Trudnoća 05. srpnja 2021.

Pijenje kave u trudnoći može imati štetne učinke na razvoj djeteta, tvrdi istraživanje

Foto: shutterstock ;Kava u trudnoći
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Šalica kave spas je za sve one kojima treba hitna doza razbuđivanja i energije. No, je li sigurno piti kavu u trudnoći?

Kada je riječ o pijenju kave u trudnoći, stručnjaci imaju različita mišljenja. Ipak, savjet je uvijek pokušati smanjiti unos kofeina, a najbolje bi zasigurno bili u potpunosti prestati s konzumacijom kave u trudnoći. "U trudnoći je poželjno smanjiti unos kave, ali i čajeva u kojima ima teina te alkohol", objašnjava ginekologinja dr. Jasenka Grujić Koraćin.

Novo istraživanje: Kako unos kofeina u trudnoći utječe na budući psihološki i kognitivni razvoj djece

Recentna studija pruža potpuno novi pogled na dosadašnja saznanja o ispijanju kave u trudnoći. Prema pisanju Kidspot-a, u sljedećem izdanju magazina Neuropharmacology nalazi se izvještaj koji detaljno opisuje neka specifična otkrića velike američke studije ABCD study – the Adolescent Brain and Cognitive Development study.

To je istraživanje najveće dugoročno istraživanje razvoja mozga kod djece u SAD-u, koje je istražilo brojne čimbenike koji mogu utjecati na biološki i bihevioralni razvoj. U istraživanju je sudjelovalo 11 tisuća djece. Ovo se izvješće posebno usredotočuje na jedan element: pijenje kave tijekom trudnoće i učinke na budući razvoj mozga i ponašanja djece, a rezultati se čini zabrinjavajućim. U osnovi, studija je proučavala kako unos kofeina u trudnoći utječe na budući psihološki i kognitivni razvoj djece.

Možda te zanima... 10 stvari koje bi svaka trudnica trebala znati Trudnoća

Problemi u ponašanju povezani su s konzumacijom kofeina tijekom trudnoće

Istraživači su zaključili da je konzumacija kave tijekom trudnoće povezana s lošijim ishodima za djecu. Štoviše, istraživači su otkrili da su se specifične strukturne promjene vidjele u cijelom mozgu djeteta. Također su primijećeni češći problemi u ponašanju, poteškoće s pažnjom i hiperaktivnost u djece čije su majke pile mnogo kave tijekom trudnoće. S druge strane, nije se činilo da kava utječe na kognitivne čimbenike.

Međutim, treba naglasiti da postoje neke potencijalne mane u studiji koje bacaju sumnju na točnost rezultata. Prvenstveno, treba naglasiti kako su se istraživači oslanjali na to da su se majke prisjetile koliko su kave popile prije mnogo godina, dok su bile trudne, sve je to bilo retrospektivno.

Što to znači za trudnice koje vole piti kavu?

U ranoj fazi razvoja ploda kofein može uzrokovati pobačaj te utjecati na razvoj ploda, ali i dovesti do niske porođajne težine. Osim toga, beba koja pupčanom vrpcom prima kofein koji pije ili jede majka može razviti ovisnost o kofeinu te simptome odvikavanja nakon što se pupčana vrpca prereže. Zato se trudnicama ne preporučuje više od 200 miligrama kofeina dnevno.

Dakle, trenutno većina stručnjaka smatra da je sigurno konzumirati do 200 mg kofeina dnevno, odnosno otprilike dvije espresso kave. Ta je preporuka potvrđena i u nekoliko studija. U jednoj takvoj norveškoj studiji, oslanjajući se na podatke preko 64.000 djece, istraživači su zaključili da nizak do umjeren unos kofeina tijekom prve polovice trudnoće nije povezan ni s kakvim dosljednim i dugoročnim učincima na neurološki razvoj djece.

 

Možda te zanima... Smiju li trudnice jesti meso s roštilja? Trudnoća

 

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.