Trudnoća Liječenje neplodnosti 08. prosinca 2018.

Rođena prva beba iz presađene maternice preminule osobe

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Žena iz Brazila koja se rodila bez maternice uspješno je rodila zdravu djevojčicu prošle godine nakon što joj je transplantirana maternica, otkrili su istraživači

Žena u Brazilu kojoj je uspješno transplantirana maternica od preminule osobe rodila je djevojčicu, kako izvještavaju liječnici to je prvi takav slučaj. Slični slučajevi bili su uspješni u Švedskoj i SAD-u ali donorice su bile žive. Slučaj iz Brazila objavljen je u časopisu The Lancet Medical Journal, a uključivo je spajanje vena donirane maternice i primateljice, kao i povezivanje arterija, ligamenata i vaginalnih kanala. 

Već je postojalo desetak takvih pokušaja u Sjedinjenim Državama, Češkoj i Turskoj, ali nije se dogodilo da se rodi novo živo biće. Žena iz Brazila rodila je carskim rezom u 35. tjednu, a bebina porođajna težina bila je 2,72 kilograma, kažu istraživači. Liječnici su uklonili i maternicu kako žena ne bi morala uzimati dodatne lijekove koji sprječavaju da tijelo odbije organ.

Možda te zanima... U SAD-u rođena prva beba iz presađene maternice, donorica je mama dvoje djece Trudnoća

Dani Ejzenberg, liječnica iz sveučilišne bolnice u Sao Paulu, objasnila je da je transplantacija obavljena u rujnu 2016. kada je primateljica imala 32 godine. Ovo pokazuje da je ova tehnika izvediva i daje veliku nadu u liječenju neplodnosti jer ovako ima veći broj donora.

Trenutačna norma kod transplantacije maternice je da organ dolazi od živog člana obitelji. "Broj ljudi koji su voljni darovati svoje organe nakon svoje smrti daleko je veći od živih donatora, što širi donatorsku populaciju", rekla je dr. Ejzenberg u svojoj izjavi objašnjavajući rezultate. Međutim, dodala je kako se rezultati i učinci od živih i preminulih donatora još uvijek ne mogu uspoređivati jer se tehnika još mora razviti i optimizirati.

par, neplodnost, liječnik Možda te zanima... Može li žena bez maternice dobiti biološko dijete? Trudnoća

Prva beba iz donirane maternice rođena je u Švedskoj

Prva beba iz donirane maternice rođena je u Švedskoj 2013. Znanstvenici su do sada izvijestili o 39 takvih postupaka, a 11 ih je rezultiralo bebom. Procjenjuje se da probleme s neplodnošću ima 10 do 15 posto parova diljem svijeta, a jedna od 500 žena ima probleme s maternicom. Prije nego li je počela transplantacija maternice jedine opcije su bile usvajanje ili surogat majka. U ovom slučaju u Brazilu, primateljica je rođena bez maternice zbog Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser sindroma, a donatorica je imala 45 godina i umrla je od moždanog udara.

Možda te zanima... Jedan na 500 milijuna: Rodila dvoje djece iz dvije maternice Trudnoća

Pet mjeseci nakon transplantacije tijelo nije pokazivalo nikakve znakove odbijanja, ultrazvučni pregledi pokazivali su da je sve u redu i pacijentica je imala normalnu menstruaciju. Žena je ostala trudna uz pomoć izvantjelesne oplodnje, a sedam mjeseci i dvadeset dana nakon transplantacije potvrđeno je da je trudna.

Možda te zanima... Maternica u obliku srca može uzrokovati probleme u trudnoći Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.