Trudnoća Planiranje trudnoće 30. svibnja 2014.

'Želim biti majka, ali osjećam da mi to nije jedina uloga'

Nera Stipičević
Foto: Maja Kljajić
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Glumica Nera Stipičević za Klokanicu otkriva zašto voli dječje kazališne predstave, kakvom majkom se zamišlja, koji je njezin idealan broj djece i što sve želi ostvariti prije nego se odluči za najvažniju ulogu u životu, onu majčinsku

"Dječji teatar je iskren, djeca u publici pokazuju sviđa li im se ili ne ono što rade glumci na pozornici. Ako im je dosadno, oni će negodovati ili viknuti. Zato i volim gledati predstave za djecu jer me uvijek dirnu", kaže glumica Nera Stipičević i priznaje da kao mala nije imala prilike ići u kazalište, a smatra da su kazališne predstave dobar način da dijete vidi dobre, tako i loše stvari koje ih nažalost možda čekaju u životu.

"Djeca bodre i navijaju za glavnog pozitivca, jer i sama shvaćaju što je dobro, a što loše, ne treba im puno objašnjavati", priča 31-godišnja glumica Kazališta Trešnja rođena u Makarskoj koja živi u Zagrebu.

Iako još nije postala mama, puno razmišlja i o toj budućoj životnoj ulozi. "Trenutno primam ljubav, zadovoljstvo, znanje, informacije, a radim na svom strpljenju kojeg trebam imati mnogo da bih se dala tom malom biću. Nakon što jednom postanem majka, više nema povratka, znam da si sama više neću ja biti na prvom mjestu. Možda je to sebičnost, ali smatram da što sam ja više zadovoljna, to ću biti i bolja osoba i mama svom djetetu", kaže, ali dodaje da sada ima više razumijevanja. "Čak i kad se nalazim s prijateljicama koje dolaze s djecom, osjećam se pomalo nelagodno jer im na neki način oduzimam majku", priznaje.

"Kad sam bila mala, nikad nisam maštala o svom vjenčanju, ali uvijek sam se zamišljala s djecom. Mislim da su djeca poanta života, ali ne opterećujem se time što se to još nije dogodilo. Vjerujem da sve ima svoje zašto, a da je trebalo, već bi se dogodilo", priznaje Nera, koja je krizmana, a ubrzo će postati krsna kuma kćeri rođakinje. Ove svoje uloge mlada glumica shvaća vrlo ozbiljno.

Nera Stipičević | Author: Maja Kljajić Foto: Maja Kljajić

"Iznimna mi je čast kad me dijete izabralo da mu budem krizmana kuma i da imam tu funkciju u njegovom životu. Isto tako mi je čast i kad mi majka djeteta povjerava tu ulogu, da budem krsna kuma njenom djetetu", priča, ali kaže da najradije kupuje poklone koji imaju neku funkciju, kako bi dijete uz zabavu razvijalo svoje sposobnosti.

'Osjećam da mi nije suđeno biti samo majka'

Lijepa glumica kaže da iako jednog dana želi biti majka, smatra da ona ima i druge funkcije u životu. "Osjećam da mi nije suđeno samo biti majka. I to što imam mogućnost biti na pozornici i usrećivati svu tu djecu, to je također jedna od mojih misija", kaže i dodaje da joj je troje idealan broj djece. No kaže i da nije svima suđeno biti roditelj i smatra da nikoga ne treba zbog toga osuđivati.

"Klanjam se ženama koje imaju puno djece i koje su s njima 24 sata. Mislim da je bitno imati više različitih interesa i ljudi u životu. Nije najbolje fokusirati se samo na jednu stvar jer tada život shvaćamo preozbiljno. A kad imamo više stvari u životu, možemo se igrati", smatra Nera, ali objašnjava da je ovo trenutno njezino mišljenje jer još nije majka i svjesna je da se tada razmišljanja često mijenjaju.

'Bojim se da ću biti stroga mama'

"Znam da će mi dijete biti na prvom mjestu jer je to prirodno i logično, no kada se dogodi biti će najbolje vrijeme za to. Trenutno sam usred realizacije jednog svog dugo sanjanog sna i ne znam kako bih ga ostvarila s djetetom dok mi plače na ramenu. Ono zaslužuje sto postotnu posvećenost i nekako se i tome veselim jednog dana. Djetetu je najvažnije pokazati da je mama za njega tu uvijek".

"Dijete mora znati da ima bezrezervnu ljubav, ali mu i treba dati do znanja da nije samo, i jedino biće na planetu. Treba mu pokazati da je vrijedno kao osoba, ali i da treba cijeniti drugu djecu i ljude oko sebe", priča glumica, ali i priznaje da ju je najviše strah određivanja granica u odgoju.

cvrčak i mrav | Author: Kazalište Trešnja Foto: Kazalište Trešnja

"Mogu biti jako zabavna, glupirati se, imam djetinji karakter, što me i dovelo na neki način u glumačke vode, no znam i što znači disciplina. Naime, kad sam bila dijete, roditelji me nikad nisu morali tjerati u školu i na učenje. Jako sam voljela učiti, takva sam bila po karakteru. Ne znam kakvo će biti moje dijete, ali bojim se da će biti moja potpuna suprotnost i da ćemo se teško pohvatati", kroz smijeh kaže Nera.

'Želim biti potpuno posvećena djetetu'

Kao i većina žena njezine dobi, i Nera kaže da osjeća pritisak okoline. "Smatram da godine nisu važne. Netko s četrdeset može biti bolja mama nego netko s dvadeset tko bi trebao imati više strpljenja. Najvažnija je ljubav i posvećenost. Kad dobiješ dijete kada si jako siguran da to doista želiš, to je luksuz koji rijetki osjete", kaže Nera i ističe da želi biti potpuno posvećena djetetu, a ne u sebi željeti biti negdje drugdje.

Glumica u posljednje vrijeme piše poeziju, a jedna od tema kojima se posvećuje je i odnos prema majčinstvu. "Jedna poznata slikarica je rekla da se riječima teško može izraziti kao što je to moguće slikama ili glazbom. Potrebno je malo duže vremena za pronalazak prave riječi", kaže.

Što se tiče vjenčanja, Neri je taj papir samo formalnost. "Vjerujem ljudima, ali sam čvrsto na zemlji, svjesna mogućih razočaranja. Naivna jesam, ali i veliki optimist, pozitivno gledam na svijet. Prije me razočaranje zaustavilo, sad više ne", kaže Nera koja je već petnaest godina u vezi.

"Partner me potpuno podržava, no oboje živimo 'svoje živote' unutar naše male zajednice. Iako sam jako društvena osoba, mnogo vremena provodim sama. Kao dijete nisam razumjela da netko želi biti sam, no s vremenom sam se i sama počela osamljivati i dobila sam dogovore na pitanja. Važno mi je da sam okružena ljudima koji mi odgovaraju i čija se energija nadopunjuje s mojom", priča glumica koja je kratko vrijeme živjela i u Parizu i New Yorku, gdje je bila iz poslovnih razloga.

"Jedna od najrjeđih stvari koje nam netko može dati je iskrenost, iako ona često zaboli", smatra Nera, a na pitanje što je najljepša stvar koju joj je neko dijete reklo, Nera odgovara: "Iako me to zaboljelo u tom trenutku, bilo mi je lijepo čuti kad mi je jedno dijete reklo: 'Ja bih htjela da si ti moja mama'".

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.