Trudnoća Trudnica 08. svibnja 2023.

Lažno pozitivan test za trudnoću: 6 je mogućih razloga zašto se to događa

Test na trudnoću
Foto: Freepik ; Lažno pozitivan test na trudnoću
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Lažno pozitivan test na trudnoću vrlo je rijetka pojava, ali moguća. Saznaj što može uzrokovati ovakav rezultat testa koji ti govori da si trudna, a vi ustvari to nisi

Kućni testovi za trudnoću uobičajen su alat koji se koristi kako bi otkrila jesi li trudna ili ne. Oni otkrivaju razinu beta hCG-a (humani korionski gonadotropin ili hormon trudnoće), koji oslobađa posteljica odmah nakon začeća. I dok neki testovi za trudnoću otkrivaju hCG vrlo rano u trudnoći i mogu biti vrlo precizni, ponekad mogu dati lažno pozitivan rezultat. Lažno pozitivni i lažno negativni testovi mogu se pojaviti iz raznih razloga, donosi Healthline

1. Biokemijska trudnoća

Moguće je imati pozitivan test na trudnoću čak i ako tehnički niste trudni. To se zove lažno pozitivno. Ponekad je uzrokovan biokemijskom trudnoćom.  Do kemijske trudnoće dolazi ako se oplođeno jajašce, poznato kao embrij, ne može implantirati ili rasti vrlo rano. Liječnici ne znaju što uzrokuje biokemijsku trudnoću, ali vjeruje se da proizlazi iz kromosomskih nepravilnosti koje dovode do nepravilnog razvoja embrija. Smatra se da su vrlo česti, ali obično prođu neotkriveni ako se ne napravi test na trudnoću. Ti rani rezultati testa, kada su pogrešni, mogu biti emocionalno iscrpljujući. Iz tog razloga, preporučuje se da pričekate tjedan dana nakon što ste očekivali menstruaciju da biste mogli koristiti test trudnoće kod kuće.

Zašto nastaje i može li se spriječiti biokemijska trudnoća?

2. Izvanmaternična trudnoća

Ponekad se oplođeno jajašce može implantirati izvan maternice, što uzrokuje izvanmaterničnu trudnoću.  To je ozbiljno i često vrlo opasno stanje za ženu, koje je potrebno odmah liječiti. Izvanmaternična trudnoća obično se događa ako oplođeno jajašce 'zaglavi' u jajovodu tijekom svog putovanja do maternice. 

Izvanmaternična trudnoća može se jednostavno dogoditi, ali faktori rizika uključuju:

  • ožiljno tkivo ili upala u jajovodu
  • izobličen jajovod ili druge kongenitalne anomalije
  • povijest liječenja neplodnosti kao što je in vitro oplodnja (IVF)
  • povijest operacije maternice ili jajovoda
  • povijest infekcija maternice u prošlosti
  • povijest prethodne izvanmaterične trudnoće

Izvanmaternična trudnoća također se može pojaviti u cerviksu, jajniku ili trbušnoj šupljini. Izvanmaternična trudnoća je hitan medicinski slučaj. To je ozbiljno i često vrlo opasno stanje za ženu, koje je potrebno odmah liječiti. Naime, liječnici upozoravaju kako izvanmaternična trudnoća može dovesti do značajnog gubitka krvi, ali i gubitka reproduktivnih organa. 

Simptomi izvanmaternične trudnoće uključuju:

  • oštri valovi boli u abdomenu, zdjelici, ramenu ili vratu
  • jaka bol na jednoj strani trbuha
  • lagano do jako krvarenje iz vagine
  • vrtoglavica ili nesvjestica
  • pritisak na rektum

Odmah potražite liječničku pomoć ako sumnjate da imate izvanmaterničnu trudnoću.

3. Nedavni pobačaj ili gubitak trudnoće

Lažno pozitivan test na trudnoću također se može pojaviti nakon gubitka trudnoće, bilo zbog spontanog pobačaja ili abortusa. Naime, tijekom trudnoće razine hCG-a nastavljaju rasti, a vrhunac dosežu oko 10 tjedana. S obzirom na to, hormon može ostati u krvi i urinu do šest tjedana nakon završetka trudnoće.  Lažno pozitivan test moguće je imati sve dok se razina hCG-a ne vrati na stanje prije trudnoće. Ako je pobačaj bio spontan, također je moguće da nije eliminirano svo tkivo povezano s trudnoćom. To može uzrokovati da razina hCG-a ostane povišena.

4. Testu je istekao rok trajanja

U slučaju da je testu na trudnoću istekao rok trajanja, vrlo je moguće da će pokazati pogrešne rezultate. Naime, ginekolozi upozoravaju da prije upotrebe testa obavezno provjerimo rok trajanja koji piše na njegovom pakiranju. 

test za trudnoću Možda te zanima... Najbolje vrijeme za test na trudnoću: ujutro, popodne ili navečer? Trudnoća

5. Uzimanje određenih lijekova

Ponekad lažno pozitivan test na trudnoću može uzrokovati i uzimanje određenih lijekova. Međutim, upozoravaju ginekolozi, to se odnosi samo na lijekove za plodnost koji sadržavaju hCG, a primjenjuju se injekcijom.

6. Pojedina zdravstvena stanja

U nekim slučajevima određena zdravstvena stanja također mogu uzrokovati porast razina hCG-a, čak i onda kada osoba nije trudna. To mogu biti ciste na jajniku, bolesti bubrega, određene vrste karcinoma, poremećaji koji znatno utječu na razine hormona, posebice kod žena u menopauzi ili perimenopauzi, te tumori stanica iz kojih se razvija posteljica.

test trudnoća Možda te zanima... Koliko su pouzdani testovi za trudnoću? Trudnoća
 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.