvi takve vrste koji otkriva znakove preeklampsije u ranoj trudnoći. Test funkcionira na temelju procjene rizika procjenom četiri biomarkera povezana s rizikom od preeklampsije.

Biomarkeri su molekule pronađene u krvi ili tjelesnim tkivima koje su mogući znakovi bolesti.

Rizici za preeklampsiju

Postoji nekoliko čimbenika koji mogu povećati šanse trudnice da će razviti preeklampsiju tijekom trudnoće. Ti čimbenici su:

  • Visok krvni tlak
  • Dijabetes
  • Bolest bubrega
  • BMI koji ukazuje na pretilost
  • Pothranjenost
  • Visoki krvni tlak u prethodnim trudnoćama
  • Povijest autoimunih poremećaja
Možda te zanima... Je li moguća preeklampsija bez visokog tlaka? Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.