Trudnoća 08. studenoga 2023.

Mogu li trudnice izaći na kraj s neprestanom potrebom za mokrenjem – i kako

Foto: Unsplash+
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Jedna od stvari koje te mogu izludjeti u trudnoći je definitivno prekomjerna potreba za mokrenjem. Razlozi mogu biti razni, a jedan od njih je najočitiji – sve više mjesta zauzima beba, a sve manje ostaje za mjehur…

Trudnoća ti je uredna, smiješ se kretati koliko god želiš, a ti želiš biti aktivna i posvuda si – shopping, šetnje, izleti… Imaš osjećaj da si tako poletna i da želiš najbolje moguće iskoristiti to vrijeme koje još uvijek imaš na raspolaganju i jednostavno uživati kako god ti padne na pamet. I to ti tako dobro ide za rukom! Sve dok te ne „stisne“…

Možda te zanima... 7 neugodnih pojava s kojima se susreću trudnice Trudnoća

Dovoljan je šum potočića ili šalica čaja i ti već moraš na ono mjesto. Ono mjesto koje nije u svakom trenutku lako pronaći, a kad trudnici treba toalet, onda joj treba – sad. Eh, to mokrenje te tako često naljuti, pa se nađeš u situaciji da moraš točno isplanirati svako „putovanje“ od točke A do točke B s mogućim mjestima na koje možeš svratiti ako zagusti. A da i ne pričamo o onom spavanju isprekidanom odlascima na zahod!

Učestalo mokrenje može biti vrlo nezgodno jer jednostavno ne želiš trošiti toliko vremena u danu – ili noći – na odlazak na zahod ili brinuti hoćeš li izdržati put izvan grada bez mogućnosti odlaska na iole pristojan toalet. Iako od ovog ne pate baš sve trudnice, velika većina će ipak osjetiti potrebu za učestalim mokrenjem. Iako to može biti normalno i potpuno bezopasno, može isto tako i biti simptom nečeg ozbiljnijeg.

Što je učestalo mokrenje u trudnoći?

Neće svi jednako odgovoriti na ovo pitanje. U nekim stručnim tekstovima stoji da bi učestalo mokrenje podrazumijevalo „mokrenje više od sedam puta dnevno“, ali to je zapravo vrlo subjektivno i ovisi od slučaja do slučaja. Ovisi isto tako o tom koliko je mokrenje bilo učestalo prije trudnoće i što uopće znači „povećanje“ broja odlazaka na toalet.

Uzroci učestalog mokrenja u trudnoći

Učestalo mokrenje jedan je od najranijih znakova trudnoće. Zapravo, to može biti jedan od prvih simptoma koji će žena primijetiti i zbog kojeg će možda i napraviti test na trudnoću. Kao što je stvar i kod mnogih drugih simptoma trudnoće, za svoje češće odlaske u toalet možeš kriviti hormone. Beta HCG, isti hormon koji otkrivaju testovi na trudnoću, igra ulogu u povećanju protoka krvi u bubrege. Hormoni kao što su progesteron i relaksin također su uključeni u povećanje filtracije putem bubrega.

Povećan protok krvi dovodi do veće proizvodnje urina i učestalog mokrenja. Ali za razliku od simptoma prvog tromjesečja poput mučnine i umora, manje je vjerojatno da će učestalo mokrenje nestati. Kako maternica raste, radi pritisak na mjehur, zbog čega mjehur može pohraniti manje urina, što uzrokuje češće mokrenje.

Kako kontrolirati učestalo mokrenje u trudnoći

Žao nam je, imamo na početku loše vijesti - ne možeš puno učiniti da zaustaviš učestalo mokrenje, jer tijelo reagira na normalne fiziološke promjene tijekom trudnoće. No, postoji nekoliko načina kako si pokušati pomoći.

Ograniči unos tekućine prije spavanja

Trudnoća može biti naporna i sigurno pokušavaš iskoristiti svaki trenutak za odmor. Svi ti govore "spavaj dok možeš". Ali potreba za odlaskom na zahod može ti ometati noćni san. Stoga pokušaj smanjiti količinu vode ili tekućine koju unosiš neposredno prije spavanja. To može biti recept i za inače, ne samo u trudnoći.

Prestani s unosom tekućine otprilike dva sata prije spavanja. Na primjer, ako je vrijeme za spavanje u 21 sat, prestani piti tekućinu u 19 sati. Ali nemoj prestati hidratizirati se tijekom dana. Stalna potreba za mokrenjem može biti iritantna i ometajuća, ali je važno nastaviti piti, možda važnije nego ikad dotad.

Smanji unos određenih namirnica

Određena pića mogu pogoršati potrebu za mokrenjem. Izbjegavanje stvari s kofeinom poput energetskih pića, gaziranih pića, kave i čaja može pomoći.

Duplo pražnjenje

Uvijek je sve bolje – dvaput. Dvostruko mokrenje također nekad može riješiti problem, a neki kažu da može pomoći kod učestalog mokrenja u trudnoći. To znači da nakon što završiš s mokrenjem, ustaneš, se nagneš naprijed, a zatim ponovno mokriš. Ovo može pomoći da potpunije isprazniš mjehur i produžiš vrijeme do sljedećeg odlaska u toalet.

Kada je učestalo mokrenje problem?

Učestalo mokrenje u trudnoći obično je uobičajeno i na sve se navikneš, naravno i prilagodiš, ali može biti simptom ozbiljnijeg zdravstvenog stanja. Učestalo mokrenje praćeno vrućicom, ili boli ili mirisom u urinu mogu biti znakovi infekcije mokraćnog sustava. Osim tog, učestalo mokrenje može biti znak gestacijskog dijabetesa ako se ujedno javlja i pojačana žeđ.

U ovim slučajevima najbolje je javiti se liječniku i svakako obaviti nužne testove.

Možda te zanima... "Imaš uske bokove i sitna si? Nema šanse da rodiš prirodnim putem" - Istina ili mit? Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.